Címlap » Referenciak » Archeológiai Múzeum, Vitoria, Spanyolország
Referenciák

Archeológiai Múzeum, Vitoria, Spanyolország

Mangado y Asociados S L

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni egy régészeti múzeumra, mint egy ékszertartó szelencére, amely a történelem által gondjainkra bízott kincseket rejt magában.

Igen ám, de a történelem – a tudománytörténet legalábbis – nem enged teret a képzelőerőnek, és jóformán minden egyes esetben fel is éli önmagát. Szeretjük a magunkénak nevezni a történelmet, és úgy tekinteni rá, mint aminek sohasem szakad majd vége, mert tovább él valamennyi régészeti leletben – legyen az akár kicsi, akár nagy – és a szemlélő megbízhatatlan szemében, amely arra hagyatkozik, amit látni szeretne, mintsem arra, amit valójában lát.

Ezért belülről szuggesztívnek és varázslatosnak kell lennie a kis dobozformának, amely kívülről szemlélve tömör és hermetikusan zárt. A belső tér nem lehet csupán szervező eleme, sem pedig szép, de kimért architektúra – rendelkeznie kell a képességgel, hogy helyeket és embereket idézzen fel akár egy apró, de ellenálló cseréptöredék révén is, amelynek sikerült a túlélés, és így az idő törékenységéről mesélhet nekünk.

Az állandó kiállítás termeiben az összes vízszintes felület sötét, a fa padlóburkolatok csaknem feketék, a folytonos mennyezet pedig fekete. Ez a dobozforma az idő múlására emlékeztet, mely a föld rétegeiben koncentrálódva fokozatosan hozta létre a történelem vastag falait. Ámde ezeket a sötét tereket fehér üvegprizmák gazdagítják – ezek köré szerveződött maga a kiállítás –, amelyek napközben bevonzzák a fényt a tetőn át, s az egyes kiállítási tételeket ismertető grafikák és információk kerülnek majd rájuk, az értelmezés szabadságát kínálva.

Az épület a Bendaña-palotához csatlakozik, amely ez idő szerint a Naipes Fournier Múzeumnak ad otthont. Az épületet a palotába vezető udvaron át közelíthetjük meg, s innen teljes egészében láthatjuk is.

Az udvar felületeinek kibővítését és ezáltal a megközelítési útvonal minőségének javítását célzó tervezet nem vonatkozik az udvar egészére, mindössze egy keskeny sávra, amely nyúlványszerű, merőleges a főépületre, funkciójának célja a melléképületek befogadásán túl az, hogy tetszetős bejárati homlokzatot hozzon létre a szomszédos beépítések jelenlegi választófalaihoz képest. Mivel maga a terep lejtős, az udvart egy kert fölött átívelő hídon lehet megközelíteni. Ez a szerkezet átengedi a fényt az alacsonyabban fekvő területekre, amelyek ezen az oldalon egyébként nem jutnának természetes fényhez.

A tömeg funkcionális szerkesztésű, így a munkaterületek, valamint a könyvtár és a műhelyek is a földszinten kaptak helyet: az utca felé tájoltak és saját bejárattal rendelkeznek. Az aula és az ideiglenes kiállítások galériái a nyilvános bejárat szintjén helyezkednek el, amelyet közösen használ az Archeológiai és a Naipes Fournier Múzeum. A lépcsősor, mely összeköti egymással a különböző szinteket, részben meghatározza a homlokzat arculatát a megközelítéskor használt udvar felé.

A határoló falak valójában többrétegű terek. A bejárati udvar látványát meghatározó homlokzat öntöttvas darabokból szerkesztett rács, melynek anyaga egyértelmű archeológiai utalás, míg középen egy szitanyomattal díszített üvegből álló kétrétegű fal foglalja magában a lépcsősort, amelyen felfelé haladva az udvarok látványa tárul elénk.

Az alsóbb szinten haladó utcára néző homlokzat ugyanakkor hermetikusabb, átlátszatlan, előre gyártott öntött bronzdarabokból álló külső réteggel készült, a megfelelő helyeken áttört nyílásokkal, míg a belső réteget egy vastag fal alkotja, magába foglalva a tárolókat, vitrin- és állványrendszereket. A belső kiállítási terek ennek köszönhetően mentesültek minden akadálytól, s egyedül az áttetsző fényprizmák tagolják őket.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Diputacion Foral de Alava
Átadás éve: 
2008
Ország: 
Spanyolország
Város: 
Vitoria, Alava

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Mangado y Asociados S L
Cím, leírás: 
Vuelta del Castillo 5 - Atico Pamploma, Navarra Spain

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Specialist copper contractor - Connectic Belgium SA

Európai díj

Év: 
2009
Kategóriák: 
Rövidlistás
Győztes

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom