Címlap » Referenciak » Arany karácsonyi pavilonok, Németország
Referenciák

Arany karácsonyi pavilonok, Németország

Chris Hodson

A Lübeck városának karácsonyi vásárára tervezett új pavilonok alkotója különdíjat nyert el egy olyan tervpályázaton, mely része volt a várost, mint Észak-Németország karácsonyi fővárosát népszerűsítő, és egyúttal idelátogatókat vonzó kampánynak.

A terv időszakos, szezonális pavilonokat képzel el, mint szabálytalan alakú borostyánokat, melyeket a tenger mosott ki a lübecki karácsonyi vásár „partjaira”. Inkább költői összevisszaságban, a sok kis pavilont szétszórva a városban, mint monoton kockasorokban. Az elárusító bódék sokféle alakjának köszönhetően izgalmas terek és átjárók létesülnek, és nem látszanak kevéssé esztétikus hátfalak. A kis építmények minden irányba megnyílnak, egymással szerves kapcsolatban állnak, és harmonizálnak Lübeck történelmi utcaképével. A város belsejébe helyezve több irányú megközelítést engednek a kis átjárókon keresztül a központi térre. A látogatók folyamában álló kis szigetek között széles és keskeny utakon is át lehet jutni.

Minden arany karácsonyi pavilon felosztható a rugalmasabb térkihasználás érdekében. Nyitvatartási időben a pultot kivilágítják, így jól láthatóvá válik a funkció, a spaletták pedig felnyitva előtetőt képeznek. A burkolásra használt aranyszínű rézötvözetből készült paneleket függőlegesen kettéosztották a könnyebb szállíthatóság és elhelyezhetőség érdekében. Minden panel felületét buborékmintával domborították, mely elragadó textúrát kölcsönzött. Mindezek eredményeképp a meleg szín és a fények tükröződése ünnepi hangulatot ad. A tető, és az ötödik felület átlátszó, hátulról megvilágított polikarbonát lemezekből készült, és megvilágítja a karácsonyi vásár feletti eget. Amikor a pavilonok zárva tartanak, ez a fény pulzálóvá válik, így várja a következő hajnalt.

Az első ilyen építményt 2009-ben állították fel a karácsonyi vásárra, mint a terv kézzelfogható eredményét, a tejes megvalósítás azonban még várat magára.

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2009
Ország: 
Németország
Város: 
Lübeck
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/paneles
Panelek
Tető
Épület rendeltetése: 
Kereskedelmi
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
ARCHTM Ingenieure

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Cavier + Sohn
Cím & leírás: 
Copper product: TECU® Gold
Mellékletek: 

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom