Címlap » Cikkek » A réz melegséget és mélységet ad
Cikkek

A réz melegséget és mélységet ad

Az új központi fűtés létesítmény Skive városában a lakóövezethez közel épült, és látható a városközpont felé vezető útvonalról. Esztétikai megfontolásból a homlokzat anyagának a rezet választották, annak egyedülálló nemesedési folyamata miatt, ami az egyébként rendkívül visszafogott megjelenésű épületnek szép színvariációkat és mélységet kölcsönöz.

„Rézlemezeket választottunk a homlokzatképzéshez, így a réz felület megkapja a meleg vörösesbarna árnyalatát, már a beépítés pillanatában”, mondja Soren Askehave építész a C.F. Mollers Tegnestue munkatársa Aalborgban, aki a fűtés létesítmény pályázatának nyertese. „Kiemelt elhelyezkedésével az épület nagymértékben kitűnik a tájban, ezért az esztétikai megfontolások nagy hangsúlyt kapnak.”

Az épület egy, már meglévőnek a kibővítésével és átépítésével keletkezett. A régi és az új épület is egyaránt nagy, vízszintesen elhelyezett és rögzített rézlemezekkel borított, ez alkalmazkodik a létesítmény léptékéhez. A fényes rézlemez néhány évig megtartja meleg árnyalatát, majd egy zöldesebb árnyalatra vált, különböző szépséges színvariációkban.

Soren Askehave: „A réz enyhén költségesebb megoldást jelent a hagyományosan festett acéllemez lapokhoz képest, de azok nem mennek át ilyen nemesedési folyamaton.
A mi célunk a színek egy elegáns, művészi játéka a homlokzaton, mely visszatükrözi az ég és a környezet színeit, és karaktere gazdagodik a fények és évszakok változásával. Továbbá, mivel a létesítmény nagyon közel fekszik a lakóövezethez, elkötelezettek voltunk egy olyan épület megalkotásában, mely egybeolvad környezetével.

60 tonna réz a helyszínen
Thomas Bech építész a C. F. Mollers Tegnestue-nél azt mondja, hogy maga az építési folyamat a végéhez ér. „Az építési munkálatok a tervek szerint haladnak, és befejezzük a feladat ránk eső részét. Bár ez a megoldás még csak felfutóban van, de ez egy kifinomult biomassza-alapú létesítmény, amelyhez valóban kellemesen illik a természetes réz használata. A homlokzatképzés megvalósításakor az AE Stalmontage vállalkozással dolgoztunk együtt, ők további információkkal szolgálhatnak.”

Kiderült, hogy az AE Stalmontage vállalatának több mint negyedszázados tapasztalata van a tetőfedés és a homlokzatburkolás terén. Az építés vezetője Casper G. Jorgensen elmondja, hogy körülbelül 60 tonna réz került felhasználásra a Skive tervben.

„A tervben szereplő, 1,5 mm vastag rézlemezt hajlítottunk 30 cm széles és 3 m hosszú dobozokká, műhelyünkben. A dobozokat látható csavarozással a vízszintes szakaszokon rögzítettük egymáshoz. Átlagban 6-8 dolgozót foglalkoztattunk helyben a karácsonyi ünnepektől egészen a munka befejezéséig, májusig, hogy a szerelési munkálatokat elvégezzük.

Ahogy az előbbiekben is elhangzott, az AE Stalmontage számos év tapasztalatával rendelkezik a tető és homlokzat munkálatok terén, a vállalat munkáját dícséri több sportlétesítmény és egyéb létesítmények, központifűtés épületek, valamint lakóépületek. Rendszerint az anyagválasztás tárgya az alumínium és az acél. „ Mindig izgalmas olyan feladaton dolgozni, ami ilyen nagy mennyiségű réz felhasználásával jár, mert nagyon jó vele dolgozni, és az eredmény annyira szépséges,” -mondja Casper G. Jorgensen.

Fa tüzelőanyaggal
Az épület, amit Skive városában megépítésre terveztek, nem hagyományos. Biomassza-alapú erőmű, ami azt jelenti, hogy faforgácsot égetnek benne. A forgácsot hajóval szállítják Skive kikötőjébe, majd a létesítmény raktárába, ami –igaz is- szintén barnára nemesített réz lamellákkal borított. A Skive létesítmény egy teljes, példaértékű vállalkozás a biomassza alkalmazására, melyet a későbbiekben számtalanszor bemutatnak majd.

A C. F. Mollers Tegnestue vállalkozás Aalborg városában nyerte meg a tervpályázatot egy olyan előterjesztéssel, mely az erőművi rendeltetést a maga egyszerű építészeti megformálásával jelzi, és fémjelzi mind Skive városát, mind pedig az új technológiát. A monumentális építmény három épület együtteséből áll össze, az alap, a váz, és a torony, melyek együtt adják az épület összképét.

„A lakóövezetektől délre és nyugatra egy nyugodt felületet mutat az építmény, ahol az anyag visszarükrözi az eget, és a többi változatos színt, ami körülveszi."

Kapcsolódó cikkek: 
Share: 

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom