Címlap » Cikkek » Kihirdették az Építészeti Díj győzteseit
Cikkek

Kihirdették az Építészeti Díj győzteseit

ECI

A portugáliai Művészeti és Kreatív Platform nyerte az Európai Réz az Építészetben Díjat

Az Európai Réz az Építészetben Díj eredményhirdetésére a ma reggel megnyíló BATIMAT kiállítás keretében került sor. A nemzetközi díjra a rezet vagy rézötvözetet felhasználó legjobb építészeti tervekkel pályáztak. A zsűri Nagydíját a portugáliai Guimarães városban található Művészeti és Kreatív Platform kapta, melyet a Pitágoras Aquitectos tervezett. “Az idei évben egyértelmű trendnek mutatkozott a réz párosítása más építőanyagokkal, például üveggel és fával, és ezt a zsűri nagyra értékelte” mondta Nigel Cotton, az Európai Réz Intézet igazgatója.

"Alakítható, látványos és tartós; a réz ismét bizonyította népszerűségét az építészek körében." A pályázati munkák a www.copperconcept.org weboldalon vagy november 4-8 között a BATIMAT kiállításon megtekinthetőek.

 

Egy európai verseny a réz építészeti felhasználásának népszerűsítéséért

Az Európai Réz az Építészetben Díj azokat az építészeti terveket díjazza, melyek rezet vagy rézötvözetet (pl. sárgaréz, bronz) tartalmaznak és mutatnak be. A 16. alkalommal megrendezésre kerülő versenyre rekordszámú jelentkezés érkezett, 82 projektből 10 döntőst választott ki a bíráló bizottság. Az előző évek díjazott építészeiből álló nemzetközi zsűri tagjai idén Einar Jarmund, Craig Casci, Davide Macullo és Anu Puustinen voltak.

A zsűri Nagydíját az idei év egyértelmű győztese, a portugáliai Guimarães városban található Művészeti és Kreatív Platform kapta, melyet a Pitágoras Arquitectos tervezett. Külön elismerést kapott a finnországi Seinäjoki könyvtár (JKMM Architects), a Dolomitenblick apartmanház Olaszországban (Plasma studio) és a rúnakövek befedése Jellingben, Dániában (Nobel Arkitekter).

 

A 16. Európai Réz az Építészetben Díj nyertesei

GYŐZTES:

Művészeti és Kreatív Platform, Guimarães, Portugália. Tervező:Pitágoras Aquitectos

A lenyűgöző építészeti struktúra kulcselemét a természetes, aranyszínű rézötvözet (sárgaréz) adja.

A zsűri nagyra értékelte a Pitágoras Aquitectos építészeti iroda ügyes anyaghasználatát, azt, hogy a réz alakíthatóságának teljes mértékű kihasználásával egy egységes, de mégis rendkívül eredeti szerkezetet hoztak létre.

A történelmi város, Guimarães szívében található területen eredetileg egy köztér, valamint nagyobb felújítást igénylő vegyes stílusú régi épületek helyezkedtek el.

Az UNESCO-val együttműködve (a város Európa Kulturális Fővárosa volt 2012-ben), a project célja egy multifunkciós, felhasználóbarát közösségi tér újbóli kialakítása volt.

Fontos volt, hogy illeszkedjen a környezetébe, ugyanakkor a város modernitását is szimbolizálja.

A sárgaréz profilokból álló külső fém borítás lehetővé tette a különböző épületek összekapcsolását, de egyúttal meg is különböztette őket. Ily módon a tér napjainkban egy művészeti központnak, egy “kreatív labornak” vagy ezt támogató irodáknak ad otthont, valamint műhelyeket támogat, hogy segítse a tehetséges fiatal tervezők fejlődését.

 

A ZSŰRI KÜLÖN ELISMERÉSBEN RÉSZESÍTETTE:

Seinäjoki Városi Könyvtár,Finnország

Tervező: JKMM Architects

A Seinäjoki könyvtár kibővítése egy teljesen egyedülálló elemként kapcsolódik a finn építész, Alvar Aalto által tervezett épületek sorához. Hogy párbeszédet teremtsenek a múlt és a jövő között, az építészek a kontrasztra támaszkodtak: az épület külső részén a meleg tónusú, barna, előpatinázott réz váltakozik a makulátlan fehérre festett fallal. A tetőn és a homlokzaton egyaránt használt réz egy második, élő burkot képez, ami a környezet fényeivel változik.

Rézből készült paneleket használtak az épület egyéniségének kifejezésére, ami egyúttal lehetővé tette a legmegfelelőbb szellőztetést is.

 

Rúnakövek befedése, Jelling, Dánia

Tervező: Nobel Arkitekter

Ez a 2011 decemberében átadott alkotás szépen egyesíti a bronzot (réz és ón ötvözet) az üveggel a többezer éves rúnaköveket takaró vitrinként.

Az Unesco által a Világörökség részének minősített hely Dánia 965-ös kereszténnyé válását jelképezi és az ország születésének szimbólumaként tekintenek rá. A bronz természetes szépségére, tartósságára és állandóságára alapozva az építészek egyetlen célt tartottak szem előtt a tárolók tervezésnél: hogy bemutassák azok tartalmát.

 

Dolomitenblick apartmanház, Sexten, Olaszország

Tervező: Plasma Studio

Az olaszországi dolomitokban található apartmanház létrehozásakor a rezet fával kombinálták, hogy tökéletesen illeszkedjen a környező mezőkkel tarkított alpesi tájba.

A hosszanti szalagokban használt barna, előpatinázott rezet nemcsak a tartóssága miatt választották, hanem mert tökéletesen visszaadja az idővel viharverté vált vörösfenyő színét.

Az öko-dizájn elveinek megfelelően a vörösfelyő helyi változatait használták a szerkezethez.

A természetes fény maximális kihasználásának és a kilátás megőrzésének érdekében a hat különálló apartman mindegyikének saját terasza és kertje van. Végeredményként az épület formája egy hagyományos faházra emlékeztet, de határozottan modern módon, újszerű helykihasználással és eredeti beosztással.

 

Töltse le a Díjazottakat bemutató kiadványunkat PDF vagy IBook formátumban!

 

 

 

Kapcsolódó cikkek: 
Share: 
Kihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseitKihirdették az Építészeti Díj győzteseit

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom