Etusivu » Referenssit » Yksityisen asunnon uudelleen muotoilu ja laajennus, Krakova, Puola
Referenssit

Yksityisen asunnon uudelleen muotoilu ja laajennus, Krakova, Puola

Wizja

MENNYT ROMANTIIKKA

1960-luvun tyypillinen talo muuntui nykyaikaiseen muotoon ja tulevaisuuden kestäväksi asukkaille, jotka viettivät alueella nuoruutensa ja ovat kiintyneitä tähän paikkaan. Alkuperäinen talo uudistettiin kertaalleen jo 1990-luvulla. Uusimmatkin muodot säilyttävät mahdollisimman hyvin vanhan hyvän maun.

Historiallisten materiaalien säilyttäminen ja pitäminen arvossaan oli projektissa tärkeänä päämääränä. Ratkaisuilla ja uusilla näkökulmilla haluttiin korostaa paikan omaleimaisuutta ja menneisyyttä. Pääkohdaksi koettiin rakennuksen kuutiomainen muoto, joka on vuorattu kivellä ja keraamisella rakenteella hyvin linjakkaasti.

Hieman kaltevat seinät saavat rakennuksen näyttämään entistä dynaamisemmalta jopa läheltä katsottuna. Samaan aikaan puutarhan hienostunut vaikutelma ja kasvillisuus antavat omaleimaisen ilmeen talolle. 

Hissin seinät käytävällä peitettiin klassisella kupariverkolla.

Talo pääsi takaisin näytille massiivisen kattorakenteen avulla. Kaksikerroksisuus tuo riittävästi korkeutta ja yläkerran seinät saivat saman ainutlaatuisen materiaalin, siis esipatinoidun kuparin. Ikkunaluukut rei'ittävät uuden seinän. Ne seuraavat rytmiä, joka jatkuu myös koko talon sisustan läpi.

Jotta taitteita tuli kattoon mahdollisimman vähän neliönmuotoisen rakennuksen päällä, katon yläosat leikattiin ja keskeisen sijainnin omaava terassi saa suuren osan päivän valosta, ja sitä riittää rakennuksen sisälle asti. Toisen kerroksen huoneista näkyy taivasta runsaasti.

Rakennuksen pohjalaatat muokattiin vastaamaan olemassa olevaa seinärakennetta. Tarvittavat muutokset tehtiin standardien mukaisesti ja huoneiden mitat huomioiden.

Uudet toiminnallisesti merkittävät elementit rakennuksessa ovat talvipuutarha ja autotalli. Talvipuutarha punoutuu näyttävästi aikaisempiin kivipilareihin ja ulkopuutarhaan.

Vaikka se on kokonaan katettuna, se on kuitenkin erillään muusta talosta. Näin syntyy lasisen yhdistämisen vaikutelma verannan ja ulkorakennuksen välillä. Päivän valoa pääsee näiden väliin, varsinaiseen päätilaan eli talon sydämeen entistä enemmän.

Autotalli on myöskin siirretty irti talon varsinaisesta rakenteesta, kuitenkin niin että se vaikuttaa olevan osa taloa, ikään kuin halliosana. Autotalli toimii vahvasti merkitsevänä osana itse rakennuksen sisäänkäyntiä kohti ja merkkinä uuden ja vanhan välillä.

Wizja sp. z o.o.
Stanisław Deńko, arkkitehti
Agnieszka Ciuła, arkkitehti
Robert Ciuła, arkkitehti

sisäosien suunnittelu:
Małgorzata Deńko, arkkitehti

käyttöala: 262 m2

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Prywatny
Valmistunut: 
2018
Country: 
Puola
Kaupunki: 
Kraków

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut/saumaukset
Puolipyöreä räystäskouru
Katot
Läpinäkyvät rakenteet
Rakennuksen tyyppi: 
Asunto
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Wizja Sp. z o.o.
Address & description: 
ul. Wróblewskiego 3 31-148 Kraków

Urakoitsija

Otsikko: 
"MM-2" S.C. Firma Budowlana Grzegorz Kopecki Andrzej Śliwa

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy