Etusivu » Referenssit » WTC uusi ilmettään
Referenssit

WTC uusi ilmettään

Ri Jyri Laurinantti, RI-Plan Oy

WTC Plaza peruskorjattiin julkisivun huonon kunnon takia. Samalla haluttiin parantaa ulkoseinän lämmöneristävyyttä.

Arkkitehtuuri
Peruskorjauksen lähtökohtana oli julkisivun huono kunto, joka johtui veden pääsystä monimuotoisen julkisivupellityksen läpi ulkoseinärakenteisiin. Samalla haluttiin parantaa ulkoseinän lämmöneristävyyttä oleellisesti. Suunnittelussa museaalisten ja teknisten vaatimusten yhtyeensopeuttaminen oli monimutkainen tehtävä. Julkisivu uusitaan säänkestävänä teräsrakenteen ja alumiini-ikkunoiden yhdistelmänä ja se tehdään peruskorjausasua muuttamatta patinoiduilla messingillä. Eri metallien galvaaniseen erottamiseen on kiinnitetty sekä suunnittelussa että rakentamisessa erityistä huomiota. Lämmöneristystä parannetaan suurten lasipintojen osalta uudella lasiteknologialla. Sisätiloissa todettiin samalla useita toiminnallisia ja teknisiä korjaustarpeita. Suurin toiminnallinen muutos on toimistokerrosten läpirakennettava teräsporras, joka helpottaa kerrosten välistä sisäistä liikennettä. Tilojen laatua parannetaan uusimalla tilajärjestelyjä, pintarakenteita, saniteettitiloja ja jäähdytystä. Samalla uusitaan vesijohtoja, viemäreitä ja sähköjärjestelmiä.

Rakennesuunnittelu
Haastavimpia kohtia remontissa olivat julkisivussa lämpöliikkeet ja korroosio sekä sisäpihan paloasiat. Sisäremontissa haasteina olivat uuden tekniikan reititykset vanhojen palkkien läpi, uuden sisäportaan ripustaminen sekä vanhan sisäportaan ummistaminen EIR60 teräsrakenteella. Eri vaihtoehtojen pohdinnan jälkeen lämpöliikkeiden hallinnassa päädyttiin rakennusosakaupan toimittajan Teräselementin kanssa siihen, että runko tuettiin kerroksittain jokaisesta välipohjalaatasta. Samalla parannettiin rakennuksen turvallisuutta parantamalla paloeristyksiä välipohjien kohdilla. Erityistä palo-osaamista vaativat sisäpihan lasikaton kohdalla tehdyt kahden kerroksen korkuiset palolasiseinät. Sisätiloissa neljännen ja seitsemännen kerroksen välille tehty uusi sisäporras jouduttiin lopulta ripustamaan vanhoista kahdeksannen kerroksen välipohjapalkeista ja laatasta tuetulta palosuojatulta teräspalkilta. Palkkia ei voitu laittaa kolmannen kerroksen kattoon, koska kolmannessa kerroksessa työskenteli lääkäriasema koko remontin ajan.

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2008
Country: 
Suomi
Kaupunki: 
Helsinki

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Ikkunat
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Eero Valtiala, építész, SAFA

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy