Etusivu » Referenssit » Waitrose supermarketti, Chester, Iso-Britannia
Referenssit

Waitrose supermarketti, Chester, Iso-Britannia

Chris Hodson

– Täysin moderni sovellus pronssikatteesta lisää kestävyyttä sekä arkkitehtonisia ominaisuuksia tässä kaupunkikeskustassa sijaitsevassa supermarketissa, kertoo sen sunnittelija Matt Brook, Broadway Malyan -arkkitehdeistä.    

Tämä projekti pyrkii osoittamaan, että avain hyvään supermarket-suunnitteluun sisältää paikan hyvän mainosarvon, herkän skaalauksen, tarkan geometrian sekä harkitut materiaalit. Paikka sijaitsee keskeisellä, Chesterin keskustaan vievän pääreitin varrella. Konsepti käsittää uuden lippulaivan, Waitrose -supermarketin, joka on pystytty integroimaan täysin ympäröivään alueeseen, mukaan lukien uusi kävelysilta kanavan yli.

Hanke on suunniteltu eteläiseksi portiksi kaupungin Central Business -kortteliin, joka sisältää myös toisen meidän hankkeistamme – moninaisessa käytössä olevaan alueeseen vastakkaisella puolella kanavaa, jossa sijaitsee Chesterin suojattu ampumatorni ja muinaisia lyijyesineitä.  Ampumatorni, joka on rakennettu vuonna 1799, on luultavasti maailman vanhin olemassa oleva tämänkaltainen rakennus, joka on edelleen pystyssä. Se on 51 metriä korkea ja samalla Chesterin korkein rakennus. Sitä käytettiin sulan lyijyn tiputtamiseen kupariseulan läpi tornin huipulta siten, että putoavat tipat muodostivat lyijyhauleja, joita musketit käyttivät ampumisessa Napoleonin sodassa.

SELKEÄÄ JA YKSINKERTAISTA

Yleisessä suunnitelmassa keskeinen merkitys on viistolla kävelytiellä, joka on samansuuntainen rakennuksen läntisen sivun ja liukukäytävähallin kanssa. Näin alemman tason parkkitila jää piiloon ja samalla tasolla oleva tie johtaa uudelle kävelysillalle, joka linkittyy suoraan laajempaan Chesterin pääsuunnitelmaan. Supermaketin erityinen sulauttaminen ympäristöönsä ja viereinen kävelytie paitsi oleellisesti parantavat näkymiä Boughton Roadilta ampumatornille, se antaa tälle historialliselle kaupunginosalle uuden käyttötarkoituksen, löytää yhteys rautatieaseman ja Chester Business korttelin välille.   

Tektonisesti tarkasteltuna, Waitrosen myymälä on teräsrakenteinen. Ensimmäinen kerros on rakennettu valmiista betonipilareista ja ontelotaatoista. Pylväikkö ja ulkoseinien pääasialliset rakennuselementit on kiinnitetty käyttämällä  7,9 m:n ristikkorakennetta, jonka päälle on kiinnitetty pronssilevyt. Lisäksi ulkoseinissä on käytetty rei'itettyjä pronssia ja lasia, jota peittää rei'itetyt pronssilevyt. Molemmat on asennettu pystysuorasti 1.128 m:n tukirakenteisiin, jotka toimivat alimoduulina ensisijaiselle asennusrakenteelle.

LUONNOLLINEN, VOIMAKAS VÄRI

Pronssi valittiin materiaaliksi jo suunnitelman alkuvaiheessa. Halusimme käyttää materiaalia ilmaisukeinona, joka viittaisi alueen teolliseen perintöön, erityisesti metalliteollisuuteen. Lisäksi voimakas, luonnollinen, säänkestävä pronssi täydentää alueen tiili- ja hiekkakivirakennuksia. Alusta alkaen projektin, the BREEAM (erinomainen) –luokituksessa  sitoudutaan minimoimaan rakennuksen energiakustannuksia. Esimerkiksi rakennuksen länsipuolella sijaitseva liukukäytävä antaa passiivista lämpöä liiketiloille, kun puolestaan perforoidut pronssiseinäkkeet lasiseinien edessä suojaavat auringolta päivän kuumimpana aikana, vähentäen näin ilmastointilaitteiden käyttöä. Lisäksi runsas luonnonvalo sisäänkäyntiaulassa ja liukukäytävällä vähentävät keinovalaistuksen tarvetta.

 

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Waitrose
Country: 
Iso-Britannia
Postinumero: 
CH3 5AF
Kaupunki: 
Chester
Katu: 
71 Boughton, Chester
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Katot
Varjostimet
Läpinäkyvät rakenteet
Rakennuksen tyyppi: 
Talous, kauppa
Käytetty kupari: 
Pronssi
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Broadway Malyan

Urakoitsija

Otsikko: 
Varla
Osoite ja kuvaus: 
Aurubis: Nordic Bronze

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy