Etusivu » Referenssit » Vitarium Luxlait, Bissen, Luxembourg
Referenssit

Vitarium Luxlait, Bissen, Luxembourg

CC

Jotta rakennus huomataan, sen pitää näyttää hyvältä! Siksi Luxemburgissa sijaitseva maidontuotannon osuuskunta Luxlait päätti rakennuttaa huomiotaherättävän ilmeen uuteen tuotantolaitokseensa. Bissenissä, joka sijaitsee lähellä Grand Duchyn pääkaupunkia, berliiniläinen KLV studio on suunnitellut rakennukseen erikoisen vastaanoton ja interaktiivisen seikkailukeskuksen, jota kutsutaan Vitariumiksi. Rannuksen silmiäähivelevä julkisivu on kullanväristä kuparia,  joka on kuparin ja alumiinin seos. Rakennus on mielenkiintoinen maamerkki, jonka ulkomuoto kiinnittää huomion ja jossa valmistetaan korkealaatuisia elintarvikkeita. 

Kun lähestytään pääkaupunkia pohjoisesta A7-moottoritietä pitkin ja ajetaan Roostin teollisuusalueen ohi, maisemaa elävoittää uusi ja houkutteleva alue. Keskellä sitä, lännen puolella sijaitsee maitotuotteita valmistava Luxlaitin uusi ja moderni tuotantolaitos, jonka rakennustyöt on nyt saatu valmiiksi. Rakennus on  tyylikäs ja itsevarma, se on kuin todellinen jalokivi, jonka arvokkuutta lisää ulkoasun täydellinen viimeistelytyö. Pohjois-länsilaidalla, teollisuusalueen ja tien välimaastossa sijaitsee itsenäinen kaksikerroksinen rakennus, joka käyttää tilaa yllättävällä tavalla ja joka samalla mahdollistaa tilan hyödyntämisen myös etelän suunnassa. Studio klv on toteuttanut suunnitelmassaan interaktiivisen seikkailun ja luonut paikasta messukeskuksen, jossa kaikki asiat liittyvät maitotuotteisiin ja terveyteen. Vitariumissa, jonka pinta-ala on 2000 m², sijatisee  baari, kahvila, lounge, kokoushuone ja työpaja-alue, joten se on todellinen monipuolinen vierailukeskus.

Rakennus luo kestävän yhteyden muihin teollisuuslaitoksiin ja ympäröivään maaseutuun, jossa korostuu sen hienovarainen integroituminen vaaramaisemiin runsaine viheralueineen ja jota täydentää hienosti sointuva kullanvärinen kupari luoden harmoniaa, joka sulautuu kauniisti ympäristöönsä. Materiaalin laatuominaisuudet ja taidokkaasti työstetyt lämpimänsävyiset mattapintaiset kupariseoslaatat  muodostavat silmiinpistävän vastakohdan neutraalin harmaille kuutionmalisille teollisuushalleille. Rakennuksen ääriviivat harjakattoineen viittaavat yleiseen rakennuskäytäntöön maalaisympäristössä on tässä tapauksessa toteutettu modernilla tavalla integroimalla katto ja julkisivu yhteen samaksi pinnaksi.  

Rakentamistapa on siis ollut siltana perinteisen ja modernin välillä, yhdistäen maaseudun tuotteet ja nykypäivän tuotannon.

Toiminnallisesti Vitarium sisältää kolme osa-aluetta, jotka sulautuvat toisiinsa rakennuksen homogeenisen ilmeen kautta. Vain pohjoisen puolella ilmettä muovaa taitavasti sijoitellut ja muotoillut kattoikkunat ja aukot. Lännen ja idän puolella lasitus on tavanomainen. Nämä yksityiskohdat elävöittävät ja korostavat esteettistä vaikutelmaa muutoin samanhenkisessä ilmeessä. Korkealaatuinen kuparimateriaali täyttää elintarvikeyhtiön vaatimukset, jonka takeena on sen kestävyys ja pitkäikäisyys ilman kompromisseja. Toisen kerroksen uloke tieltäpäin tultaessa  tarjoaa alemman kerroksen säänkäynnille tervetullutta suojaa säältä ennen vastaanottoa, joka on integroitu osaksi toiminnallista aluetta. Täällä vastaanoton ja kahvilan välissä sijaitsee hissi toiseen kerrokseen, josta päästään Vitariumin sydämeen, joka vie interaktiiviseen seikkailuun koskien maitotuotteita ja terveyttä. Täällä eli missä tahansa 45 työasemalla lapset ja aikuiset voivat saada selville kaiken tietämisen arvoisen koskien meijerituotteita, terveellistä ravintoa ja liikuntaa. Täältä löytyy kalorivertailut maitolasin ja pizzan välillä, elintarvikkeita voidaan kerätä taitoavaativassa valtavassa Tetris-pelissä ja täältä löytyy myös polkupyörää ajava luuranko havainnollistamaan luiden liikkeitä polkupyörää ajettaessa. Nuoriso voi pitkällä penkillä istuen katsella animoituja eri aiheisia elokuvia ja katsella vaikka 3D-elokuvia teatterissa, joka sijaitsee erillisessä soikeanmallisessa tilassa ja joka luultavasti lienee yksi paikan teknisistä kohokohdista. Seikkailumaailma on kytketty tuotantorakennuksiin tunnelin välityksellä, joka mahdollistaa saumattoman jatkumon viestinnänosuuden jälkeen opastettuille käynneille tutustumaan tuotantoprosessiin. 

Studio KLV Berliinistä suunnitteli ja kehitti koko interaktiivinen maailman seikkailuineen ja loi Vitarium yrityksen identiteetin.  GMT Concept Lausannesta oli vastuussa rakentamsen valvonnasta ja yksityiskohtien toteuttamsiesta. Sekä maatalous- ja terveysministeriö sekä opetusministeriö olivat mukana Vitariumin suunnittelussa ja prosessi aloitettiin jo viisitoista vuotta sitten. Tämä on selvä osoitus erittäin tärkeästä hankkeesta. Luxait tekee nyt yhteistyötä matkailualan virkailijoiden kanssa ja kohdetta markkinoidaan myös maan rajojen ulkopuolella. Kultasävyinen kupariseoksella verhoiltu maamerkki on varmasti täydellinen tienviitta toivottamaan vierailijat tervetulleiksi A7-moottoritieltä tutustumiskäynnille.

 

Kirjoittanut: CC

 
Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Luxlait Association Agricole
Valmistunut: 
2010
Country: 
Luxenburg
Postinumero: 
7759
Kaupunki: 
Roost
Katu: 
Rue de Luxenbourg
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut/paneelit
Katot
Rakennuksen tyyppi: 
Virastorakennukset
Teollisuus ja maatalous
Käytetty kupari: 
Kullanvärinen seos

Arkkitehti

Name, office: 
studio klv, Berlin

Urakoitsija

Otsikko: 
Kalbfuss GmbH, Deudesfeld-Desserath (D)
Osoite ja kuvaus: 
Copper used: TECU Gold

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy