Etusivu » Referenssit » Varsovan yliopiston kirjasto, Puola
Referenssit

Varsovan yliopiston kirjasto, Puola

Polskie Centrum Promocji Miedzi

Varsovan yliopiston kirjastorakennus on todellinen mestariteos. Se on moderni rakennus, joka houkuttelee käymään yhä uudelleen, sillä sen katselemiseen ei kyllästy.  

Varsovan yliopiston kirjastorakennus, jonka ovat suunnitelleet arkkitehdit Marek Budzyński ja Bigniew Badowski, tilattiin vuonna 1999.  Sen pinta-ala on yli 60 tuhatta neliötä ja 40 tuhatta m2 siitä on varattu kirjaston kokoelmille lisävarauksella, että tiloja voidaan laajentaa vielä kymmenellä tuhannella neliöllä tarvittaessa. Yliopiston kirjastorakennukseen mahtuu jopa 5 miljoonaa nidettä ja se täyttää myös kaikki nykypäivän kirjastoille asetetut vaatimukset.   

Suunnittelussa kiehtoo erityisesti sen mutkaton yhteys luontoon ja kehittyneeseen teknologiaan. Pääkirjastossa sijaitsee lisäksi hieno arkkitehtoninen alue, joka koostuu jättimäisistä runkokasveista sekä lukuisista viheralueista. Kirjaston kattotasanteella sijaitsee lisäksi 2000 neliön puutarha-alue, joka käsittää useita pienempiä puutarhoja eri sävyineen, muotoineen ja tunnelmineen. Sen kultainen, hopeinen ja Crimson-ruusuista koostuva puutarha ja viheriöt ovat sidoksissa toisiinsa siltojen ja katettujen pergoloiden välillä kulkevien polkujen avulla. Kokonaisuutta täydentää muotoiltu sisäänkäynti puutarhaan, joka johtaa kirjaston katolle. 

Rakennuksen runko on sulautettu täydellisesti Powiśle alueen maisemaan, joka kuuluu Skarpa Warszawskaan (Varsovan Embankment). Kirjaston pääjulkisivu on hieman käyrä. Sen 7 metrinen julkisivu muodostuu kirjan mallisista laatoista. Ensimmäinen osa kuvaa nuottikirjoitusta, toinen matematiikkaa. Peräkkäisille, aukioleville sivuille on kirjoitettu aforismeja viisaudesta sanskritin, heprean, arabian, kreikan, vanha venäjän ja vanhan puolan kielillä.

Rakennuksen julkisivuissa on käytetty ennalta patinoitua kuparia, joka on sävyltään vaalen vihreää.  Julkisivuun haluttiin majesteettistä ilmettä, joka saavutettiin seiniin asennettujen kuparilaattojen avulla. Vaikutelman sai aikaan materiaalin puhtaus, tasaisuus ja selkeät, terävät kulmat. Julkisivuissa käytetyt kuparilaatat taivutettiin 4 mm:n materiaalista ja ne asennettiin teräsbetonirunkoon kiinnitettyihin messinkiritilöihin t-palkkien avulla. Kaikki komponentit valmistettiin etukäteen työpajassa, jossa ne myös patinoitiin.

Kuparisilla "kattokruunuilla" ulkoseinissä on myös tietty tarkoitus - ne vähentävät samalla visuaalisesti rakennuksen korkeusvaikutelmaa. Valmiiksi vihreäksi patinoitu katemateriaali mahdollistaa seinien visuaalisen sulautumisen kattojen vihreytyeen ja samalla se sulauttaa viiniköynnösten vihreän kasvamisen pitkin julkisivujen verkkoja kohti kattoa. Katon teossa haluttiin varmistaa, että sadevesi ei pääse virtaamaan pitkin rakennuksen seiniä ja samalla haluttiin estää kasvuston ekologista syntyä.  

Vuonna 2000 Association of Polish Architects palkitsi Varsovan yliopiston kirjastorakennuksen upeimpana vuonna 1999 käyttöön otettuna rakennuksena. 

 

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Uniwersytet Warszawski
Valmistunut: 
1999
Country: 
Puola
Postinumero: 
00-312
Kaupunki: 
Warsaw
Katu: 
Dobra 56/66
Sijainti: 

Arkkitehti

Name, office: 
Marek Budzyński, Zbigniew Badowski
Address & description: 
Zespół projektowy: Anna Chmura, Wojciech Kłoś, Urszula Lewa, Jacek Rzyski Wykonawca: PORR International AG

Urakoitsija

Osoite ja kuvaus: 
Miedź na placu budowy (marka Nordic Green PLUS ™): Outokumpu Copper Prodacts Oy, Pori, Finlandia

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy