Etusivu » Referenssit » Uusi vierailijakeskus Lundissa
Referenssit

Uusi vierailijakeskus Lundissa

Chris Hodson

Eteläruotsalaisen Lundin uudessa vierailijakeskuksessa käytetään messinkipäällysteisiä viistoja muotoja yhdistämään erillisiä rakennuksia toisiinsa ja elvyttämään 1100-luvulta peräisin olevan tuomiokirkon edessä olevaa aukiota.

 Kilpailun voittanut Arkkitehti Carmen Izquierdon työ seisoo tukevasti nykyaikaisella messinki- ja lasialustalla ja muodostaa tiensä useiden vanhojen rakennusten välistä yhdistäen ne kokonaiskuvaan. Kyrkogatanin puoleiseen julkisivuun kuuluu messinkinen katos, joka jatkuu yksinkertaisesti viereisen rakennuksen katosta. Katoksen alta on käynti suoraan kirkon pihalle. Rakennus jatkuu Kungsgatanille, laajenee sitten kohti tuomiokirkkoa ilmeikkäällä muodolla – auditoriolla – ja päättyy ikkunaan, joka nousee symbolisesti kohti historiallisia torneja.

Historiallisia kerrostumia lisäten Carmen Izquierdo kertoo: ”Tarkoitus oli luoda nykyaikainen rakennus, joka lisää uuden kerroksen historiallisiin kerrostumiin, jotka muodostavat Lundin keskustan. Uusi rakennus pyrkii sekoittumaan kaupunkikuvaan luonnollisella tavalla omaksumalla vanhojen rakennusten mittakaavan ja linjat. Voittosuunnitelman motto oli ”Pääovi ja atrium”, ja alkuperäisen ajatuksen tavoitteita seuraa lopullisen suunnitelman täysin uusi ohjelma.”

Sisäisesti dominoiva tila on sisäänkäynnin aula, johon pääsee sekä tuomiokirkkoaukiolta että Kungsgatanilta. Tuplakorkean atriuminsa vuoksi tila on leppoisa vastaanotto-, näyttely- ja virkistymispaikka, johon on myös näköyhteys yläkerran toimistoista. Täällä laudoituksin kuvioitujen betoniseinien kiinteys kohtaa lasitettujen väliseinien avoimuuden. Ilmeikäs auditorio on suunniteltu ainutlaatuiseksi tilaksi, jossa on omaleimaiset puolisuunnikkaan muotoiset ikkunat, joista on näkymä tuomiokirkon torneihin.

Porttikäytävä vierailijoille

Carmen Izquierdo lisää: ”Rakennus luo kiinnostavia sisä- ja ulkotiloja ja toimii porttikäytävänä tuomiokirkon vierailijoille sekä foorumina syvälliselle tutkimukselle ja keskustelulle. Uudessa rakennuksessa on yksinkertainen, mutta ilmeikäs design, joka on vuorovaikutuksessa ympäröivän kaupungin kanssa kulmiensa ja kaltevien pintojensa kautta. Messinki valittiin uuden rakennuksen ulkomateriaaliksi, sillä se on luonnollinen materiaali, joka antaa rikkaan ja eloisan vaikutelman. Koska materiaali himmenee ajan mittaan, rakennus sulautuu pikkuhiljaa kaupunkimaisemaan.”

 

Uudessa kirkkaassa tilassaan rakennus on epäilemättä vakuuttava ja vaatii reaktiota vierailijoilta. Messingin tummetessa ensimmäisten vuosien aikana rakennus muuttuu entistä hienovaraisemmaksi ja ajattomammaksi. Rakennuksen muodot ja liike alueen yli onnistuvat säilyttämään tärkeän historiallisen näkymän ja luomaan samalla uusia näkökulmia. Vierailijakeskukseen ja sen ympäristöön luodaan samalla intiimejä ja monipuolisia julkisia tiloja. Rakennuksen avajaisissa viime vuonna piispa Antje Jackelén kuvasi uutta rakennusta osuvasti ”tuomiokirkon valtapiirin laajennukseksi”.

 

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2011
Country: 
Ruotsi
Postinumero: 
222 22
Kaupunki: 
Lund
Katu: 
Kraftstorg
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/nauhat
Rakennuksen tyyppi: 
Kirkot ja uskonto
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Messinki
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Carmen Izquierdo

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy