Etusivu » Referenssit » Urheiluhalli St. Martin, Villach, Itävalta
Referenssit

Urheiluhalli St. Martin, Villach, Itävalta

Wissounig Dietger Architekten

Vanha pyöreä St. Martiner -urheiluhalli on korvattu uudella urheiluhallilla, jonka tarkoituksena on palvella viereistä yläastetta sekä lukuisia urheiluseuroja. Uusi halli soveltuu myös kansainvälisiin palloiluturnauksiin.

Pitkänomainen hallirakennus on linjassa kadun suuntaan. Sen sijainti tuo rakennukselle paljon julkista näkyvyyttä. Urheiluhallin on tarkoitus antaa samalla näkösuojaa sen takana sijaitsevalle urheilukentälle. Autojen pysäköintipaikat on sijoitettu alueen luoteissivulle. Rakennuksen edessä sijaitsee myös pieni piha-alue sekä pääsisäänkäynti. Puurivistö ja muut hallialueet muodostavat puskurivyöhykkeen vilkkaalle St. Martinerin kadulle.   

Kolminkerroksinen rakennus sijaitsee neljä metriä katutason alapuolella. Näin saatiin luoduksi  maanalainen yhteys kouluun ja samalla voitiin pitää 11,8 metrin kokonaiskorkeus, joka sopi ympäröiviin rakennuksiin.  

Rakennuksen julkisivulle on ominaista reikälevyistä taivutetut elementit, jotka luovat vaikutelman harsomaisen läpinäkyvästä hunnusta salin suuntaan. Kuparilevyt on asennettu porrasmaisesti kerroksittain, joka korostaa horisontaalista vaikutelmaa. Julkisivun katkaisee yläkerran lasiseinämä rakennuksen koillispuolella sekä pohjakerroksessa kaakon puolella. Ensinmainittu takaa tasaisen ja häikäisettömän päivänvalon pääsyn sisätiloihin, joita täydentävät lukuisat kattoikkunat. Jälkimmäinen puolestaan avaa näkymän urheilusalista koulun pihalle.  

Lämpiöstä on suora näköyhteys urheiluhalliin, buffettiin, saniteettitiloihin, talonmiehen huoneeseen ja auditoirioon, jossa sijatsevat tilat 220 henkilölle. Portaita pitkin sekä hissillä pääsee pukuhuoneisiin, kellarikerrokseen ja urheiluhalliin. Voimistelusali sijaitsee lämpiön yläpuolella, josta myös on näkymät kuntosalille ja ulkotiloihin. 

Toisin kuin tummasävyisessä kuparijulkisivussa, sisätiloissa vallitsevat vaaleat värit: lattia ja kuntosalin seinät on  toteutettu tammesta ja kaikki muut pinnat ja jopa osa lattioista ovat kermanvalkoisia. Väritys luo miellyttävän tunnelman, jossa urheiluvälineet ja valaistusjärjestelmät pysyvät taustalla. Koko ilmanvaihtoteknologia on integroitu seiniin . Tuloilmaa virtaa koillispuolella olevasta seinästä ilmanottoaukkojen kautta paksun seinän läpi. Sisäilma puolestaan poistuu lounaisseinän poistokanavien kautta. 

Rakennuksen kellarikerros sekä kolme seinää on tehty teräsbetonista. Kaakkoisseinässä on puurakenne ja katossa on käytetty puisia, valmiiksi eristettyjä elementtejä. Urheiluhallin kokonaistilavuus on yli 24000 m3. Suunnitelma tarjoaa myös esteettöman pääsyn pyörätuolilla liikkuville sekä näkövammaisille. Maalämpö esilämmittää tuloilman, joka otetaan talteen ja hyödyntää ilmanvaihtojärjestelmiää. Hyvä eristys varmistaa korkean energiatehokkuuden, mikä merkitsee vuodessa 16,9 kWh / m2.

 

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2013
Country: 
Itävalta
Postinumero: 
9500
Kaupunki: 
Villach
Katu: 
St. Martiner Straße 11
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Rakennuksen tyyppi: 
Urheilu ja vapaa-ajan rakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Dietger Wissounig Architekten
Address & description: 
Franziskanerplatz 13, A-8010 Graz

Kilpailut

Ajankohta: 
2015
Kategoriat: 
Loppukilpailuun valitut
Kunniamaininnat

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy