Etusivu » Referenssit » TYS-Ikituuri
Referenssit

TYS-Ikituuri

Matti A. Kallio, SIGGE Architects

Turun keskiaikainen kaupunki on käynyt lävitse monia vaiheita runsaan 700-vuotisen historiansa aikana. Kulttuurikerrostumat rakennustaiteessa heijastelevat vuosisatojen vaiheita. Viimeisimmän, modernin arkkitehtuurin kerrostuman airut, on arkkitehtitoimisto SIGGE Oy:n käden jälkeä oleva Ikituuri-asuinrakennus.

Rakennus on ovaali 12 kerroksinen tornitalo. Julkisivun verhoiluna on käytetty Luvata Pori Oy:n esipatinoitua Green Living kuparikasetteja, Ne antavat yhdessä ovaalin muodon kanssa vauhdikkaan raikkaan ilmeen rakennukselle. Toimeksianto tuli toimitusjohtaja Pekka Mäen johtamalle Sigge Oy:lle kilpailuvoiton kautta. Rakennuspaikka sijaitsee Turun moottoriväylän ja Turun Ylioppilassäätiön asuinalueen välissä kapealla tontilla. Rakennus on asuinkäyttöön suunniteltu, mutta kaupunkirakenteessa se toimii veistoksellisena maamerkkinä moottoriväylän liikenteelle.

 

Arkkitehtuuri

Rakennus jakaantuu kahteen päämassaan; Jalustaan ja torniin. Kolmiomaisessa jalustassa, jolta torni kohoaa korkeuksiin, sijaitsevat aputilat kuten polkupyörävarasto ja teknisiä tiloja. Porras- ja hissikuilu ovat keskellä rakennusta ja niiden ympäriltä huonetilat avautuvat käytäviltä säteittäisesti.

Kussakin kerrostasossa on kahdeksan huoneistoa ja jokaisessa niistä on sisäänvedetty lasitettu parveke. Huoneet ovat joko yksiöitä tai kaksioita, 30 – 42m2 suuruisia. Merkillepantavaa on se, että julkisivun kaarevuus toistuu huoneissa etevästi häiritsemättä silti sisustamista. Säteittäisyys taas antaa tiloille jännittävän tunnun.

Kattokerroksessa on kokoushuone ja saunaosasto. Kokoustilan, josta avautuu upea näkymä Turun kaupungin ylle, edessä on aurinkoterassi. Se on uurrettu ovaalin tornin massasta neljännes lohkon kokoisena ja päättää samalla tornimassan elegantisti.

 

Rakennuksen väritys syntyy osittain materiaalien omista ominaisuuksista. Jalustan verhoiluna käytetty teräsverkko on patinoitunut ruosteen punaiseksi ja sen päältä nousevan kuparinen julkisivu on esipatinoitu osin vaaleammaksi, osin tummemmaksi turkoosin vihreäksi. Menetelmä on teollinen, Luvata Pori Oy:n tarkoin vartioitu salaisuus, mutta patinointi prosessissa noudatetaan kuparin omaa hapettumistapaa.

 

Arkkitehti Pekka Mäki on tehnyt vaaleista ja tummista Green Living kuparikaseteista vauhdikkaan sommitelman, joka entuudestaan vauhdittaa ovaalin rakennuksen ilmettä.

 

Sisäpuolella suunnittelijat ovat käyttäneet voimakkaita väriaihiota tehokeinoinaan.  Porrashuone on mehevän vihreä, polkupyöräkellarin seinät ovat intensiivisen punaiset, kuten ovat keittiö- ja silytyskaapistojen ovet. Seinien yleisväritys on vaalean neutraali, joka antaa tilaa asukkaille tuoda omia värejään ja sisustuksellisia ideoitaan asettuessaan taloksi.

Rakennus on myös teknisesti jännittävä. Ovaali tornimuoto tekee siitä nimittäin rotaatiopurjeen kaltaisen tuulen suhteen. Tämän vuoksi runko on paikalla valettu ja on saatu jäykistettyä perustuulikuormia ajatellen hyvin.

 

Green Living julkisivukasettien suhteen rakennesuunnittelijoiden oli kuitenkin tehtävä erikoisratkaisuja: Pyöreästä muodosta johtuva tuulen imukuorman muotokerroin on tuulen suuntaisella sivulla poikkeavan suuri. Koska tuuli voi puhaltaa mistä vapaasta suunnasta tahansa, piti koko julkisivu suunnitella siten, että se kestää suuren imukuorman. Sähkökemiallisen korroosion takia kuparipellin kantavana rankana on ruostumattomasta teräksestä rakennettu hattuprofiilirakenne.

 

Teknisessä mielessä Ikituuri tarjoaa muutakin herkuteltavaa tekniikasta kiinnostuneelle. Rakennus on nimittäin lämmitetty hyödyntämällä maalämpöä. Prosessi on kaksisuuntainen. Talvisin järjestelmä tuottaa maan uumenista lämpöä ja kesällä prosessi kääntyy: Lämpimänä vuodenaikana maalämpökaivoja käytetään tuloilman jäähdyttämiseen, samalla kun maalämpökenttää ladataan seuraavaa lämmityskautta varten.

C´est Si Bon, It Is Good

Tilaajan toiminut Turun Ylioppilassäätiön edustaja uskoon päätökseen rakentaa rohkeanraikasta arkkitehtuuridesigneä ja teknisesti vihreitä arvoja korostavien ratkaisujen osuneen oikeaan: Turku on saanut uuden maamerkin strategisesti merkittävän moottoriväylän viereen kaupungin välittömään läheisyyteen. Opiskelijoille talossa tarjoutuu modernin kodin toiminnallisuus ja teknisesti rakennus edistää vihreitä arvoja.

 

 

 

 

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2010
Country: 
Suomi
Kaupunki: 
Turku
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut/kasetit
Läpinäkyvät rakenteet
Rakennuksen tyyppi: 
Hotelli, majoitus
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
SIGGE Architects Ltd
Address & description: 
Läntinen Rantakatu 920100 TurkuFINLAND

Kilpailut

Ajankohta: 
2011

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy