Etusivu » Referenssit » St Andrew Square, Edinburgh, Britannia
Referenssit

St Andrew Square, Edinburgh, Britannia

Hoskins Architects -yhtiön rakennus valmistettiin kupariseoksesta mittatilaustyönä. Kehitystyöllä viimeisteltiin yksi Edinburghin historiallisista aukioista sen nykyiseen asuunsa.

St Andrew Square sijaitsee Edinburghin sydämessä maailmanperintökohteen keskellä, George Streetin itäpäässä. Charlotte Square, joka on säilynyt ehjänä georgialaisen arkkitehtuurin erikoisuutena, sijaitsee sen länsipuolella, mutta St Andrew Square on monipuolisempi sekoitus viktoriaanista aikaa sekä 1900-luvun puolivälin ja 2000-luvun alun rakennuksia.

Monin tavoin St Andrew Square on siten suvaitsevaisempi ympäristöönsä kuin moni muu maailmanperintökohde, mutta tärkeä asia silti on arkkitehtuurin johdonmukaisuus materiaalien valinnassa, korkeussuhteissa ja rakennusten painottamisessa katukuvassa.

Hoskins Architects ja CDA (Copper Development Association) tutkivat eri vaihtoehtoja aukion suuren eteläosan kehittämiselle. Muutamat alueella sijaitsevat rakennukset olivat laadultaan ja ajankuvaltaan hyvin erilaisia. 

Rakennuksia on käyetty yrityksien toimistoina ja niitä on laajennettu vuosien saatossa, ja näin asteittain tilapäiset kokoustilat ovat muuttuneet jatkuvasti varatuiksi.

Alkuperäinen tutkimus vuodelta 2007, joka esitti lukuisten alkuperäisten rakennusten säilyttämistä, osoittautui taloudellisesti kelvottomaksi toteuttaa. 2013 tapahtunut omistajan vaihdos, ja asiaa tutkittiin uudelleen, ja suunnitelmaan lisättiin muutamia purkutöitä.

Lopullinen suunnitelma muodostui 9 300 neliömetrin kokoisesta kokous- ja toimistotilasta, sekä 6 500 neliömetrin kokoisesta osasta, jossa on tasokkaita vapaa-ajan asuntoja

AVOIN JA UMPINAINEN
Rakennuksen ulkonemien ja syvennysten johtoajatus on kuvastaa aukion eteläisen alueen historiaa ja samalla yhdistää ison lattiapinta-alan vaatimukset ympäristöönsä. Arkkitehtuuri, joka samaan aikaan paljastaa ja piilottaa katseilta oli haussa ja päämääränä. Tavoitteena oli kehittä toimistorakennus tylsästä lasilaatikosta ajatuksia herättävämmäksi kokonaisuudeksi.

Metallin ja kivien sarja mahdollistaa kokonaisuuden olevan hyvin avoin, kun sitä katsoo suoraan päivänvalossa. Kuitenkin, kun katsotaan viistosti, toimistohuoneet ovat piilossa jalankulkijoiden katseilta.

HARJATTU KUPARISEOS
Metallin valintaan Hoskins Architects ja CDA uhrasivat aikaa ja tutkivat eri kupariseosten pitkän ajan laadun muutosta ja säänkestävyyttä. Lopulta päädyttiin kultaiseen kupariseokseen, jossa on mukana alumiinia ja sinkkiä. Ne antavat rikkaan ja hyvin pysyvän kullanvärin. Pronssi ja messinki  eivät pidä väriään yhtä pitkään ja käytännössä menettävät osan kirkkaudestaan, kun happikerros ohentyy ilmanpaineen vaikutuksesta. Tällöin mattapintaisuus on selkeämmin havaittavissa.

Kuitenkin, arkkitehdit halusivat pinnan muutoksen tapahtuvan luonnollista hapettumista nopeammin alkuperäisestä kultaisen killtävästä pinnasta suhteellisen kiillottoman sävyyn. Siksi tilauksen mukaisesti kupariseoksen pintaa käsiteltiin valmistettaessa hiomakoneella. Eri asteisia karheuksia testattiin, kunnes tuotantoon saavutettiin heijastamaton harjattu pinta. Näin harjattu kupariseos muuttuu nyt hienovaraisemmin ajan saatossa.

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2017
Country: 
Iso-Britannia
Postinumero: 
EH2 2AD
Kaupunki: 
Edinburgh
Katu: 
St Andrew Square
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Varjostimet
Rakennuksen tyyppi: 
Virastorakennukset
Talous, kauppa
Asunto
Käytetty kupari: 
Kullanvärinen seos
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Hoskins Architects

Urakoitsija

Otsikko: 
Charles Henshaw & Sons

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy