Etusivu » Referenssit » Skellefteå Kraft, rakennus C
Referenssit

Skellefteå Kraft, rakennus C

Voimayhtiö päätti vuonna 2006 laajentaa toimistorakennustaan noin 10 000 neliömetrillä. Uudessa rakennuksessa on tilat toimistoille, yrityksen johtokunnalle sekä yrityksen maanlaajuisesti sijaitsevien voimaloiden etäohjauksen käyttökeskukselle.

 

“Sen pitää olla yhtenäinen” - näin sanoi asiakkaistamme, kun saimme toimeksiannon Skellefteå Powerin uuden pääkonttorin suunnittelusta. Voimayhtiö päätti vuonna 2006 laajentaa toimistorakennustaan noin 10 000 neliömetrillä ja nyt työ on saatu valmiiksi.  Pääsisäänkäynti on suunniteltu uudelleen ja se sijaitsee edelleen alkuperäisessä rakennuksessa.  Uudessa rakennuksessa on tilat toimistoille, yrityksen johtokunnalle sekä yrityksen maanlaajuisesti sijaitsevien voimaloiden etäohjauksen käyttökeskukselle.

 

Rakennuksen suunnittelun lähtökohtana on monipuolisuus, jossa omistaja on samalla sen käyttäjä ja hallinnoija. Tämä on johtanut ratkaisujen ja järjestelmien elinkaarikustannusten optimoimiseen. Suunnitelmassa on otettu huomioon rakennuksen toiminnallisuus, huoltokysymykset ja käyttökustannukset. Ammattitaitoa huokuva ja vankka rakennustyyli kuvastaa sen omistajan tavoitetta tehdä rakennuksesta osa paikallista yhteisöä. Näiden ajatusten pohjalta on saatu aikaan samalla energiakustannuksiltaan kannattava ratkaisu.

Uuden rakennuksen luja rakenne sekä selkeä tektoniikka perustuvat ensisijaisesti kolmiulotteiseen järjestykseen. Rakennuksen muotoilu liittyy klassiseen ja rationaaliseen perinteeseen. Tavoitteenamme on ollut luoda rakennus, joka monipuolisesti vastaa käyttäjien muuttuviin tarpeisiin ja toiveisiin, mutta on kuitenkin identiteetiltään yhtenäinen. 

Rakennus on suunniteltu yhteisölliseksi tilaksi, jolla on moduulijärjestelmänsä sisällä yhteys ympäröivään kaupunkimaisemaan. Rakennuksen 11-kerroksinen osa suuntautuu kohti lännessä sijaitsevaa kaupunkia. Sen hieman erillään oleva sijainti luo etäisyyttä alkuperäiseen rakennukseen. Rakennuksen sisäpihalle avautuva itäinen osa on matalampi ja näiden rakennusten korkeuseroa on tasoittamassa betoninen kellarikerros.

Julkisivut koostuvat kuparikasettien muodostamasta kiertävästä punoksesta. Se antaa rakennukselle yhtenäisen ja jatkuvuutta korostavan ilmeen. Jo nyt voimme saada aavistuksen kuparijulkisivun kauniista ikääntymisprosessista, joka joskus voi olla yllättävä ja tapahtua odottamattomallakin tavalla. Vivahde-eroihin saattaa vaikuttaa kasettien sijainti seinällä tai korkeuserot rakennuksen eri kohdissa. Paikka paikoin seinissä saattaa vivahtaa jo hieman vihreää patinaa, kun taas toisaalla hapettuminen on lähtenyt vasta käyntiin. Suuret pinnat tummuvat kuitenkin aina nopeammin, mikä tarkoituksellisesti parantaa rakennuksen antamaa yhtenäistä vaikutelmaa.

Ulkoseinissä ei ole käytetty mitään orgaanisia materiaaleja. Seinät koostuvat perustasta, muovimuottiin valetuista betoniseinistä, teräspalkeista, kuitusementtilevyjen takana olevasta erityksestä sekä julkisivun kaseteista. Nämä on valmistettu 1,25 mm:n paksuisista kuparipaneeleista ja niiden kiinnikkeet on piilotettu kahden ruostumattomasta teräksestä valmistetun teräspalkkikerroksen taakse. Kuparikasetteja on julkisivussa käytetty yhteensä 9 000 kappaletta.  Listat, ristikot sekä runkoliitännät on tehty myös kasetteina. Alumiinilla kehystetyt ikkunat on asennettu puoliväliin seinämän sisään, mikä yhdessä kuparikasettien ja sisäikkunan koivupaneloinnin kanssa paljastaa ulkoseinämän paksuuden.

Sisätilat on suunniteltu oman konseptin mukaan. Siinä rakennus kuvitellaan kaupungiksi. Sisäpiha, koko rakennuksen läpi kulkevat portaikot ja yhteiset kahvitaukoalueet toimivat julkisina tiloina, minne johtavat leveät käytävät. Tämä ratkaisu antaa käyttäjille mahdollisuuden sisustaa oma tilansa itse haluamallaan tavalla ja ottaa samalla rakennus haltuunsa yhtenäisenä ja saumattomana kokonaisuutena. Rakennuksen avara tilaratkaisu tarjoaa sisätiloille intiimiä laatua, jota hallitsee sen näkyvä läheisyys omaan julkisivuunsa antaen samalla valon ja eri näkymien tulla esiin. Vaikka julkisivut näyttävätkin massiivisilta, sisältä katsottuna niitä voidaan pitää lähinnä lasitetun verannan seininä, joiden ikkunasyvennykset johtavat päivänvalon suoraan rakennuksen sisään.

Kantava runko ja portaikot on valettu betonista paikan päällä. Eri materiaalit, pyökki, ruostumaton teräs ja kupariosat luovat vaikutelman laadusta ja pysyvyydestä. Erikoissuunnitellut lampetit kuparivarjostimineen valmistettiin samassa paikallisessa peltisepänliikkeessä, joka asensi myös kasetit julkisivuun. Lujat kuparista valmistetut etuoven kahvat ikääntyvät kauniisti, kun niitä käytetään. Kahvat on kiinnitetty ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla kiinnikkeillä.

Rakennuksen sisäpihassa riippuu monumentaalinen, mutta samalla äärimmäisen eteerinen taideteos. Sen on suunnitellut ja tehnyt GA-arkkitehtitoimisto yhdessä seppä Thomas Hydlingin kanssa. Tämä teos toimii rakennuksen arkkitehtuuria selittävänä mallina. Se havainnollistaa käytetyt mitat kolmiulotteisina ja sen kaikilta linjoilta ja tasoilta on yhteys oviin, ikkunoihin, listoihin ja pilareihin. 625 metriä 2,9 mm:n kupariputkea on yhdistetty 735:n hopeajuotettuun, 4 mm:n kupariputkesta valmistettuun kupariristiin.

Usein toistuvissa muotoiluratkaisuissa käytetyt vankat ja lujat materiaalit ovat tehneet mahdolliseksi kokeilla yksilöllisiä ikkunakiinnityksiä, erilaisia kuparikasetteja, betonielementtejä yms. Samalla kyseisiä kokeiluja on voitu tarkastella sekä rakennusteknisestä että tektonisesta näkökulmasta. Tämä projekti mahdollisti myös pikkutarkkuutta vaativien osien valmistuksen ja niiden kokoamisen.  

Arkkitehtuurimme on lähtöisin enemminkin mielenkiinnosta tektoniikkaan kuin tila-ajatteluun. Asteikosta riippumatta projektimme perustuu ponnistuksiimme tuoda esiin rakenteellisia suhteita julkisivujen suunnittelussa, tilojen järjestelyssä sekä yksityiskohtien suunnittelussa ja muotoilussa. Vakaumuksemme mukaan antaumuksella suunnitellut julkiset tilat voivat luoda monimutkaisia ja mielenkiintoisia yhteyksiä. Tällä hetkellä toimistossamme suoritetaan projekteja, joissa kierrätetty puutavara, kupari, pronssi, marmori ja betoni ovat hallitsevia materiaaleja.

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Skellefteå Kraf AB
Valmistunut: 
2008
Country: 
Ruotsi
Kaupunki: 
Skellefteå
Katu: 
Kanalgatan 71
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Ikkunat
Rakennuksen tyyppi: 
Virastorakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
General Architecture Sweden AB
Address & description: 
Josef Eder, architekt, SAR/MSAOlof Grip, architekt, MSAJohn Billberg, architekt, SAR/MSAFabian Blücher, architekt, SAR/MSAErik Persson, architekt, MSA

Kilpailut

Ajankohta: 
2011

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy