Etusivu » Referenssit » Nordahl Griegin peruskoulun yläaste ja lukio
Referenssit

Nordahl Griegin peruskoulun yläaste ja lukio

Copper Architecture Forum

Norjan länsirannikolla sijaitseva Hordalandin lääni järjesti vuoden 2006 alkupuolella arkkitehtikilpailun. Tehtävänä oli suunnitella Bergenin Söråsin kaupunginosaan uusi koulurakennus.

 

Kilpailuun osallistui yhteensä kahdeksan toimistoa ja voiton vei tiukan kisan jälkeen LINK-arkkitehtitoimisto.Asiakkaan ja suunnittelijoiden päätavoitteena oli alusta alkaen suunnitella moderni koulu, joka täyttää nykyiset ja tulevat tarpeet sekä voi mukautua mahdollisiin muutoksiin ja tuleviin haasteisiin. Toimivuuteen ja ulkonäköön kiinnitettiin erityishuomiota, jonka ansiosta syntyi kaunis koulurakennus ja innostava työympäristö niin oppilaille kuin opettajillekin.

 

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 14 000 m2.. Tilaa on 800 oppilaalle ja 150 työntekijälle.

 

Rakennuksen arkkitehtuuri vastaa hyvin asetettuja tavoitteita. Kuparista ja lasista valmistettu julkisivu on pitkäikäinen ja kestävä mukautuen hyvin ajan vaatimuksiin. Nuorekasta energiaa symboloiva rakennus on dynaaminen, itsevarma, värikäs, raikas ja haastava. Läpinäkyviä tiloja kiertää vihreästä esipatinoidusta kuparista valmistetut seinät. Ratkaisun kevyttä ja dynaamista vaikutelmaa korostaa lasinen pääjulkisivu, johon on asennettu värillisestä lasista valmistettuja kapeita kaistaleita. Värilliset yksityiskohdat kuvastavat jokaisen oppilaan ainutlaatuisuutta ja itsenäisyyttä.

 

Katto kuparinauhasta

Rakennuksen rungon muodostavat betonipylväät, esivaletut betonipalkit sekä kantavat teräspalkit. Katto koostuu valmiista kattoelementeistä, kantavista teräspalkeista sekä eristyskerroksesta, jonka päällä on vaneria ja kattohuopaa. Massiivisen, lähes tasakattoisen katon kaltevuuskulma on vain 3 astetta ja se on tehty 0,7 mm paksuista ja 14-metriä pitkistä kuparinauhoista käyttämällä materiaalin asennukseen sopivaa saumausmenetelmää.

 

Rakennuksen ulkopinnoissa on periaatteessa vain kahta materiaalia: katossa ja julkisivuissa kuparia sekä alumiinikehyksiin asennettua lasia. Kumpaakaan materiaalia ei tarvitse käytännössä huoltaa ollenkaan. Materiaalien valintaperusteina olivat vähäiset, pitkän aikavälin huoltokustannukset sekä näyttävä ja kestävä laatu. Rakennus valmistui viime syksynä ja se on jo nimetty Bergenin kunnan arkkitehtuurikilpailun 2010 palkintoehdokkaaksi.

 

 

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Nordahl Grieg koulu
Valmistunut: 
2010
Country: 
Norja
Postinumero: 
5045
Kaupunki: 
Bergen
Katu: 
Helleveien 30
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Rakennuksen tyyppi: 
Koulurakennukset
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
LINK signatur AS, Team Bergen

Urakoitsija

Otsikko: 
Sigurd Oppheim AS
Osoite ja kuvaus: 
Copper product: Nordic GreenTM

Kilpailut

Ajankohta: 
2011

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy