Etusivu » Referenssit » The Moon, Mechelen, Belgia
Referenssit

The Moon, Mechelen, Belgia

Chris Hodson

Tämä kuutionmuotoinen teatteri Mechelenin keskustassa on erikoinen: se on taiteltua kupariseospintaa, joka nykyaikaisenakin rakennelmana sopii monimutkaisen goottilaisen 1300-luvun kirkkotornin läheisyyteen.  Inspiraationa työssä on ollut myös kuun pinnalle laskeutuminen. Yksi suunnittelijoista, Oscar Rommens, import.export Architecture -yhtiöstä kertoo erikoisuudesta lisää.

50 vuoden ajan "the Moon" on ollut merkittävä lasten taidekeskus kaupungin keskustassa. Teatteria, runoutta ja muita ihmeitä on nähty 350–400 esityksen verran joka vuosi ja kävijöitä näissä on ollut noin 40 000. Ei siis ollut mikään ihme, että rakennuksiin alkoi tulla jo kuluneisuutta. Tarvittiin täydellinen uudistus.

Vanhat tilat eivät enää täyttäneet teknisiä- eikä turvallisuusvaatimuksia. Ne eivät aina myöskään aina mahdollistaneet nykyaikaisia esityksiä. 

– Arkkitehtikilpailun tuloksena voittajatyömme sisälsi olemassa olevien rakennusten uudistamisen läheisessä yhteistyössä arkkitehtitoimisto Beeck/Oostpoolin kanssa.

– Lisäksi uusi pieni teatterirakennus muinaisten rakennuksien välissä, jo olemassa olleen katon alla, suunniteltiin ikonisen St. Rombout’s Cathedralin tornin varjoon. Katedraali on UNESCO:n maailman perintökohde.  Kullanvärinen kuutio käsittää pienen hallin ja kokonaan lasien sisässä olevan kahvilan, joka linkittää "the Moonin" naapurirakennuksiinsa.

VAIHTOEHTOINEN LÄHESTYMISTAPA

– Kehitimme vaihtoehtoisen lähestymismallin perinteiseen ylös-alas -malliin. Designissa mietittiin, miten päästäisiin ulos tavallisesta rakennuksen arkkitehtuurin, sisätilojen ja huonekalujen synnyttämästä kokonaisuudesta. Sen sijaan muodostimme moniosaisen tahdistetun prosessin. Multityylinen lähestymistapa yhdisti kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin, historiallisen osan säilyttämisen, teknologian ja sisätilat. Näin tavoitettiin integroitu ratkaisu.

Tämä lähestymistapa toi omaperäisen visuaalisuuden ja fyysisen käsinkosketeltavuuden uuden ja vanhan rakennuskannan välillä. Samalla rakennus ja ympäristö välittävät toisistaan sekä sisältä ulos katsottuna ja läpi rakennusten näkyvyytenä.

Koko systeemistä muodostui luova ja itsenäinen kauttakulkureitti, yleisölle, näyttelijöille, henkilökunnalle ja yleensä kaikille kävijöille. Luonne, ilmapiiri ja arkkitehtuurinen kieli ja yksityiskohdat välittyvät kaikille.

KUUN PINNALLA

– Alusta asti keskuksen nimi - the Moon - toi meille mieleen Apollo 11:n kuumoduulin ja sen rypistyneen kultaisen metallisen alaosan. Halusimme kuutiomme muistuttavan tätä näkyä. Nykyaikaisella tavalla tavoitteenamma oli peilata tällä katedraalin tornin käsin tehtyä kivirakennelmaa. Haasteena kuitenkin oli pitää budjetin kulut kurissa.

– Useissa kokeiluissamme kokeilimme puristaa ja taittaa metallia muotoihinsa. Lopulta eräs erikoisvalmistaja kehitti sarjan herkkiä taitoksia – aivan melkein kuin kolmiulotteisessa maailmassa. Sitten paneelit tuotettiin muottien avulla. Kaikki muodostivat erilaisia kulmia ja käännöksiä. Pyörittämällä ja sekoittamalla paneeleja satunnaisesti loimme haluammame efektin. Vaikka pystysuora paneeli säilyi entisellään antaen riittävän tuen julkisivun rakenteelle, poikittaiset liitokset eivät ole tasaisia rikkoen paneelien pintaa merkittävästi.

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2015
Country: 
Belgia
Postinumero: 
2800
Kaupunki: 
Mechelen
Katu: 
Minderbroedersgang 3.
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Sisustus
Rakennuksen tyyppi: 
UNESCON maailmanperintökohde
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Kullanvärinen seos
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
import.export ARCITECTURE

Urakoitsija

Otsikko: 
Ridder

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy