Etusivu » Referenssit » Monisuuntainen rakennus Haarlemin on maamerkki
Referenssit

Monisuuntainen rakennus Haarlemin on maamerkki

Döll-Atelier voor Bouwkunst

Toisin kuin monissa hyvin keskeisille paikoille rakennetuissa projekteissa Pré Wonenin rakennuksella ei ole varsinaista julkisivua tai taustapuolta, vaan se on monisuuntainen.

Pré Wonen kiinteistöyhtiö hankki omaan toimistokäyttöön rakennuksen, johon mahtuisi myös vuokralaisia. Rakennuksen vierestä kulkee moottoritien liittymäväylä ja tiet ympäröivät sitä kolmelta puolelta. Tämä heijastuu tämän monisuuntaisen rakennuksen muotoilussa. Rakennuksella on tiiviit, pyöreät muodot ja kuparilla verhoiltu julkisivu. Sisätilat on järjestetty keskellä olevan atrium-tilan ympärille, johon ryhmittyvät rykelmäksi pysty- ja vaakasuuntaiset kiertoreitit. Julkisivu esittää suhteiltaan runsaiden ikkunoiden rytmisen kuvion. Yhdessä atriumin kanssa julkisivun kaksi suurta aukkoa takaavat riittävän auringonvalon rakennuksen sisällä.

Pré Wonen määräsi rakennuksen muotoiltavaksi niin, että se soveltuisi erilaisiin toimisto- ja liiketoimintoihin, jolloin siihen voisi sijoittua muita yrityksiä tai organisaatioita omistajayhtiön lisäksi. Sijainti on vilkkaalla paikalla lähellä Velserbroekia, ja rakennus itsessään näkyy hyvin monesta suunnasta. Sitä ympäröivät kolmelta sivulta moottoritien liittymätiet ja itse moottoritie, mutta kuljetukset rakennukseen tapahtuvat jäljelle jäävän kolmannen sivun puolelta pitkin paikallistietä. Toisin kuin monissa hyvin keskeisille paikoille rakennetuissa projekteissa Pré Wonenin rakennuksella ei siten ole varsinaista julkisivua tai taustapuolta, vaan se on monisuuntainen.

Ympäröivien teiden linjausten innoittamana rakennuksella on pyöreä muoto. Sitä korostaa julkisivun kuparikuori, jossa lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat muodostavat rivejä. Ikkunajaon rivien linjaus on vuoroittainen kerroksesta toiseen. Ikkunoiden yksityiskohdat ovat maltilliset: ne on kiinnitetty alumiinikehyksiin, joissa on kuparireunus. Julkisivun rytmin katkaisee pari kaksikerroksista tilaa, sisääntuloaula ja kokoustila, jotka nostetaan selkeästi esiin julkisivussa niitä ympäröivällä valkoisella betonilla. Näiden aukkojen kautta rakennukseen virtaa lisää päivänvaloa.

Runsas luonnonvalo varmistaa miellyttävän työympäristön sisäpuolella. Rakennuksen sydän on mittasuhteiltaan runsas atrium lasikattoineen. Se on tilan keskeinen napa, johon ryhmittyy suurin osa sisäisestä liikenteestä ja jossa rakennuksen käyttäjät kohtaavat toisensa. Atrium sopii ihanteellisesti kaikenlaisiin edustustoimintoihin, kuten esittelyihin, näyttelyihin ja kokouksiin. Sen ympärille on järjestetty toimistotilojen kerrokset, joissa on standardi huonekorkeus. Ne voidaan järjestellä perinteisiksi toimistoiksi tai avokonttoreiksi. Toimistosyvennysten kaari erottaa atriumin muusta toimistotilasta ja muodostaa samalla akustisen puskurin.

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Gemeente Haarlem, Maatschappelijke Ontw. voor Vereninging de Toneelschuur
Valmistunut: 
2003
Country: 
Hollanti
Postinumero: 
NL-2011
Kaupunki: 
HH Haarlem
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Rakennuksen tyyppi: 
Virastorakennukset
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
H. Döll
Address & description: 
Haringvliet 100NL-3011 TH ROTTERDAMPostbus 2555NL-3000 CN ROTTERDAM

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy