Etusivu » Referenssit » Monikerroksinen parkkitalo, Notthingham, UK
Referenssit

Monikerroksinen parkkitalo, Notthingham, UK

Chris Hodson

Parkkitalo edustaa abstraktia suunnittelua, jossa on käytetty eri pinnoilla ja värisävyillä varustettuja pystypaneeleita. Muutoin rakennus edustaa hyvin tavanomaista monikerroksista parkkitaloa.   

Tämä 6-kerroksinen parkkitalo kätkee sisälleen tilat 950 autolle ja se on oleellinen osa Nottinghamin rautatieasemaa. 112 metriä pitkä rakennus on pystytetty pohjoisessa sijaitsevan rautatien ja  etelässä sijaitsevan vilkkaan Queens Roadin väliin, jonka takana näkyy joukko vanhempia rakennuksia. Arkkitehtitoimisto Leeds Studio suunnitteli  julkisivulle peroonallisen ilmeen (menestyksekkään VINCI Construction UK tarjousken mukaan) hyödyntäen erilaisten kuparipaneeleiden ryhmittelyä. Paneelit muodostavat rakennukselle arkkitehtoonisen muotokielen, joka jatkuu yhtenäisenä pintana seinilssä ja avoinaisilla parkkitasoilla. Sen rikkovat vain muutamat hissikuilut.  

Nottinghamin parkkitalon väripaletti muodostuu erivärisistä kuparipinnoista, tasaisesta esipatinoidusta kuparista ja paneeleista, jonka pinnalla on käytetty vähemmän patinaa jättäen osan pohjamateriaalista näkyviin. Mukana on myös standardikuparia sekä vaaleanruskeaksi hapetettua materiaalia. Näiden lisäksi paneeleista löytyy kuparin ja alumiinin kullanvärisen seos, jonka väri säilyy pitkään. Nämä kullanväriset paneelit nousevat rakennuksen julkisivusta selvästi esille.   

Vaikka paneelit on asennettu abstraktisti ja satunnaisessa järjestyksessä, suunnittelu perustuu kuitenkin rajattuun modulaariseen kieleen, joka koostuu kolmesta eri paneelista leveyksiltään 210 mm, 420 mm and 840 mm ja pituuksiltaan 105 mm, 210 mm and 420 mm. Paneelit korkeus on suurimmaksi osaksi 2870 mm, mutta jotkut ovat vain 1470 mm korkeita kasvaen rakennuksen huippua kohti.  

VÄRIMOSAIIKKI 

Eriväristen metallien yhdistelmä antaa rakennukselle mosaiikkimaisen ilmeen. Vaikutelma syntyy pystypaneeleista, jotka verhoavat rakennuksen koko pituudelta muodostaen elävän, verhomaisen seinämän. Se antaa konreettisen kehyksen monikerroksiselle parkkirakennukselle. Vaikutelmaa on elävöitetty kahden pitkän sivulla korotuksilla, jotka tulevat erityisesti esille, kun rakennusta katselee liikkuvasta junasta tai autosta. Kerrosmaisen materiaalikäytön lisäksi myös värivalinnat on otettu huomioon kunnoitten sijainnin määrittelemiä näkökulmia.

Projektiarkkitehti Antony Hall kertoi:“ Pohjoispuolen kuparit ovat vallitsevasti vihreänsävyisiä ja yhdistyvät vieressä kulkevaan rautatiealueeseen. Etelänpuoleiset paneelit ovat puolestaan pääsääntöisesti traditionaalista ruskeaa kuparia, joiden sävyt sointuvat  tiilistä rakennettuihin varastorakennuksiin ja muuhun ympäristöön. 

Monikerroksisten parkkihallien arkkitehtuuri painottuu yleensä autoliikenteeseen ja muihin teknisiin ominaisuuksiin huomioiden samalla käytännölliset seikat. Nyt lukuisat pinta- ja värivaihtoehdot ovat tuoneet kupariarkkitehtuuriin jännittäviä mahdollisuuksia tämän päivän suunnittelijoille "tyhjän kankaan" elävöittämiseksi. Nottinghamin projekti on tästä inspiroiva esimerkki. 

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2012
Country: 
Iso-Britannia
Postinumero: 
NG2 3AQ
Kaupunki: 
Notthingham
Katu: 
Queens Road

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut/paneelit
Rakennuksen tyyppi: 
Kuljetus, infrastruktuuri
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Esihapetettu
Esipatinoitu
Kullanvärinen seos
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Leeds Studio

Urakoitsija

Otsikko: 
CA Group
Osoite ja kuvaus: 
Copper Products: Nordic Green Traditional, Nordic Green Living 1, Nordic Standard, Nordic Brown Light, Nordic Royal

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy