Etusivu » Referenssit » Lukio, Strømmen, Norja
Referenssit

Lukio, Strømmen, Norja

Chris Hodson

Tämä kompakti, matalaenerginen, 450 oppilaan lukio on tehty esihapetetusta, profiloidusta kuparista, joka juhlistaa aluetta. Thomas Landenberg, White arkitekter AB:sta selvittää kilpailun voittajaprojektia ja sen vastausta tiukoille vaatimuksille.    

Uusi Bråtejordet -koulu sijaitsee Strømmenissä, vanhassa teollisuuskaupungissa, noin 20 km koilliseen Oslosta ja sitä pidetään osana suur-Osloa. Strømmenissä sijaitsevat myös jokivarsien alkuperäiset sahat ja myöhemmin sinne tuli raskasta teollisuutta. Koulu on rakennettu kaltevalle viljelysmaalle, jonka  vieressä sijaitsee vanha maalaistalo. Se on samalla ensimmäinen rakennus, mikä on valmistunut tälle uudelle asuinalueelle. Koulun itäpuolelle tullaan rakentamaan vielä uusi päiväkoti. Näkymät ympäröivään, avoimeen maisemaan, on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä rakennuksen julkisivua suunniteltaessa.  

Asiakas halusi koululle sadan vuoden elinkaaren, joka asetti lisävaatimuksia materiaalille. Sen piti olla elävää ja pysyä  kauniina ajan saatossa. Vaikutelman tuli olla myös kevyt, laatikkomainen, joka leijuu tasangon yllä. Kouluun kyseinen vaikutelma  saatiin aikaan yhdistämällä esihapetettua kuparia, joka tehoa on korostettu yhteensopivilla, tummilla ikkunanpuitteilla sekä aurinkosuojilla. Kuparia on käytetty myös sisäänkäynnin yläpuolella.  

"Vihreä katto" on saatu aikaan Sedum -istutuksilla, joiden tarkoituksena on pidättää vettä. Se muodostuu sarjasta kiilamaisia, matalia kappaleita, jotka estävät lumen ja sateen aiheuttamia ongelmia. Kattoon on tehty myös useita pitkänomaisa kattokupuja,  joka antavat tärkeimpiin sisätiloihin ja portaisiin luonnollisen valaistuksen sekä lisäävät yhteyden tuntua rakennuksen ulkopuolle. Muotokieleltään erottuva katto sekä aaltopahvia muistuttavat kupariset julksivut ovat tarkkaan harkittuja ja kuuluvat asiaan. Ne liittävät koulun Strømmin vanhoihin teollisuushalleihin. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, miten kupari heijastaa valoa. Opiskelijat ovatkin olleet tyytyväisiä koillis -julkisivuun sen kimmaltaessa aamuauringossa.

Kilpailuprojekti oli nimeltään "Rammer og Nivåer" eli "Kehykset ja tasot". Meidän muotoilukonseptimme oli keskittynyt selkeästi alueelliseen, määriteltyyn hierarkiaan. Tämä sekvenssi suuremmista pienempään tarjoaa rehtorin ja opettajien vaatiman jäsennellyn opetusympäristön. Siinä on myös määritelty selkeät alueelliset arvot.  


The ‘green roof’ - covered with Sedum planting to collect water - is formed from a series of wedge shapes, maintaining a low height but avoiding snow and rain problems. It incorporates a number of long rooflights, providing natural lighting to the main space and stairs, as well as adding to a sense of connection with the outside. Together with the distinctive roof forms, the corrugated copper façades are also contextual, connecting with the old industrial sheds of Strømmen. But even more important is the way the copper reflects light as students are welcomed by the north-east façade glimmering in the morning sun.

The competition project was called “Rammer og Nivåer” or “Frames and Levels”. Our design concept was centred on a clearly defined spatial hierarchy. This sequence from larger to smaller provides the structured teaching environment required by the teachers and headmaster. It defines clear spatial thresholds: 

YARD - between the town and the school

A vegetated ‘filter’ with trees of different heights defines the school yard. Passing through this filter you leave the town and enter the school. The density and height of the filter is adjusted to the view and surroundings. The yard itself is divided into ‘fields’ – referencing the agricultural landscape - serving different functions, including social spaces close to the building and sports and play further away. The building is located near the road, distancing itself from the old farm and also sheltering the yard from road noise. The angled building shape also creates a warm and sheltered micro-climate in the yard.

PLATEAU - between ground level common areas and upper level units for each grade

The entrance is on a plateau, two meters above the new road, creating a level change as you enter the building. Various specialist rooms – including workshops, studios and the library – and administration areas form an angle around the school yard and the central space. This central space acts as the entrance, meeting and assembly hall, as well as the canteen. This space is extrovert, public and transparent - connecting with the schoolyard to the south and views to the north, and defined by full-height glazing, differentiating it from the upper level: the box.

BOX - between the units

The classroom level is a raised, introverted copper box. Inside there are different spaces for study, work and concentration, again forming an angle around the main space. The three different grades are located in each corner of the building and every grade has its own area with a teacher’s room, distinct social space and separate stairs down to the entrance level. Every classroom is connected to a smaller room for working in groups, as well as a toilet, so that students do not have to leave the teaching area: one of the programmatic demands of the competition.

ROOM - and between the classes

All the classrooms are orientated north, avoiding direct sunlight but with views over the surrounding open landscape. This is where students and teachers spend much of their time, so most of the classrooms have high ceilings following the angular roof, as well as concrete walls, giving them a spacious and distinctive character.

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Skedsmo municipality
Valmistunut: 
2014
Country: 
Norja
Postinumero: 
2010
Kaupunki: 
Strømmen
Katu: 
Bråteveien 61
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/paneelit
Rakennuksen tyyppi: 
Koulurakennukset
Käytetty kupari: 
Esihapetettu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
White arkitekter AB

Urakoitsija

Otsikko: 
Storo Blikkenslagerverksted AS
Osoite ja kuvaus: 
Copper Products: Nordic BrownTM Light

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy