Etusivu » Referenssit » Lenbachhausin museo, München, Saksa
Referenssit

Lenbachhausin museo, München, Saksa

Foster+Partners esittelevät suurhankkeensa, jossa he halusivat hyödyntää kävijöiden kokemuksia Münchenissä sijaitsevasta Lenbachhaus -museosta. Rakennuksen uusi kullanvärinen kupariseos täydentää sopivasti alkuperäisen rakennuksen okraa.

Museon historialliset tilat kunnostettiin huolella ja näyttelytiloja täydennettiin uudella, upealla siivellä. Samalla parannettiin rakennuksen ympäristönsuojelun tasoa. Remontin yhteydessä museoon tehtiin uusi sisäänkäynti, sosiaalisia tiloja, ravintola, terassi, opiskelutilat sekä dramaattinen, täyskorkea atrium, jonka tiloissa vanha osa nivoutuu uuteen. 

Alunperin vuonna 1891 taiteilija Franz von Lenbachille rakennettua studiota ja huvilaa on laajennettu vähitellen viime vuosisadalla. Sen rakennukset kaipasivat uudistamista ja museosta puuttuivat tilat, joita tarvittiin palvelemaan yhä kasvavan kävijämäärän tarpeita. Vuodessa kävijöitä on noin 280000. Uusi suunnitelma määritteli koko hankkeen sisällön. Sen piti muuntautua monitahoiseksi, mutta samalla yhtenäiseksi eri aikakausien tilaksi. Museon tulkinta on nyt helppo, tilat joustavat ja se on avoin kaikille .

Suunnitelmassa päätettiin poistaa vuonna vuonna 1972 rakennettu, tarpeettomaksi käynyt laajennus,  jossa oli alkuperäistä, okranväristä seinää. Tässä vaiheessa yhdistettiin ​​historialliset elementit Richard - Wagner -kadun puolella yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa näyttelytilat sijaitsevat kahdessa eri kerroksessa. Uusi rakennus on kuin "korurasia" museon aarteita varten. Se katettiin kupari- ja alumiiniseoksesta tehdyillä tangoilla, joiden väri ja muoto on suunniteltu täydentämään   alkuperäisen, okranvärisen huvilan seiniä ja rakenteita.  

Uuden rakennuksen sisällä avautuu hieno näyttelytila, jossa sijaitsee kansaivälisestikin tunnettu kokoelma" Blue Rider" , joka sisältää ekspressionistisia teoksia vuosisadan alkupuolelta.  Koska monet taideteokset on maalattu "ulkona", päivänvalo on ohjattu tietoisesti sisätiloihin epäsuorasti optimaalisen ympäristön aikaansaamiseksi näyttelyn taideteoksille. .

Ravintolan viereen, jolle on suunniteltu tilat museon itäpuolelta, tehtiin uusi sisäänkäynti. Paikkaan suunniteltiin puutarha-alue, joka antaa aulalle uuden merkityksen: se ei ole enää pelkästään läpikulkua varten, vaan samalla rauhallinen oleskelutila vieraille. Museon ravintola on avoinna museon aukioloaikoina ja se osaltaan elävöitää ympäröivää katuelämää ja houkutelee samalla uusia kävijöitä museoon .

Uuden rakennuksen "sydän" on vaikuttava, ylhäältä valaistu atrium, jonka tiloissa sijaitsee infopiste sekä lipunmyynti. Eteisestä päästään uudelle, väliaikaiselle näyttelyalueelle, joka sijaitsee pohjakerroksessa ja johtaa avaraan portaikkoon, joista pääsee yläkerran keräily- ja näyttelytiloihin.  Atrium muodostaa kiehtovan yhdistelmän uuden ja vanhan osan välille ja muodostaa samalla tilan, joka yhdistää alkuperäisen huvilan okranväriset ulkoseinät ja joka on mitoitettu myös suuria taideteoksia varten. Museo onkin tilannut taiteilija Olafur Eliassonilta työn erityisesti tätä tilaa varten, joka nimettiin Whirlwindiksi. Päivän aikana auringonvalo pääsee kattoikkunoiden kautta luomaan pitkiä ja kapeita, muuttuvia varjoja sisätiloihin, josta ne heijastuvat tilan valkoisille seinille.  

Projektin yksi tärkeimmistä tavoitteista kunnostuksen lisäksi oli ympäristöseikkojen oleellinen parantanminen. Museoon asennettiin uusi vesikäyttöinen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä, jonka energian kulutus on huomattavasti pienempi kuin entisen. Tämä museoon tehty toimenpide edustaa nykypäivän innovatiivisuutta. Lisäksi sadevesi kerätään talteen ja käytetään uudelleen. Samalla valaistusta parannettiin ja muutettiin vähäenergisempiin järjestelmiin. 

Julkisivun suunnittelu 

Julkisivua varten kuparilevyistä tehtiin sylinterinmallisia tankoja, joiden halkaisija on 10 cm ja pituus noin 4 metriä. Ne edustavat tyyppijulkisivuja etelään toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Näiden sylinterinmallisten tankojen taakse on asennettu koveranmalliset paneelit, jotka on valmistettu kupariseoksesta. Rakennuksen länsisivu Richard - Wagner -kadun suuntaan tarjoaa erityisen upean esimerkin siitä, millaisen julkisivun metallirakenteet voivat luoda rakennukselle. Sylinterinmuotoiset tangot nostavat rakennuksen aivan uudella tavalla esille, kun taas tila, joka kuuluu alkuperäiselle historialliselle rakennukselle, on verhoiltu koverilla, kullanvärisillä paneeleilla ja tila, joka yhdistyy uuteen osaan, on katettu sileillä kuparileivyillä. 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Lenbachhaus Museum
Valmistunut: 
2013
Country: 
Saksa
Postinumero: 
80333
Kaupunki: 
München
Katu: 
Luisenstraße 33
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Kullanvärinen seos
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Foster & Partners

Urakoitsija

Osoite ja kuvaus: 
Copper Product: TECU Gold

Kilpailut

Ajankohta: 
2015

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy