Etusivu » Referenssit » Lastenklinikalle kaksi modernia lisärakennusta
Referenssit

Lastenklinikalle kaksi modernia lisärakennusta

Kyösti Meinilä/Hannele Kuusisto

Julkisivut on tehty erikoisvalmisteisista kuparisäleistä ja ne suunniteltiin varta vasten tätä rakennusta varten.

Helsingin lastenklinikan tilat olivat vuoden 1964 rakennetun sairaalan jäljiltä ahtaat  ja vanhanaikaiset. Lisäksi rakenteissa oli havaittu kosteusvaurioita, joten uusien tilojen saaminen kävi välttämättömäksi. Sairaalan alkuaikoina lapsipotilaita hoidettiin noin 90 vuodessa, mutta nyt luku on kasvanut jo noin 700. Sairaala on erikoistunut erityisesti vauvaikäisten lasten vakavien sairauksien hoitoon.  

 

Lastenklinikan haasteellinen laajennus  

 

Laajennuksen suunnittelusta vastasi AW2-arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Olli Pekka Jokela Oy pääsuunnittelijoina arkkitehdit Matti Anttila ja Kyösti Meinilä. Lisätiloihin sijoitettiin lähinnä uudet leikkaus- ja teho-osastot.  Vanha sairaala jakautuu useaan eri osaan ja kaarevasta pitkänmallisesta rakennuksesta erkanee viisi eri siipeä. Koko rakennukselle yhteistä on keskitetty pohjaratkaisu ja se edustaa aikansa funktionalistista tyyliä. Koska monet vanhat sairaalat ovat rakennustaiteellisesti merkittäviä, ne on haluttu säilyttää sellaisina kuin ovat. Toiminnallisesti ne eivät kuitenkaan enää vastaa ajan vaatimuksia ja sairaaloiden tiloja on jouduttu usein ajanmukaistamaan ja rakentamaan lisätiloja.

 

Uusien ja vanhojen rakennusten yhdistäminen yhteensopiviksi kokonaisuuksiksi on haastavaa asemakaavarajoituksineen.  Lastenklinikan työmaan erilaisuutta lisäsi vielä se, että se on museoviraston suojelukohde. Lisäksi rakennusvalvontaviranomaiset ja rakennussuojelun asiantuntijat edellyttivät laajennukselta modernia, vanhasta rakennuksesta selkeästi erottuvaa ilmettä. Koska olemassa olevan rakennuksen tyyliä jäljittelevät ratkaisut eivät tulleet kysymykseen, uudisosa suunniteltiin aivan omaksi erilliseksi kokonaisuudeksi. Nämä rakennukset sijoitettiin alkuperäisen klinikkarakennuksen sisäpihalle eli sormimaisten siipien väliin.

 

Kupari yhdisti vanhan ja uuden osan

 

Arkkitehti Kyösti Meinilän mukaan vanhan ja uuden osan yhdistäväksi tekijäksi muodostui kupari. Vanhan sairaalan alkuperäinen vesikatto on tehty kuparista ja vuosien saatossa se on patinoitunut  vihreäksi. Tästä syystä kahden uuden osan julkisivumateriaaliksi valittiin esipatinoitu kupari. Uudisosan nyt valmiit vihreät ”kuparikontit” lasiseinineen erottuvat selkeästi vanhasta osasta. Julkisivut on tehty erikoisvalmisteisista kuparisäleistä ja ne suunniteltiin varta vasten tätä rakennusta varten. Kolmen erikokoisen säleen käyttäminen elävöittää kivasti suurten julkisivujen pintoja. Julkisivusta haluttiin tehdä mahdollisimman ehyt ja harmoninen, minkä vuoksi kaikki korvausilmansäleiköt ja savunpoiston päätelaitteet on kätketty kuparisäleiden taakse. Samoin vesikaton suunnittelussa pyrittiin viimeisteltyyn ilmeeseen, joten katon lukemattomat ilmastoinnin päätelaitteet koottiin suurten ”kuparipiippujen” suojiin.

 

Säleikköelementit kiinnitettiin Paroc –elementteihin hattuorsien välityksellä. Kuparia käytettiin julkisivujen ja vesikaton lisäksi lv-ulospuhallushajottajien maskeihin, ulkopuolisiin aluskattoihin ja ulko-oviin sekä muihin ulkopuolisiin pellityksiin, kertoi Konsta Karaskuru YIT:ltä. Asennuksesta vastasi virolainen Metek Oy. Kuparit vietiin Viroon rullatavarana, jossa ne jalostettiin säleiköksi ja muiksi tarvittaviksi elementeiksi. Vaikka rakennustyömaa vaati runsaasti erikoisjärjestelyjä toimivan sairaalan työskentelyn haittojen minimoimiseksi, projekti sujui erinomaisesti tiiviin yhteistyön ansioista sairaalan henkilökunnan kanssa. Aikataulu piti ja tällä hetkellä sairaalassa työskentelevät henkilöt ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin. Sisätilojen suunnittelussa ja väreissä on huomioitu erityisesti pienet potilaat, joille riittää katseltavaa erilaisten värikkäiden seinäpiirrosten ansioista.

 

Rakennuttaja, HUS-kiinteistöt Oy

Pääurakoitsija: YIT Rakennus Oy

Arkkitehdit AW2, Matti Anttila ja Kyösti Meinilä

Arkkitehtitoimisto Olli Pekka Jokela Oy;

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
HUS-kiinteistöt Oy
Valmistunut: 
2010
Country: 
Suomi
Postinumero: 
00250
Kaupunki: 
Helsinki
Katu: 
Stenbäckinkatu 11

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut/nauhat
Rakennuksen tyyppi: 
Terveys- ja sosiaalihuolto
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy