Etusivu » Referenssit » Lääkäritalon uuden julkisivun juuret juontavat historiaan
Referenssit

Lääkäritalon uuden julkisivun juuret juontavat historiaan

Lääkäritalon uuden julkisivun juuret juontavat historiaan

Västeråsin lääkäritalo on sekä kotitalouksia että yrityksiä palveleva yksityinen terveyskeskus. Työtä tehdään lääkärien itsensä omistamassa rakennuksessa Västeråsin keskustassa. Muutama vuosi sitten toimintaan tarvittiin lisää tilaa. Västeråsilainen arkkitehtitoimisto ARK 1 sai tehtäväkseen suunnitella noin 600 neliön suuruisen kolmikerroksisen lisärakennuksen.
– Rakennus sijaitsee Västeråsissa Kopparlundenin alueella, kertoo tri Björn Fransén, yksi yhtiön osakkaista. Alueella on valmistettu vuosien saatossa monenlaisia kupariesineitä. Toiminta alkoi jo vuonna 1897, jolloin perustettiin kuparia tuottava AB Nordiska Metallindustri. Ihastuimme sen vuoksi ikihyviksi ARK 1:n arkkitehti Eva Wirdholm-Sanderin ensimmäisiin julkisivuluonnoksiin, jossa oli käytetty kauniisiin kuvioihin aseteltuja neliönmuotoisia, asennusvalmiita kuparilevyjä. Koska valitsemamme kuparijärjestelmä on tehdasvalmisteinen, kuparijulkisivun kustannukset pysyivät myös kilpailukykyisinä muihin materiaaleihin verrattuna.

Eva kertoo valinneensa kuparin julkisivumateriaaliksi jo suunnittelun alkuvaiheessa. – Vanhan rakennuksen julkisivussa oli jonkin verran kuparia, joten materiaalin käyttö myös lisärakennuksessa tuntui täysin luontevalta. Arkkitehti yrittää aina löytää ympäristöön parhaiten sopivan materiaalin, ja tässä tapauksessa kuparin valintaa tukivat myös alueen perinteet.
– Sain idean itse asiassa osittain Kuparifoorumissa julkaistusta artikkelista, jossa esiteltiin uusi kuparinen julkisivuratkaisu. Otin yhteyttä Västeråsissa toimivaan tuottajaan, joka esitteli minulle muutamia, Nordic Systems -sarjaan kuuluvia asennusvalmiita kuparilevyjä. Valitsin neliskulmaisista levyistä valmistettuihin moduuleihin perustuvan järjestelmän, jonka Outokumpu on kehittänyt yhteistyössä arkkitehti Alf Folmerin kanssa. Levyt asetetaan aina limittäin siten, että levyn pystysauma osuu seuraavan levyn keskelle. Rytmiä luovat pystysaumat elävöittävät julkisivua.

Teknisesti levyt yhdistetään toisiinsa yksinkertaisella pystysaumalla ja vaakasuunnassa sulkusaumalla. Materiaalin toimittajaksi ja paikalla tapahtuvien asennusten urakoitsijaksi valittiin Outokumpu. Työt aloitettiin joulukuussa 2003 ja saatiin päätökseen noin 2,5 kk myöhemmin.
– Suuret pinnat oli helppo suunnitella, Eva kertoo. Ikkunoita ja ovia ympäröivissä osuuksissa oli sen sijaan jonkin verran miettimistä. Jotkut päätökset teimme paikan päällä yhdessä levyjä asentavien peltiseppien kanssa. Yhteistyömme oli stimuloivaa ja kreatiivista, koska näimme heti tietyn saumatyypin tai muun yksityiskohdan vaikutuksen kokonaisuuteen. Olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen lopputulokseen, joka on suureksi osaksi Outokummun aliurakoitsijana toimineen tukholmalaisen NN-Bolagenin ansiota.

Julkisivuverhous on tehty tehtaalla hapetetusta Nordic Brown -kuparista. Hapetettu kuparipinta on myös erinomainen alusta luonnolliselle patinoinnille, joka tuo pintaan vaaleammanvihreitä sävyjä.
Toimeksiantaja ja arkkitehti käyvät parhaillaan keskusteluja julkisivun patinoinnista Nordic Green PLUS™ -menetelmällä. Seinään on kiinnitetty neljä erilaista koepintaa, joista seuraavaksi valitaan yhteistuumin paras. Päätös ei ole helppo, koska kaikki ovat tyytyväisiä hapetetulla pinnoitteella jo aikaansaatuun ilmeeseen.
Mutta kuka tietää, ehkä vaaleanvihreä värisävy tekee kokonaisuudesta vielä paremman…

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2004
Country: 
Ruotsi
Kaupunki: 
Västerås

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
ARK

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy