Etusivu » Referenssit » Kuparikerrostalo Nuukin keskustassa
Referenssit

Kuparikerrostalo Nuukin keskustassa

Yhdeksänkerroksinen Qullilerfik-rakennus on Nuukin korkein talo, mutta se on saanut vähintään yhtä paljon huomiota erikoisen kuparijulkisivunsa ansiosta.

Nuukin keskusta on saanut uuden, merkittävän arkkitehtonisen tunnusmerkin. Aqqusinersuaqin ja Qullilerfikin välisellä kolmionmuotoisella alueella on vastikään vihitty käyttöön uusi yhdeksänkerroksinen rakennus. Valetusta betonista rakennettuun taloon on asennettu Kerto-palkeista koostuva kasettijärjestelmä, eristys ja tuulensuojalevyt. Julkisivu on verhottu kuparilevyillä – 0,9 mm:n onteloprofiloiduilla levyillä ja 1,5 mm:n tasaisilla levyillä.

Julkisivu-urakka, muun muassa yhteensä 43 tonnin kuparin asennus, annettiin Grønbech Construction A/S:n asiantuntijoiden tehtäväksi. Yhtiö on hoitanut onnistuneesti vastaavia projekteja arktisessa ympäristössä jo aikaisemmin. Kyselimme Grønbech Constructionin insinööriltä Peter Styrbækilta Nuukin toimeksiannon ja etelämpänä toteutettujen projektien eroja.

”Elokuussa 2004 aloittamamme urakka jatkui pitkälle joulukuuhun, joten pääsimme kyllä kokemaan ilmaston haasteita”, Peter Styrbæk kertoo ja jatkaa, ”Meillä oli koko ajan paikalla viisihenkinen joukko. Työmaalla oli hyvin kylmää ja päivänvaloa riitti vain vähän aikaa, joten jouduimme tekemään suurimman osan asennustöistä paksuissa työvaatteissa rakennustyömaan valonheittimien valossa. Olimme kuitenkin työskennelleet aikaisemminkin samanlaisissa olosuhteissa, joten osasimme valmistautua tehtävään hyvin.”

Yllättävän nopeaa patinoitumista
Qullilerfik-rakennukseen valittiin Outokummun tummaksi hapetettua Nordic Brown -kuparia. 1,5 millimetrin paksuiset kuparilevyt lähetettiin Ib Andresen Industrille katkaistaviksi ja 0,9 millimetrin levyt lähetettiin puolestaan Ålborgissa toimivalle Plannja-yhtiölle, joka valmisti niistä onteloprofiloituja levyjä. Sen jälkeen Grønbechin vakioyhteistyökumppaneihin kuuluva rødovreläinen Poul Sørensen osallistui taivutustöihin. Julkisivun elementit lähetettiin Grönlantiin valmiiksi taivutettuina.

Peter Styrbæk: ”Rakennus koostuu kolmikerroksisesta perusosasta ja pohjoista taivasta kohti kohoavasta yhdeksänkerroksisesta tornista. Se on tällä hetkellä Grönlannin korkein rakennus, jonka suhteellisen suurelle julkisivulle me asensimme valmiiksi hapetettua Nordic Brown -kuparia. Olemme kuitenkin kuulleet, että levyt ovat jo alkaneet muuttua vihreiksi. Emme itse asiassa olettaneet niiden vaihtavan väriä näin nopeasti. Ainoa selitys siihen voi olla se, että suolainen merituuli ja meriveden sisältämä suola nopeuttavat patinoitumista.”

Nuukissa ei ole lähes lainkaan teollisuuden aiheuttamia saasteita, ja autojen päästöjä lukuun ottamatta napapiirin ilma on hyvin puhdasta. Sen takia meren välittömän läheisyyden täytyy olla syy siihen, että kupari on jo nyt saanut hienon vihreän sävyn.

Ratkaisuja moniin eri tehtäviin
Qullilerfik-rakennuksen piirtänyt arkkitehtitoimisto Schmidt, Hammer & Lassen on suunnitellut myös Nuukin vaikuttavan kulttuuritalon. Toimeksianto koostui muun muassa yhtenäisen kokonaisuuden luomisesta, vaikka taloa käytetäänkin moniin eri tarkoituksiin.

”Kolmikerroksiseen perusosaan tulee muun muassa liiketiloja, posti ja pankki ja kuusikerroksiseen torniin toimistoja ja asuntoja”, kertoo Schmidt, Hammer & Lassen -toimiston Bjarne Dehs, joka on toiminut toimeksiannon johtavana arkkitehtina. ”Idänpuoleinen katto päättyy kaarevaan metallilippaan, joka erottaa rakennuksen vilkkaasti liikennöidystä Aqqusinersuaq-kadusta. Joissakin julkisivuelementeissä kuparia on täydennetty puulistoilla, mutta on ilmiselvää, että kupari on rakennusta yhdistävä tekijä ja että rakennuksen vahva, arkkitehtoninen ilme on juuri patinoidun kuparin ansiota.

Tutustu rakennukseen nettikameran välityksellä
Rakennustyömaan yläpuolella sijaitsevan Hotel Hans Egeden katolla on ollut koko rakennusurakan ajan nettikamera. Osoitteessa HYPERLINK “http://www.post.gl/dk/Info/Presse/Nybyggeri/webcam.htmwww.post.gl/dk/Info/Presse/Nybyggeri/webcam.htm voit seurata reaaliajassa rakennuksen ympäristön tapahtumia. Jo käyttöön otettu rakennus on Grönlannin postilaitoksen pitkäaikaisen toiveen täyttymys paremmista toimit

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Byggekonsortiet Qullilerfik
Valmistunut: 
2005
Country: 
Grönlanti
Kaupunki: 
Nuuk

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Katot

Arkkitehti

Name, office: 
Schmidt, Hammer & Lassen

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy