Etusivu » Referenssit » Kuparia Lygten-kadulla
Referenssit

Kuparia Lygten-kadulla

Henry Voss, arkitekt M.A.A.

Lygten on Kööpenhaminan Nørrebron ja Nordvest-korttelin välissä kulkeva katu. Sen itäpuolella on toisessa päässä kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu lakkautettu asemarakennus ja toisessa päässä kaukolämpölaitos.

Kadun länsipuolella on tanskalaisiin voileipiin erikoistunut kolmen tähden ravintola, lakkautettu meijeri ja suosittu va-lintamyymälä. Erityyppisistä rakennuksistaan huolimatta Lygten on kaunis katu. Sen reunalla kasvaa paljon suuria puita, joista tosin monet on jouduttu kaatamaan sairauksien ja kovan kasvuympäristön vuoksi. Rakennusten kirjavuutta lisää aseman takana oleva synkkäilmeinen ostoskeskus, mutta katu muodostaa silti suositun liikenneväylän Nørrebrogaden ja Tagensvejin välille. Kadun koillisosassa lämpölaitoksen lähellä on arkkitehtoninen helmi: Kolme hyvin erilaista rakennusta, jotka muodostavat kauniin kokonaisuuden yhtenäisten materiaaliensa ja yksinkertaiseen muotoon perustuvien tyylikkäiden variaatioiden ansiosta. Rakennukset kuuluvat eri ammattiyhdistyksille: maalareiden talo Malernes Hus, graafikoiden talo Grafisk Forbundshus ja rakentajien talo Byggefagenes Hus. Peräkkäisinä vuosina rakennetut talot ovat kaikki arkkitehtien Nils Andersenin ja Salli Besiakovin käsialaa. Malernes Hus valmistui vuonna 1972, Grafikernes Hus vuonna 1973 ja Byggefagenes Hus vuonna 1974. Malernes Hus herätti aluksi melkoista huomiota. Ihmisiä puhuttivat rakennuksen kuutiomainen muoto ja korotetut, sävylasista valmistetut ikkunat, mutta varsinkin siinä käytetty materiaali: muurattu runko on katettu kokonaan kuparilla – eikä siinä ole käytetty tavallisia yhteenliitettyjä kuparilevyjä vaan kuparisia profiililevyjä! Profiililevyjä oli käytetty toki aikaisemminkin, mutta vanhanaikaisia aaltoprofiilisia peltikattoja lukuun ottamatta ne olivat yleensä pintakäsiteltyä terästä. Kuparisten profiililevyjen käyttö, varsinkin näin suuressa mit-takaavassa, oli Kööpenhaminassa uutta. Talon suunnitelleet arkkitehdit olivat kuitenkin käyttäneet niitä aikaisemminkin. He käyttivät niitä jo vuonna 1962 Aalborgin Seminariumin kaidepuiden ja räystäiden materiaalina, ja vuonna 1965 he valitsivat ne Koldingissa sijaitsevan Bankernes og Sparkassernes Husin pääasialliseksi materiaaliksi. Materiaali houkutteli paikalle monia arkkitehtikollegoita. Kun he vuoden kuluttua maalareiden talon valmistumisesta alkoivat rakentaa graafikoiden taloa, he aikoivat valita senkin julkisivumateriaaliksi kuparin. Kuparin hinta oli kuitenkin noussut kaivosalueella syttyneen sodan vuoksi, joten he joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan. He päätyivät eloksoituun alumiiniin, jonka ruskea väri muistutti sävyä, joka voi säilyä kuparilla kauan. Vuotta myöhemmin oli aika pystyttää rakentajien talo. Tämäkin betonirakennus aiottiin alun perin kattaa kuparilevyillä, mutta koska talo oli tarkoitettu putki- ja peltirakentajien ja puuseppien lisäksi myös muurareille, oli luonnollista valita materiaali, joka tuo esille toimialan luonteen – toisin kuin maalareiden talossa, jonka pinnan tuli olla sileä ilman siveltimen jättämää jälkeä. Talon julkisivu muurattiin sen vuoksi sa-masta punaisesta kivestä, jota oli käytetty myös graafikoiden portaikossa. Kokonaisuudesta tuli tyylikäs, sillä rakennus oli näistä kolmesta matalin. Siihen oli lisäksi tarkoitus rakentaa myöhemmin toinen, kuparilla katettu kerros. Suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet, sillä puuseppien muutettua myöhemmin muualle lisätilaa ei tarvittu. Graafikoilla sen sijaan oli ahtaampaa. Heidän talonsa taakse rakennettiin neljäs rakennus, minkä jälkeen graafikot järjestäytyivät uudelleen ja muuttivat pois. Kyseinen rakennus on nykyään Kööpenhaminan teknisen koulun käytössä. Aika tuo aina tullessaan muutoksia. Noin 28 vuotta valmistumisen jälkeen rakennusliiton talo ympäröitiin yhtäkkiä rakennustelineillä ja muovilla. Peitteeseen jääneistä raoista saattoi nähdä kiiltelevää materiaalia – kuparia! Mistä oikein oli kysymys? Muuratun julkisivun taakse oli tihkunut vuosien varrella niin paljon vettä, että ikkunoiden yläpuolella olevat rautapalkit olivat ruostuneet miltei olemattomiin. Vuonna 1974 käytetty eriste oli lisäksi nykyisten normien mukaista eristettä paljon ohuempaa. Sen vuoksi tehtiin rohkea päätös poist

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2003
Country: 
Tanska
Kaupunki: 
København

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut

Arkkitehti

Name, office: 
arkitekt M.A.A. John Holmer

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy