Etusivu » Referenssit » KUPARI KUNNIAPAIKALLA
Referenssit

KUPARI KUNNIAPAIKALLA

Chris Hodson

Ruotsissa, Göteborgin Drottningtorget-aukiolla 20 vuoden ajan käyttämättömänä ollut postirakennus muutettiin 500 huoneen Clarion Hotel Post -hotelliksi nykyaikaisilla lisäosilla, joissa kuvastuu eloisan kaupungin henki.

 

Göteborgilainen arkkitehti Ernst Torulf suunnitteli alkuperäisen rakennuksen vuosina 1918–1925 manierismin hengessä käyttämällä tiiltä ja kivikoristeita sekä liuskekivistä tehtyä ja kuparisilla yksityiskohdilla koristeltua mansardikattoa. Katto on ajan myötä patinoitunut vihreäksi. Postirakennus on nykyisin suojeltu kansallismonumentti. Arkkitehtien Semrén & Månssonin yksinkertaisilta vaikuttavissa suunnitelmissa oli sulkea alkuperäinen hevosenkengän muotoinen rakennus uudella lisäosalla ja käyttää hyödyksi vanhan postirakennuksen kuormauspihaa. Olemassa oleva rakennus kunnostettiin ja muutettiin uuteen käyttötarkoitukseen sopivaksi sen alkuperäistä ilmettä, yksityiskohtia ja suojattua
asemaa kunnioittaen. Loput pihatilasta otettiin käyttöön rakentamalla alimpiin kerroksiin uusia huoneita. Lasikaton kautta valo pääsee tulvimaan yleisiin tiloihin.

Kaupungin uusi maamerkki

Pihan sulkemisella saatiin luotua uusi, avonainen julkisivu rakennuksen itäpuolelle Åkareplatsen- ja Odinsgatan-kaduille. Lisäosa muodostuu kahdesta siivestä, joista toinen on verhoiltu kuparilla ja toinen liuskekivellä. Samoja materiaaleja käytettiin myös vanhassa postirakennuksessa. Lisäosan ja alkuperäisen rakennuksen räystäslinja on samalla tasolla. Siipien yhtymäkohdassa kohoaa yhtenäinen torni, jota erottaa pystysuuntainen lasikaistale. 13-kerroksisesta tornista on tullut kaupungin uusi maamerkki, ja siellä sijaitsee myös hotellin toinen sisäänkäynti. Kultaisella mosaiikilla koristeltu ylellinen pääsisäänkäynti on nykyisen rakennuksen länsipuolella Drottningstorget-aukiolla. Uusien lisäosien ikkunoissa noudatetaan vanhaa vaakasuuntaista linjaa, mutta pystysuunnassa ikkuna-aukkojen vanhaa linjausta on rikottu. Uusi julkisivu muodostuu neliönmuotoisista levyistä, jotka on peitetty kuparilevyillä tai liuskekivillä sekä saumattomalla lasituksella. Asettelu näyttää sattumanvaraiselta. Arkkitehtien mukaan selkeään ja sileän juovikkaaseen pintaan on haettu vaikutteita Helsingin Laajasalon kirkosta ja sen vaakasuorista esipatinoiduista kuparikaistaleista. Hotellissa pystysuuntaisuus näkyy levyjen liitoksissa, ja sitä korostavat
värimuutokset risteävissä, vaakatasossa olevissa kuparilevyissä. Kulmissa on perinteisten kulmakivien (nähtävissä alkuperäisessä rakennuksessa) muotoa jäljittelevät nykyaikaiset ohuet kaistaleet, joissa kupari ja lasitus yhdistyvät levyjen paksuuden mukaan. Julkisivun kuviointi on jatkuva huolimatta katolla olevasta aurinkoterassista ja avoimesta uima-altaasta. 

Kunnallinen rooli

Clarion Hotel Post sijaitsee aivan Göteborgin keskustassa päärautatieaseman ja suuren Nordstaden-ostoskeskuksen vieressä. Uusi torni on saanut julkisen roolin kaupungin näkyvänä keskipisteenä, joka pyrkii yhdistämään toisistaan erilleen ajautuneita alueita. Se on ennen kaikkea samassa linjassa Odinsgatan-kadun kanssa, mikä yhtenäistää
kadun näkymää. Lisäksi torni nousee vanhan postirakennuksen yläpuolelle, ja se näkyy keskusaukiolta ja kaupungin muista tärkeistä kohteista.

Mitättömät ympäristövaikutukset

Göteborgin kaupungin ympäristöviranomaisten kanssa käytiin suunnitteluvaiheessa keskustelua kuparipinnoilta valuvan sadeveden vaikutuksista Götajokeen. Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun professori Inger Odnevall Wallinder toteutti ympäristön seurantatutkimuksen, jonka mukaan jokeen mahdollisesti päätyvän kuparin määrä jäisi erittäin vähäiseksi (160–230 g). Kuparin ympäristövaikutukset ovat näin ollen mitättömän pieniä, ja kuparijäämät jäisivät lisäksi todennäköisesti kiinni rakennuksen lähellä oleviin materiaaleihin. Rakennuksesta aiheutuvia kuparipäästöjä olisi myös mahdotonta tutkia joesta, jonka mukana kulkeutuu vuosittain 20 tonnia muuta kuparia. Tilannetta
voidaan verrata siihen, että 300 hotellin läheisyydessä asuvaa ihmistä nauttisi päivittäin 2 mg kuparia sisältävän vitamiinitabletin.

 HAASTATTELU

Chris Hodson keskustelee Clarion Post Hotel-projektista Semrén & Månsson arkkitehtitoimiston omistajan professori Magnus Månssonin kanssa.

 CH: Miten päädyitte mukaan Hotel Post -projektiin?

MM: Rakennuttaja pyysi minua etsimään Göteborgin päärautatieaseman lähistöltä sijaintipaikan suurelle hotellille. Olin parhaillaan suunnittelemassa toista hotellia ja syventynyt rakennustypologian maailmaan. Postirakennus oli muutettu toimistorakennukseksi 1980-luvun loppupuolella, mutta katsoessani sitä ajattelin: tämä ei ole toimisto vaan hotelli – sen näki ikkunajaosta. Rakennuttaja hyväksyi ehdotukseni ja suostui loistokkaaseen projektiin, jossa yhdisteltiin uutta ja vanhaa. Siitä on nyt kulunut kahdeksan vuotta.

CH: Minkälaisia haasteita tunnetun ja suojatun rakennuksen parissa työskentelyyn liittyi?

MM: Aluksi jouduimme tietysti taistelemaan eri viranomaisten kanssa. Rakennus on suojeltu Ruotsissa korkeimman luokituksen mukaan, joten jouduimme tekemisiin sekä paikallisten että kansallisten viranomaisten kanssa, mikä oli raskasta. Yksi lähtökohta oli, että rakennuksen ulkokuorta ei saanut muuttaa millään tavalla.

CH: Vaikka teillä on kolme muuta toimistoa, kiinteä toimipaikkanne on Göteborgissa. Poikkeaako lähestymistapanne normaalista, kun projekti toteutetaan näin lähellä?

MM: Toivottavasti ei. Ohitan tämän rakennuksen kuitenkin päivittäin, joten se on minulle erityisen läheinen.

CH: Onko Post Hotel -hotellilla mielestänne suuri julkinen rooli kaupunkisuunnittelun näkökulmasta katsottuna?

MM: Totta kai. Ruotsin hallitus rakensi postirakennuksen itse asiassa kahden korttelin kokoiseksi, vaikka niiden välistä olisi kuulunut kulkea tie. Tämä esti kaupungin luonnollisen laajentumisen itään. Raitiovaunujen ja muun liikenteen oli mahduttava rakennuksen vieressä kulkevalle kapealle kadulle. Uusi kuparista ja liuskekivestä rakennettu torni osoittaa kaupungin uutta itäosaa vanhasta keskustasta katsottuna. Lisäksi se toimii keskipisteenä, joka sulkee itään päin kulkevan kadun ja parhaillaan hotellin eteen rakennettavan aukion.

CH: Liittyykö kuparilla ja liuskekivellä verhoiltuun torniin symboliikkaa?

MM: Ei niinkään. Alkuperäisessä suunnitelmassa torni oli korkeampi, mutta paikallisten viranomaisten takia sitä jouduttiin madaltamaan. Tästä sain idean korostaa mittasuhteita käyttämällä kahta eri materiaalia. Käsittelimme niitä myös eri tavalla. Liuskekivillä peitetyn osan ikkunat ovat pienemmät ja niitä on vähemmän kuin kupariosassa, mikä lisää rakennuksen massiivisuutta. Kupariosassa materiaalin tuntu on ohuempi. Monet pienet erot innostavat tulkintoihin.

CH: Oliko kuparin ja liuskekiven käytölle muitakin syitä kuin viittaukset alkuperäisen rakennuksen kattoon?

MM: 1920-luvulla paikallisuus näkyi kaikessa. Se oli hyvin luonnollista, ja ihmiset olivat ylpeitä kuparin kaltaisista materiaaleista. Halusimme kehittää tätä perintöä korostamalla uusia osia materiaalilla, joka mahdollisti jatkuvuuden säilymisen. Näen uuden rakennuksen vanhan rakennuksen nuorena sukulaisena, jolla on sama geeniperimä. Kuparilla oli tärkeä rooli suunnitelmassamme.

CH: Käytitte kuparia myös eri levyisinä kaistaleina ja patinointisävyinä. Minkälaisia tarkoituksia tähän liittyi?

MM: Kyllä, olen hyvin tyytyväinen tulokseen. Tapa sopi mainiosti kuparipintojen työstämiseen. Itse asiassa kuparilevyjen muotoilussa seurattiin leikattujen liuskekivien kokoja, mikä toi pintoihin samanlaista rakennetta. Levyjen horisontaalisuus tuo mieleen perinteiset tiilirakennukset, joita on nähtävillä kaikkialla kaupungissa.

CH: Sen lisäksi, että johdatte arkkitehtitoimistonne neljää menestyvää haaraa, toimitte myös opettajana. Miten rentoudutte, kun siihen on mahdollisuus?

MM: Elämäni on tasapainottelua, eikä vapaa-aikaa ole paljon. Piirrän kuitenkin aina, kun se on mahdollista.

 

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Clarion Hotel Post
Valmistunut: 
2012
Country: 
Ruotsi
Postinumero: 
411 03
Kaupunki: 
Göteborg
Katu: 
Drottningtorget 10
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/paneelit
Rakennuksen tyyppi: 
Hotelli, majoitus
Ravintolat
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Semrén & Månsson

Urakoitsija

Otsikko: 
Skandinaviska Glassystem AB
Osoite ja kuvaus: 
Copper Product: Nordic Green™ Living

Kilpailut

Ajankohta: 
2013
Kategoriat: 
Loppukilpailuun valitut

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy