Etusivu » Referenssit » Kupari kaunistaa pankkirakennuksen julkisivua
Referenssit

Kupari kaunistaa pankkirakennuksen julkisivua

Morsø Bankin pääkonttori Nykøbing Morsissa on tyypillinen betonirakennus 1960-luvun puolivälistä. Nyt se on uusittu lasisella julkisivulla, jonka arkkitehtonista ilmettä eheyttää ja vahvistaa näyttävä kuparirakennelma. Arkkitehti kertoo seuraavassa rakennuksen suunnitteluvaiheesta.

“Morsø Bank rakennettiin 1960-luvun puolivälissä betonipylväiden ja poikkipalkkien varaan ja sen vaikutuksesta katukuvaan on keskusteltu vilkkaasti”, kertoo Arkitektgruppen Limfjordenin arkkitehti Claus Peder Bak. “Päätettyämme osal-
listua kilpailuun sen uudesta julkisivusta olimme melko pian vakuuttuneita siitä, ettemme yrittäisi tehdä rakennuksesta kotoisen vanhantyylistä. Halusimme, että se tunnettaisiin modernista ulkonäöstään.”

Näillä perustein arkkitehdit alkoivat luonnostella ehdotustaan, missä he onnistuivat niin hyvin, että he voittivat kilpailun ja saivat tehtäväkseen toteuttaa ideansa käytännössä. Rakennustyöt aloitettiin varhain keväällä 2002 ja lopputulos on nyt nähtävänä Nykøbing Morsissa.

Claus Peder Bak: “Pankin remontoiminen kesti vuoden, rakennusmiehet joutuivat nimittäin siirtymään vaiheittain paikasta toiseen, koska pankki oli auki koko rakennustöiden ajan. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja olemme erittäin tyytyväisiä tulokseen, varsinkin kuparitöihin, joista vastasi peltiseppämestari Klaus Rughave. Saimme kuparilla aikaan haluamamme vaikutuksen.”

Tummaksi hapetettu,
helppohoitoinen materiaali
Rakennuksesta ei haluttu tehdä teennäisen vanhan näköistä, vaan kunnostusehdotuksen tarkoituksena oli antaa Rådhustorvetia ympäröivien talojen heijastua modernissa lasijulkisivussa. Julkisivua eheyttää sitä kiertävä leveä, lamelleista koostuva kuparirakennelma, joka toimii samalla aurinkosuojana.

Kuparirakennelmassa on käytetty 0,7 mm:n tummaksi hapetettua Nordic Brown -kuparia, joka toimitettiin 2 x 1 metrin levyinä. Kupari on asennettu kasetteina ja tavallisen huulloksen avulla. Koska leveä kuparirakennelma ulottuu lasijulkisivun ulkopuolelle, siitä saa melkein kelluvan vaikutelman, joka antaa muuten raskaalle, neliskulmaiselle raken-nukselle sen aikaisemmin kaipaamaa keveyttä.

“Lasin ansiosta rakennus sopii paremmin ympäröiviin taloihin, mutta näyttää sa-malla modernimmalta”, Claus Peder Bak selittää. “Lasin ja kuparin yhdistelmä on lisäksi materiaalina hyvin helppohoitoinen. Kuparin moniin muihin etuihin kuuluu myös se, että se vain kaunistuu vuosi vuodelta. Materiaali on sitä paitsi edullista, koska sitä ei tarvitse juurikaan huoltaa.”

Arkitektgruppen Limfjorden ja Morsø Bank ovat voineet tyytyväisinä todeta, että uudistettu rakennus on saanut kun-nostuksen jälkeen runsaasti kehuja. Se on todellakin löytänyt paikkansa Rådhustorvetilla.

Kustantaja kotona Kuparifoorumi 15, toukokuu 2003

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Morsø Bank
Valmistunut: 
2003
Country: 
Norja
Kaupunki: 
Morsø

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut

Arkkitehti

Name, office: 
Claus Peder Bak

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy