Etusivu » Referenssit » Kunszt Wodny, Gdansk, Puola
Referenssit

Kunszt Wodny, Gdansk, Puola

Tomasz Rochna

Kunszt Wodny ja The Pump Station ovat osa Forum Gdansk -kulttuurikeskusta – nykyaikainen kaupunkikeskus on avoinna asukkaille ja turisteille.

KESKUSTAN KAAVA JA ARKKITEHTUURI

Jo arkkitehtikilpailun vaiheessa katsottiin avaintekijöitä rakennuksen muotoilulle:

  • avaruudellinen soveltuvuus keskustan muuhun rakennuskantaan
  • keskustan erottuminen mahdollisimman hyvin projektialueesta
  • Royal Route -kadun säilyttäminen vilkkaana kulkuväylänä
  • Radunia Canalin näkyminen ja säilyttäminen ja tärkeänä paikallisena vesistönä
  • olemassa olevien viheralueiden kunnioittaminen Radunia Canalin avulla: yleinen kulkureitti Polish Scouts Squarelta (Skwer Harcerzy Polskich) New Hay Marketin (Targ Sienny) kautta Forum Gdanskille,
  • arkkitehtuurinen monimuotoisuus ja vaihtelu

Konseptimme johtoidea oli suunnitelma aukion keskeisyydestä Royal Routella ja myös Radunia Canalia kohti. Sisäosien kevyt muotoilu tavoittelee ikään kuin veden kulkemista rakennuksen sisään. The Pump Station ja Forum Gdansk asettuvat paikalle luodun aukion eteen. Näin ne muodostuvat keskeiseen paikkaan Royal Routea. Rakennusten avautuminen kohti uutta kaupunkikeskustaa tekevät aukiosta erityisen. Eläväisyys tuo iloa kaupunkiin ja meidän rakennuksemme on yksi sen pääosista. 

Suunnittelu oli iso projekti, sillä paikka sisälsi Pump Station -rakennuksen sekä ulko- että sisätiloiltaan. Meidän täytyi suunnitella osittain laajennus Radunia Canalin ylle, huomioiden
kuitenkin kanavan näkyväisyys ja penkereet.

Jatkossa alueelle saattaisi tulla muitakin rakennuksia, joten niillekin oli jätettävä tilaa. Kaiken tämän suunnittelun keskellä loimme houkuttelevan
tilan kanavan päälle. Sieltä pystyy käsittämään ja ihailemaan kanavan historiallistakin tärkeyttä.

Sisääntulopuolella, rakennuksen julkisivu on pääasiassa lasinen, mikä avaa sen näkymät aukiolle ja koko kadulle. Tämä luo läpinäkyvyyden tunnelman.

Rakennuksen kattaminen kuparilevyillä luo vuorovaikutusta uuden keskustan rakennusten kanssa. Aukiolta päin katsottuna pääsisäänkäynti ja koko Gdanskin silhuetti näkyvät yhdessä tämän rakennuksen kuparipäällysteen kanssa, mikä väriltään lähes vastaa läheisen St. Marys Churchin tornin ruskeaa huippua. Esihapetettu kupari ei muuta ruskeaa väriään patinoituneen vihreäksi luonnollisten sääolosuhteiden takia.         

TOIMINNALLINEN SIJOITTELU              

The Pump Station -rakennus ohjaa kävijän sisään City Cultural Instituteen. Sisääntulo on kahden kerroksen korkuinen halli eteläisellä julkisivulla. Täältä pääsee sisään varsinaiseen aulaan sekä useimpiin muihin saleihin. Aula sijatsee kanavan varressa, ja sieltä on sisäänkäynti teatteri- ja konserttihalliin. 

Rakennuksesta tehtiin mahdollisimman monikerroksinen, jotta koko tilavuutta pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Tilat ovat osassa paikoissa siksi matalia ja moniulotteisia. Tätä korostettiin jo arkkitehtin valinnan aikana.

On oletettavaa, että useimmat kävijät ovat turisteja, jotka ovat saaneet tiedon rakennuksesta kaupungin turistitoimiston tai internetin kautta. Teatteri- ja konserttihalli palvelee tietysti myös kaupungin asukkaiden kulttuurin nälkää.

Pääaulasta pääsee kahvilaan, workshop-tilaan ja myyntitilaan, jossa on muun muassa kirjakauppa. Toisen kerroksen hallista löytyvät sisäänkäynnit esittelykäytössä oleviin multimediahuoneisiin. Niitä käytetään myös kokous- ja harjoitustiloina.

Kanavan länsipuolella hieman kauempana sijaitsee kolmekerroksinen toimistorakennus. Erillinen katukerroksen tila on avoin yleisölle, ja siellä sijaitsevat esimerkiksi yleiset wc:t.

Betoniset sisäseinät tuovat rakennuksen merkityksellisen ilmeen esiin. Kaksi vuorottelevaa materiaalia tavoittelevat omanlaista imagoaan rakennukselle. Kiiltävät kuparilevyt ja voimakas betonirakenne muistuttavat samalla paikan vahvasta teollisuushistoriasta.

PUMP STATION (KUNSZT WODNY)

The Pump Station osana arkkitehtuurillista sekoitusta tulee näkyviin erotettuna muusta tilasta. Siltapylväiden tapaan Radunia Canaliin asetellut rakenteet symboloivat perinteistä pumppuaseman mekaniikkaa. Lasikattoa pitkin vesi virtaa kohti Polish Scouts Squarea muodostaen vesiputouksen alempana sijaitsevaan altaaseen kanavan vieressä.

Toisen kerroksen tasossa olevasta teräskäytävästä pystyy yläpuolellaan näkemään veden kulkemisen tässä putouksessa, samalla ihaillen Gdanskin kaupunkia, kanavaa ja Polish Scouts Square -aukiota.

Melko epätavallinen ratkaisu tuotti meille hieman huolta, mutta lopulta ylitti odotuksemme. Meidän tulkintamme tilan käytöstä tuntuu miellyttävän ohikulkijoita, mistä tekijänä saamme hyvän mielen.

                          

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Forum Gdańsk Sp. z o.o.
Valmistunut: 
2018
Country: 
Puola
Postinumero: 
80-806
Kaupunki: 
Gdańsk
Katu: 
Targ Sienny 4
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Esihapetettu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Studio Architektoniczne KWADRAT
Address & description: 
Autorzy: Jacek Droszcz, Bazyli Domsta Współpraca autorska: Tomasz Rochna Adres: ul. Balladyny 4, 81-524 Gdynia

Urakoitsija

Otsikko: 
SKANSKA S.A.
Osoite ja kuvaus: 
aleja „Solidarności” 173, 00-877 Warszawa

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy