Etusivu » Referenssit » Kuninkaallinen teatteri
Referenssit

Kuninkaallinen teatteri

Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/s

Mielenkiintoinen seikka näissä valtavissa rakennuksissa on niiden vuorovaikutus ympäristönsä kanssa.

Uusi Kuninkaallinen teatteri ei ole mikään pieni rakennus! Sen periaatteena on kaksi laatikkomaista rakennusrunkoa, toinen matala ja venytetty ja sen päällä korkea, kapea laatikko. Kun tähän yhdistetään ilmaus ”venytetty” sen seikan kanssa, että ”matala” tarkoittaa tässä viisikerroksista rakennusta, saat käsityksen koosta. Alaosa on tummaa tiiltä, jota ympäröivät ikkunoiden nauhat. Yläosa on suljettu kuparilla verhottu laatikko, helposti kuuden kerroksen korkuinen. Rakennus on kolmanneksi suurin lippulaiva sataman suulla. Sen tarkoitus on esitellä kansakunnan korkeaa kunnianhimoa kulttuurin saralla ja kahden muun, Kuninkaallisen Kirjaston ja Oopperan tavoin sen toiminta ei millään tavalla edellytä veden läsnäoloa. Sen tehtävä on antaa ihmisille näkemys kulttuurista, eikä ainoastaan maisemanäkymiä. Itse asiassa rakennus olisi voinut toimia pelkässä alakerrassa, kunhan siellä olisi ollut sähkövalot!

Mielenkiintoinen seikka näissä valtavissa rakennuksissa on niiden vuorovaikutus ympäristönsä kanssa. Kirjastosta tulee lisäosa alueelle, jolla on laajat, kaltevat muodot. Oopperatalo sijaitsee saarella taustapuoli kohti lähimpiä naapureitaan, jotka ovat pitkiä ja matalia rakennuksia. Teatteri on kuitenkin samassa tasossa keskikorkeiden rakennusten kanssa ja niiden lähellä se antaa hyvin tukevan vaikutelman. Siltä puuttuu vielä laaja kävelytie, joka ripustetaan veden ylle ja palvelee pääsisäänkäyntinä, jota pitkin vieraat voivat kävellä myös rakennuksen ympäri.

Ennen teatterin rakentamista eräs lehtiartikkeli kuvaili ramppia tai kävelytietä ”tasapainoilemassa maan ja veden rajalla antaen vieraille miellyttävän turvattomuuden tunteen”. Rakennuksen ilmiasua kaupunkimaisemassa on vaikea kuvitella ennen kuin sitä on rakennettukaan.

Ramppi kiertyy kulman ympäri kohti Sankt Annas Platsia julkisivun ulkopuolella sellaisella leveydellä, jota rakennus pystyy tukemaan, ja on sääli, että on vaikea suunnitella siltaa kaikenlaiselle kaupunkiliikenteelle. Sellainen olisi todella pitänyt rakentaa tälle paikalla kauan sitten rakennuspaikan jatkoksi johtamaan Christiansholmiin ja edelleen Holmeniin ja Dokönille. Julkisen hallinnon mielettömyytenä pidetään sitä, ettei kunnollista tieyhteyttä ”sivistykseen” rakennettu ennen kuin Holmenista tuli sellaisten laitosten sijaintipaikka, joihin tuhansien ihmisten on päästävä.

Kokonaiskuvan saamiseksi teatterirakennuksesta on mentävä yli veden tai kuljettava lautalla. Näky on huikea! Rakennuksessa on sekä voimaa että tyylikkyyttä. Kuparilaatikko muodostaa tumman siluetin vasten kaupungin taivasta Hapettuessaan – tai kun se hapettuu pystypintojen joutuessa happosateiden kohteeksi kaikista suunnista – se alkaa hitaasti näyttää suuremmalta, koska vaaleat muodot korostuvat enemmän kuin tummat (naisten ”pikkumusta” asu ei ole muita asuja pienempi, mutta musta hoikentaa). Samaan aikaan se antaa keveämmän vaikutelman, koska muuttuva taivas naamioi vaaleita muotoja.

Tällä hetkellä laatikko näyttää niin valtavalta, että Marmorikirkon kupoli vaikuttaa sen rinnalla pieneltä, mutta tämä tulee muuttumaan erityisesti sitten kun teatterin torni ruutukuvioinnistaan huolimatta vapautuu yksityiskohdistaan, kun taas kupolilla – ”tuolla isomahaisella emännällä” kuten kirjoittaja hellästi sitä nimitti – on sekä saumoja että ikkunoita.

Teatterit viihtyvät pimeässä. Rakennukselle on luonteenomaista sen tumma ulkonäkö päivisin, mutta se hehkuu öisin valaistuja ikkunarivejä ja sen suuri kulkutie heittää heijastuksiaan veteen.

Historialla voi olla – näytelmän tapaan – olla onnellinen loppu.

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
The Danish Ministry of Culture
Valmistunut: 
2008
Country: 
Tanska
Kaupunki: 
Copenhagen
Katu: 
Sankt Annae Plads 36
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/paneelit
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Lundgaard & Tranberg Architects
Address & description: 
Pilestraede 10, 3rd Floor 1112 Copenhagen Denmark

Urakoitsija

Otsikko: 
Specialist copper contractor - Kai Andersen A/S

Kilpailut

Ajankohta: 
2009

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy