Etusivu » Referenssit » Kaupunkiin sulautuva toimistorakennus
Referenssit

Kaupunkiin sulautuva toimistorakennus

Kööpenhaminan kaduilla kaupungin siluetti muodostuu kauniisti vihertävistä kuparikatoista ja -torneista.

Kööpenhaminassa on paljon kuparia – vihreäksi patinoituneet katot piirtyvät taivasta vasten eri puolilla kaupunkia. Sen vuoksi on luonnollista harkita vanhojen rakennusmateriaalien käyttöä, kun uuden, nykyaikaisen rakennuksen halutaan olevan tasapainossa menneisyyden kanssa. Näin tuumi århusilainen arkkitehtitoimisto 3 x Nielsen, joka on jo jättänyt jälkensä Tanskan pääkaupungin arkkitehtuuriin.

Tanskalainen eläkevakuutuskassa Sampension antoi toimistolle tehtäväksi uuden pääkonttorinsa suunnittelun muuttaessaan Valbystä uudelle Tuborg Syd -alueelle. Tälle aikaisemmin Tuborgin panimolle kuuluneelle alueelle on nousemassa aivan uusi kaupunginosa, jonne on tarkoitus rakentaa sekä asuin- että toimistorakennuksia. Alue sijaitsee viihtyisällä paikalla meren rannalla lähellä keskustaa ja toimivia liikenneyhteyksiä.

”Päätimme jo alkuvaiheessa käyttää rakennusmateriaalina kuparia”, kertoo hankkeen suunnittelusta vastannut Mikkel Schlesinger 3 x Nielsen -toimistosta. ”Meistä oli luonnollista korostaa yhteenkuuluvuutta vanhempien kaupunginosien kanssa. Lisäksi halusimme keventää alueen muuten niin tummaa rakennustyyliä vaalealla rakennuksella.”

Täsmällistä arkkitehtuuria,
upeita yksityiskohtia
Rakennus koostuu pääasiassa kahdesta osasta: suuresta L-kirjaimen muotoisesta osasta, joka kannattelee nelikulmaista putkea. L:n lännenpuoleinen osa koostuu vihreällä graniitilla verhoillusta seitsenkerroksisesta rakennuksesta. Idänpuolella L:n muotoisen rakennuksen alin kerros on neliskulmaisen kuparikaseteilla katetun putken alla. Yhteensä niissä on kuusi kerrosta. Lasi, graniitti ja kupari antavat rakennukselle valoisan ilmeen ja saavat sen erottumaan ympärillä olevista tummista rakennuksista.

”Valitsimme juuri nämä materiaalit, koska ne täydentävät hyvin toisiaan", Mikkel Schlesinger kertoo ja jatkaa: ”Päädyimme vihreään graniittiin valittuamme kuparin yhdeksi rakennuksen julkisivumateriaaleista. Valitsimme perinteisemmän harmaan graniitin sijaan vaaleanvihreän brasilialaisen granii-tin, maritaca greenin. Se sopii yksinkertaisesti paremmin kupariin, joka patinoituu 10–20 vuoden kuluessa vaaleanvihreäksi.”

Muuten niukkalinjaisessa rakennuksessa on runsaasti yksityiskohtia. Sekä itäisellä että läntisellä julkisivulla on pystysuoria avattavia ja kiinteitä ikkunaluukkuja. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun kehyksen päälle asennetut kuparikasetit auttavat suojaamaan sisätiloja häiritsevältä auringonvalolta. 12 mm:n kokoisilla aukoilla rei’itetyt kasetit sallivat 20 %:n näkyvyyden. Näin kasettien läpi voi katsella, vaikka ne pitävätkin auringonvalon ja lämmön ulkona.

Tummaksi hapetettua kuparia
”Valitsimme kohteeseen tummaksi hapetetun kuparin, koska emme halunneet sen patinoituvan vihreäksi heti alusta lähtien”, Mikkel Schlesinger kertoo. ”Pidämme siitä, että rakennus muuttuu pikkuhiljaa ajan myötä yhä vaaleamman vihreäksi. Tämä koskee sekä ikkunaluukuissa että lasijulkisivun vaakatasossa olevissa putkissa käytettyä kuparia.”

Kuudennesta kerroksesta päästään kuparilla katetun neliskulmaisen putken päälle ja upealle näköalapaikalle, jolle suunnitellaan kattoterassia. Rakennusten väliin jää suuri sisäpiha, ja sisätilat ovat erittäin muuntelukykyiset. Tiloihin voidaan pystyttää 1,5-metrisiä seinäkkeitä, joiden avulla voidaan sisustaa kaikentyyppisiä toimistoja.
Sampension suunnitteli tiloihin aluksi yksittäisiä työhuoneita, joihin työntekijät olivat tottuneet vanhoissa Valbyn toimitiloissa. Keskusteltuaan henkilöstön kanssa ja otettuaan selvää eri sisustusmahdollisuuksista yritys on kuitenkin päätynyt yhä enemmän avokonttorin kannalle. Erillisiksi tiloiksi tulevat kuitenkin esim. kokoushuoneet, ruokailuhuoneet ja kuntosalit.

Rakennustyöt sujuvat
suunnitelmien mukaisesti
Luonnostelu- ja suunnitteluvaihe ovat sujuneet suuremmitta ongelmitta. Rakennustyöt ovat nyt edenneet siihen pisteeseen, että kuparikasettien asennus on tätä kirjo

Arkkitehti:
3 x Nielsen, Århus, Danmark

Osoite:
Tuborg Havn

Rakennusvuosi:
2003

Omistaja:
Sampension

Lisätietoja

Share: 

Rakennus

Valmistunut: 
2003
Country: 
Tanska
Kaupunki: 
København

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu

Arkkitehti

Name, office: 
3 x Nielsen, Århus, Danmark

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy