Etusivu » Referenssit » Kaunis vuosisadan – tai pidempäänkin
Referenssit

Kaunis vuosisadan – tai pidempäänkin

Lennart Engström

Voimayhtiö päätti vuonna 2006 laajentaa toimistorakennustaan noin 10 000 neliömetrillä, ja nyt tämä työ on suoritettu loppuun.

“Sen pitää olla yhtenäinen” - näin sanoi eräs asiakkaistamme, kun saimme toimeksiannon Skellefteå Powerin uuden pääkonttorin suunnittelusta. Voimayhtiö päätti vuonna 2006 laajentaa toimistorakennustaan noin 10 000 neliömetrillä, ja nyt tämä työ on suoritettu loppuun. Pääsisäänkäynti on suunniteltu uusiksi, mutta sijaitsee edelleen alkuperäisessä rakennuksessaan, kun taas uudessa rakennuksessa on tilat toimistoille, yrityksen johtokunnalle ja yrityksen koko maassa sijaitsevien voimaloiden etäohjauksen käyttökeskukselle.

Rakennus on suunniteltu lähtökohtana puolipuolisuus, jossa rakennuksen omistaja on myös sen käyttäjä ja hallinnoija. Tämä on taas johtanut ratkaisuihin ja järjestelmiin sen elinkaarikustannusten optimoimiseksi, ja tässä on otettu huomioon sen toiminnallisuus, huoltokysymykset ja käyttökustannukset. Ammattitaitoa huokuva ja vankka rakennustyyli kuvastaa rakennuksen omistajan tavoitetta tehdä rakennuksesta osa paikallista yhteisöä, ja tämä on tuottanut tuloksenaan myös energiankulutukseltaan alhaisen rakennuksen.
Uuden rakennuksen luja rakenne ja selkeä tektoniikka perustuvat ensisijaisesti kolmiulotteiseen järjestykseen. Rakennuksen muotoilu liittyy klassiseen rationaaliseen perinteeseen. Tavoitteenamme on ollut luoda rakennus, joka monipuolisesti vastaa käyttäjien vaihteleviin tarpeisiin ja toiveisiin - mutta on silti identiteetiltään yhtenäinen.
Rakennus on suunniteltu yhteisölliseksi tilaksi, jolla on – moduulijärjestelmänsä rajojen sisällä – yhteys ympäröivään kaupunkimaisemaan. Rakennuksen 11-kerroksinen osa suuntautuu kohti lännessä olevaa kaupunkia, sen hieman eristetty sijainti luo etäisyyttä alkuperäiseen rakennukseen. Rakennuksen itäinen, sisäpihaan suuntautuva osa on matalampi, ja rakennuksen betoniperusta tasoittaa korkeuseroja kellarikerroksen avulla.
Julkisivut koostuvat kuparikasettien muodostamasta kiertävästä punoksesta, mikä antaa rakennukselle yhtenäisen ja jatkuvuutta korostavan ulkonäön. Jo tässä vaiheessa saamme aavistuksen kuparijulkisivun kauniista ikääntymisprosessista, mikä joskus tapahtuu aika odottamattomalla tavalla ja eri vivahteilla kasettien korkeudesta ja sijainnista riippuen. Joissakin paikoissa kimmeltää jo vihreä, toisissa hapettuminen on vasta lähtenyt käyntiin. Suuret pinnat tummuvat nopeammin, mikä tarkoituksellisesti parantaa rakennuksen antamaa yhtenäistä vaikutelmaa.

Ulkoseinissä ei ole käytetty mitään orgaanisia materiaaleja, ja se koostuu perustasta, muovimuottiin valetusta betoniseinästä, teräspalkeista ja kuitusementtilevyjen takana olevasta erityksestä sekä julkisivun peittävistä kaseteista. Nämä on valmistettu 1,25 mm:n paksuisesta kuparipaneeleista ja niiden kiinnikkeet on piilotettu kahden ruostumattomasta teräksestä valmistetun teräspalkkikerroksen taakse. Julkisivua peittää 9 000 tällaista kasettia, ja listat, ristikot sekä runkoliitännät on myös valmistettu kasetteina. Alumiinilla kehystetyt ikkunat on vedetty puoliväliin seinämän sisään, mikä yhdessä kuparikasettien ja sisäikkunan koivupaneloinnin kanssa paljastaa ulkoseinämän paksuuden.
Sisätilat on suunniteltu lähtien konseptista, jossa rakennus kuvitellaan kaupungiksi. Sisäpiha, koko rakennuksen läpi kulkevat portaikot ja yhteiset kahvitaukoalueet toimivat julkisina tiloina, jonne leveät käytävät johtavat. Tämä kaiken kattava ratkaisu antaa käyttäjille mahdollisuuden sisustaa oman tilansa itse haluamallaan tavalla ja ottaa rakennus haltuunsa yhtenäisenä ja saumattomana kokonaisuutena. Rakennuksen luoma tila tarjoaa sen sisätiloille intiimiä laatua, jota hallitsee sen näkyvä läheisyys omaan julkisivuunsa, valon ja eri näkymien tullessa esiin. Vaikka julkisivut näyttävätkin massiivisilta ulospäin, ne käsitetään sisältäpäin enemmän lasitetun verannan seiniksi, joiden ikkunasyvennykset keräävät ja johtavat päivänvalon suoraan rakennuksen sisimpiin osiin.
Kantava runko ja portaikot valettiin betonista itse paikalla. Eri materiaalit, pyökki, ruostumaton teräs ja kupariosat luovat vaikutelman laadusta ja pysyvyydestä. Erikoissuunnitellut lampetit kuparivarjostimineen valmistettiin samassa paikallisessa levymetallipajassa, joka asensi kasetit julkisivuun. Lujasta kuparista valmistetut etuoven kahvat, jotka on kiinnitetty ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla kiinnityksillä, ikääntyvät kauniisti niitä käytettäessä.

Rakennuksen sisäpihassa riippuu monumentaalinen, mutta samalla äärimmäisen eteerinen taideteos, jonka GA-arkkitehtitoimisto on suunnitellut ja luonut yhdessä seppä Thomas Hydlingin kanssa. Tämä teos toimii rakennuksen arkkitehtuuria selittävänä mallina. Se näyttää kaikki mitat kolmiulotteisina, ja kaikilta linjoilta ja tasoilta on yhteys oviin, ikkunoihin, listoihin ja pilareihin. 625 metriä 2,9 mm:n kupariputkia on yhdistetty 735 hopeajuotettuun, 4 mm:n kupariputkesta valmistettuun kupariristiin.
Usein toistuvissa muotoiluratkaisuissa käytetyt vankat ja lujat materiaalit ovat tehneet mahdolliseksi kokeilla ja laatia yksityiskohtaisia ikkunakiinnityksiä, kuparikasetteja, betonielementtejä yms. sekä rakennusteknisestä että tektonisesta näkökulmasta. Tämä prosessi mahdollisti taitoa vaativat vaiheet suurtarkkuusvalmistuksessa ja kokoamisessa.
Arkkitehtuurimme on lähtöisin enemmän mielenkiinnosta tektoniikkaan kuin tila-ajatteluun. Asteikosta riippumatta projektimme perustuvat ponnistuksiimme tuoda näkyville rakenteellisia suhteita julkisivujen suunnittelussa ja tilojen järjestelyssä sekä yksityiskohtien suunnittelussa ja muotoilussa. Vakaumuksemme mukaan antaumuksella suunnitellut julkiset tilat voivat luoda monimutkaisia ja mielenkiintoisia yhteyksiä. Tällä hetkellä toimistossamme suoritetaan projekteja, joissa kierrätetty puutavara, kupari, pronssi, marmori ja betoni ovat hallitsevia materiaaleja.

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
WSP Skellefteå
Valmistunut: 
2009
Country: 
Ruotsi
Kaupunki: 
Skellefteå

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut

Arkkitehti

Name, office: 
GA Sweden AB
Address & description: 
Főépítész: Josef Eder, arkitekt, SAR/MSA Asszisztensek: Olof Grip, arkitekt MSA John Billberg, arkitekt SAR/MSA Fabian Blücher, arkitekt SAR/MSA Erik Persson, arkitekt MSA Sanna Söderhäll, arkitekt MSA Erik Persson, arkitekt MSA Jan Lidström, arkitekt SAR/MSA Bengt Drakenmark, arkitekt SAR/MSA

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy