Etusivu » Referenssit » Gillespien keskus, Clare opisto, Cambridge, Englanti
Referenssit

Gillespien keskus, Clare opisto, Cambridge, Englanti

Van Heyningen and Haward Architects

Clare College required a dedicated lecture theatre for 150 people, catering for delegates, fellows’ offices, 34 new study bedrooms suitable for delegates as well as students, and a student laundry.

The new building was to occupy the last piece of undeveloped land in the central area of the College. The site was the service yard area in the north-west corner of Memorial Court, a series of courts designed by Giles Gilbert Scott between 1924 and 1950.

The design of the development needed to recognise the importance the site by having due regard to the proximity of Listed Buildings and its location within a Conservation Area and to ensure it conformed to the design policies in Local Plan.

The relocation of uses within the development site needed to be sensitively sited to minimise their visual impact on the listed building and adjacent historic park and garden, and development needed to minimize the impact on the good quality trees.

The specification of brass-treated copper for the roofs initially met with opposition by those who felt that pitched clay tiled roofs would be more sympathetic to neighbouring listed buildings. Our conviction, however, prevailed; this was that the modern building we proposed should have an equally modern roof, with vertical sides clad in copper with standing seams.

The colour of the copper, once weathered, is similar in hue to the neighbouring roofs, and has a touch of restrained glamour that compliments both the neighbouring buildings and the new buildings perfectly.

Two other principal external materials were selected for the new building and landscape. Brick, of a similar colour and texture to the Gilbert Scott buildings is the primary material for the study centre wing. A mix of different grey bricks from the same supplier are used to provide variation and warmth.

The residential wing of the building is clad in untreated cedar to express its more domestic character, and respond to the wooded edge of the northern edge of the site. This is intended to weather down to a silver-grey hue similar to the adjacent brickwork.

The entrance loggia wall and soffit is FSC oak. Windows are aluminium to the study centre and timber/aluminium to the residential wing.

Top photo: Will Pryce

Specialist copper contractor: KME UK
Main contractor: Haymills

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Clare College, Cambridge
Valmistunut: 
2008
Country: 
Iso-Britannia
Kaupunki: 
Cambridge
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Katot
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Koulurakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Van Heyningen and Haward Architects
Address & description: 
Burghley Yard 106 Burghley Road London NW5 1AL, UK

Urakoitsija

Otsikko: 
KME UK

Kilpailut

Ajankohta: 
2009

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy