Etusivu » Referenssit » Evli-pankin toimistotorni Helsingissä
Referenssit

Evli-pankin toimistotorni Helsingissä

Hannele Kuusisto

Evli-pankin uusi toimistorakennus sijaitsee poikkeuksellisella "tontilla", sillä se on rakennettu valtavan City-Center -liikekeskuksen katolle. Rakennus sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla paikalla. Ostoskeskuksen suojissa on lukuisia erilaisia konttori- ja liiketiloja, jossa myös Evli-pankilla on ollut omia toimitiloja hajautettuna eri puolille City-Centeriä .

Paikka määritteli materiaalin

Pankki halusi kuitenkin henkilökuntansa saman katon alle. Helsingin keskustasta on miltei mahdotonta löytää vapaita tontteja. Siksi mahdollisuus uuden toimiston rakentamiselle vanhaan tuttuun osoitteeseen liikekeskuksen katolle olikin loistava. Uuden viisikerroksinen toimisto on nyt valmis ja sen julkisivut on tehty pääosin esipatinoidusta kuparista sekä lasista. Rakennuksessa pystyttiin hyödyntämään myös City-Centerin valtava lasikuilu, joka antaa sisätiloihin valoa ja näkyvyyttä.

Suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto CJN pääsuunnittelijanaan arkkitehti Olli Rouhiainen. Hänen mukaansa julkisivussa käytetyn kuparin valintaan vaikutti pääosin kaksi seikkaa, arvokas kulttuurihistoriallinen ympäristö sekä lähialueen monet kuparista tehdyt rakennukset. Rakennuksen sijainnista johtuen uuden toimistorakennuksen materiaali tuli olla myös riittävän arvokasta. Kupari täydensi alkuperäistä "emorakennusta", sillä  City-Centerin julkisivut on aikanaan tehty kuparista. Päätös kuparimateriaalin käytöstä syntyi yhdessä arkkitehdin, Helsingin rakennusvalvontaviranomaisten sekä ympäristösuunnittelijoiden kanssa.

 

Julkisivut profiloitua kuparia ja säleikköä

Evli-pankin julkisivut ovat vihreäksi esipatinoitua kuparia, jonka pinta on käsitelty eläväksi. Julkisivupellit profiloitiin 0,7 mm paksusta ja 830 mm leveästä nauhasta aaltomaisiksi elementeiksi ja pätkittiin määrämittaan julkisivuasennusta varten. Pienemmät pellitykset, kuten ikkunapenkit tehtiin ja asennettiin paikan päällä. Julkisivukuparien asennuksesta vastasi Suomen Ohutlevyasennus Oy.  

Rakennuksen kuparisäleiköt valmistettiin Lai-Teräs Oy:ssä.  Säleet tehtiin myös esipatinoidusta kuparista taivutuskoneella särmäämällä ne 90 mm:n levyisiksi kaistaleiksi. Tämän jälkeen nauhat rei'itettiin valmiiksi ja kiinnitettiin koontiprofiileihin, jonka taustamateriaalina oli tummaksi hapetettu kupari. Kiinnitykseen käytettiin haponkestäviä vetoniittejä. Valmiin elementin leveys oli1570 mmja korkeus1 m. Rakennuksen säleikköpinta-ala on yhteensä noin900 m2. Toimistotorni valmistui vuonna 2011 ja se täydentää osaltaan keskustan kuparirakentamista perinteitä kunnioittaen. 

 

Valokuvat: Matti Kallio

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Evli-pankki
Valmistunut: 
2011
Country: 
Suomi
Postinumero: 
00101
Kaupunki: 
Helsinki
Katu: 
Aleksanterinkatu 19

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/nauhat
Rakennuksen tyyppi: 
Virastorakennukset
Käytetty kupari: 
Esipatinoitu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy