Etusivu » Referenssit » Dolomitenblick, Sexten/Sesto (BZ), Italia
Referenssit

Dolomitenblick, Sexten/Sesto (BZ), Italia

Ulla Hell, PlasmaStudio

Rakennus sijaitsee rinteessä Dolomiiteillä taajaman reuna-alueella. Tilojen suunnittelussa on keskitytty erityisesti toiminnallisiin fuktioihin. Kokonaisuus muodostuu kuudesta erillisestä asunnosta, jotka muodostavat yhteisen tilan. "Leikkaus" jakaa rakennuksen ja sisäänkäynnin kahteen eri tilaan.

"Leikkaus" muodostui tärkeimmäksi elementiksi koko rakennuksen suunnittelussa: molemmin puolin kulkevat nauhat määrittävät reilunkokoisten katettujen parvekkeiden muodon, joka tavoittaa ympäröivän topografian. Näin nauhojen ja julkisivun muoto on suunniteltu noudattamaan kukkuloiden luonnollista ja jyrkkää profiilia.

Rakennus koostuu kuudesta eri vapaa-ajan asunnosta, joissa kaikissa on hyödynnetty auringon valoa  ja Dolomiittien panoraamaa. Jokaisessa asunnossa on maksimoitu myös asukkaiden yksityisyys jakamalla rakennus kahteen eri osaan porrastettujen parvekkeiden ja kaiteiden avulla, jotka muodostavat näköesteen toisista asunnoista sekä alapuolella sijaitsevalta kadulta.  Kaikki  asunnot ovat varustettu myös aurinkoterasseilla, joka lisäävät niiden oleskelutiloja ja kaikista asunnoista on myös käynti joka kerroksessa sijaitsevaan pieneen yksityispuutarhaan. Rakennuksen sekä ulko että sisätiloissa on käytetty runsaasti paikallista lehtikuusta, joka noudattaa julkisivun värikoodia. Etelässä, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat maksimoivat upeat näkymät sekä aurinkoenergian hyödyntämisen, ‘brise soleil’ ja kesäisin asuntojen yläpuolella olevat  parvekkeet suojaavat helteeltä. Talon terassialue on hyvin kompakti, jonka tilavuutta määrittää ”leikkaus”. Terasseissa toistuu myös paikallisen lehtikuusen käyttö noudattaen julkisivun värikoodia.

Kuparilla katettujen parvekkeiden ja kaiteiden suunnittelun edellytyksenä oli, että niiden tuli ilmentää luonnon topografiaa, kasvaa ulospäin, antaa  muodon ja liityä taas rakennukseen ”leikkauksen” määritellessä tilan käyttöä. Tämä vaati tekijältään mestarillista käsityötaitoa. Valmiiksi tummaksi hapetettu kupari ympäröi parvekkeita rakennuksen joka puolella. Kupari on leikattu eri levyisiksi nauhoiksi ja vaakatasoon asennettuna ne kuvaavat kaarevaa  hyperbolisen-parabolista geometriaa: taidokkaana käsityötoteutuksena. Tummaksi hapetettu kupari ympäröi tilaa joka puolelta  nauhojen  muodostaessa kerroksia, joka liittävät katon saumattomasti julkisivuun yhdeksi kokonaisuudeksi.

Katon muodon saneli paikalliset rekennusmääräykset, jotka salli alueelle vain harjakatot. Hieman tavanomaisesta poiketen rakennuksen katto täydensi kokonaiskuvaa ja samalla se kuitenkin sulautui
traditionaalisiin harjakattoihin, ei pelkästään toistamalla tavanomaista kaavaa, vaan osoittaen samalla, mitä mahdollisuuksia perinteisellä typologialla voi olla.

Koska rakennus sijaitsee hyvin elektisen asuinalueen laidalla epäkoherentteine ilmeineen, projektin
painopisteenä oli luoda kontrasti tuottamalla yksinkertainen tila, joka kasvaa ulospäin alueen  luonnollisesta typografiasta ja sulautuu siihen uudelleen. Tämä saavutettiin minimoimalla
materiaalien käyttö hyvin paikallisiin materiaaleihin, miltei kansalliseen koodiin: lehtikuuseen ja esihapetettuun kupariin. Molemmat materiaalit, sekä kupari että lehtikuusi ovat alttiina
ilmakehän  vaikutuksille, auringolle, sateelle ja lumelle, luonnollisille säätapahtumille. Lähellä sijaitseviin  maataloihin auringon tummanruskeiksi polttamine Larcswood -julkisivuineen,
uudisrakennus sulautuu hienosti osaksi sen luontoa.

Projekti: kuusi asuinyksikköä maanalaisine autotalleineen

Asiakas: yksityinen

Koko: 1.050m²

Sijainti: Sexten /Sesto Italia

Valmis: kesäkuu 2012

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Privato
Valmistunut: 
2012
Country: 
Italia
Postinumero: 
39030
Kaupunki: 
Sexten/Sesto (BZ)
Katu: 
via Kiniger 5
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Kaiteet
Julkisivut
Katot
Rakennuksen tyyppi: 
Asunto
Käytetty kupari: 
Esihapetettu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne, David Preindl (Project Architect)
Address & description: 
PLASMA studioLanerweg 1839030 Sexten/SestoCollaborators:Nicoletta GereviniPeter PichlerDaniela WalderMaya ShopovaLibny Pacheco

Urakoitsija

Otsikko: 
ZINGERLE BONIFAZ GmbH
Osoite ja kuvaus: 
Handwerkerzone 159 I-39030 Antholz Mittertal Tel. +39 0474 492163 Fax +39 0474 493500 info@zingerle-bonifaz.it

Kilpailut

Ajankohta: 
2013
Kategoriat: 
Loppukilpailuun valitut
Kunniamaininnat
Yleisöäänestyksen voittaja

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy