Referenssit

City Museum, Chengdu, Kiina

Vuonna 2007 Sutherland Hussey Harris voitti kansainvälisen kilpailun uuden City Museumin rakentamisesta Chengduun, Szechuaniin yhteistyössä pekingiläisen Pansolution-yrityksen kanssa. Työ toteutettiin pronssista ja kultaseoksesta muinaisesineiden innoittamana, koska ne muodostavat osan museon pysyvästä näyttelystä.

Uusi museo levittäytyy peräti 65 000 neliön alueelle. Näyttelytiloja on muun muassa luonnonhistorialle ja kansanhistorialle. Kokonaisuuteen kuuluu 800-paikkainen Chinese Shadow Play -teatteri ja tuhatneliöinen vaihtuvien näyttelyiden tila. Suuri haaste oli varmistaa että 30-metriset näyttelyhallit ovat maanjäristyksen kestävät aina 8 magnitudin voimakkuuteen Richterin asteikolla. Osa rakennuksista ulottuu myös alla kulkevan metroverkoston yläpuolelle. Ratkaisuna oli jäykkä teräs, joka muodostaa suojakuoren rakennukselle. 

Rakennus sijaitsee Tian Fu -aukion länsireunalla, joka on Chengdun uusi keskipiste. Itäinen julkisivu on koko aukion mittainen ja se syleilee valtavaa aukiota jykevällä olemassaolollaan. Monumentaalinen rakennus yleisen kulkupaikan vieressä on juhlava ja se laajentuu käytäväksi yleisessä käytössä olevaan eteishalliin, joka ympäröi koko rakennusta julkisivun takana.

Näin julkisivu sulkee sisäänsä ulkoilmassa olevan julkisen tilan, joka toimii valtavana porttina rakennukseen. Ihmiset voivat kokoontua alueella ja siellä voidaan pitää kulttuuritapahtumia ja jopa paikallinen katukauppakulttuuri laajenee sisäpihalle asti. Tämä luo myös tärkeän yhteyden pääaukiolta C16th Huang Cheng -moskeijaan, joka on yksi Lounais-Kiinan merkittävimmistä islamin harjoittamisen paikoista.

Arvokas kupariseoksen pinta

Pitkä ja kapea kohde on saatu näyttämään komeilevuutensa kaikkialle lähistön julkisille alueille, myös uudelle aukiolle itäpuolella. Jäljellä olevat kolme julkisivua sulkevat laajat näyttelyhallit sisäänsä. Peitettynä arvokkaaseen kuparipintaan sisällä esitellään kaupungin jättimäisiä muinaisia esineitä. Katon luomat valot ja varjot on otettu huomioon, samoin kuin kaikki tekniset tarpeet, kuten ilmastoinsäleikköjen asentaminen. Itäisen sivun puolella pinta on nostettu niin, että lasitus paljastuu katutasolle. Sisäpuolen näkyminen ulos antaa intiimin ja humaanin ilmapiirin rakennukselle.   

Julkisivun ja katon muodostamaa pintaa korostetaan yhdenmukaisella materiaalilla - kultaisella kupariseoksella, joka pitää värinsä hyvin vuosien saatossa - mutta on suunniteltu niin, että se muuntautuu ja antaa periksi esitellen myös hyvin eri laatuiset muut materiaalit. Tämä on otettu huomioon kautta koko rakennuksen pinnan ja kiinteät, rei'itetyt verkkopaneelit antavat toimivuutta koko sisäpuolen tarpeille.

Auringon valo saavuttaa kiinteät paneelit riippuen niiden suunnasta ja verkkopaneeleiden asemasta.                 

Itäinen pääty on suojattu rei'itetyllä kupariseospinnalla ja verkotettu jännityskaapeleilla julkisivustaan. Geometria antaa periksi niin että näkymät aukion yli ovat mahdollisimman laajat. Näin myös varjostus sisäpuolelle valoisan itäauringon puolelta toimii kirkkaan ulkovalon ja hämärän näyttelyhallin rajapinnassa.
 

Share: 

Rakennus

Country: 
Kiina
Postinumero: 
610014
Kaupunki: 
Chengdu
Katu: 
Tianfu Square
Sijainti: 

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Julkisivut/paneelit
Katot
Varjostimet
Läpinäkyvät rakenteet
Rakennuksen tyyppi: 
Kulttuurirakennukset
Käytetty kupari: 
Kullanvärinen seos
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Sutherland Hussey Harris
Address & description: 
99 Giles Street / Edinburgh / EH6 6BZ in collaboration with Pansolution International Design Co.

Find out more

Juha Silvanto

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept