Etusivu » Referenssit » Alppihuvila Lumezzane, Italia
Referenssit

Alppihuvila Lumezzane, Italia

arkkitehti Camillo Botticini

Puusta ja kuparista tehty C:n muotoinen rakennus Green Mountainin kupeessa tarjoaa asukkailleen ainutlaatuisen asuinympäristön. Eri ilmansuuntien maisemat on otettu huomioon asuintiloja suunniteltaessa.

Talo sijaitsee puiden katveessa,  noin 700 metriä merenpinnan yläpuolella, jyrkällä rinteellä lähellä "Passo del Cavalloa", tietä, joka yhdistää Trompian ja Sabbian laaksot.  Maisema avautuu avoimeen laaksoon etelässä ja pohjoisessa terävähuippuiset vihreät dolomiittivuoret kehystävät maisemaa. 

Olemme kuitenkin lähellä kaupunkia ja sen melua, mutta samalla riittävän kaukana siitä, että voimme aistia vuoriston tuoksut sekä nähdä laiduntavat lampaat. Näkymä pysäyttää ajan. Ne ovat olleet myös inspiraation lähteenä, kun rakennusta suunniteltiin hiomalla yhteen itse rakennus ja luonto. 

Käytetyt rakennusmateriaalit heijastavat maan ja maiseman suhdetta: maa tarjoaa hankkelle "juuret"  pohjoisen rinteessä, jossa talo näyttää sulautuvan vuoreen. Etelässä maisema antaa "vapautta", jossa rakennus avautuu laakson suuntaan mukaellen vihreän nurmen kaltevuutta, joka virtuaalisesti sulkee talon neljältä eri suunnalta.   

Pohjoispuolella, jossa piha on dolomiittivuorille päin, avautuu upea maisema.  Vuoristo sijaitsee 1200 metriä merenpinnan yläpuolella. Etelässä suuri ikkuna toimii välittäjänä sisätilojen ja ulkoisen maiseman välillä. Etelän valo siivilöityy erkkeri-ikkunan kautta myös pohjoisen terassille. 

Kevyenä, rakennuspaikkaansa suunniteltuna, samalla avoimena ja suljettuna, ilman exhibitionismia sekä harkittujen sisätilojen organisointi luo tunteen nykyaikaisesta kodista. Nämä ovat ne elementit, joiden avulla on saatu aikaan sekä harmonia että jännite ja joka etsii arkkitehtonista muotoa vahvalla, ilmeikkäällä intensiteetillä, mutta joka  samalla saa aikaan "tasapainon ja juurettumisen" luonnon omien materiaalien, hapettuneen kuparin ja puun avulla. 

Talo muistuttaa epäsäännöllistä "C":tä, jota täydentää neljässä ilmansuunnassa patiot. Itse rakennus koostuu kolmesta eri osasta, joiden korkeus vaihtelee. Luoteessa sen volyymi lähestyy maan pintaa. Ensimmäinen tila käsittää kolme makuuhuonetta, joissa kahdessa on ikkuna terassille. Kolmas, kylpyhuoneella varustettu makuuhuone avautuu länteen. Olohuoneena toimiva tila avautuu etelään ja sen korkeus vaihtelee 3,504,50 metriin, yhdistyen avoimeen patioon, joka sulautuu taustan maisemaan. Sen suljettua puolta hallitsee suuri takka, joka päättyy saman korkuisena eteläpuolen ikkunan kanssa. Olohuone yhdistyy ruokailutilaan puolet korkeampana: tilaa hallitsee strukturoitu pinta, joka koostuu kolmikulmaisista levyistä. Katon sisään on upotettu valaistusjärjestelmä. Tilan korkein alue on loft -tyyppinen ja sen alapuolella sijaitsee keittiö, joka myös avautuu patiolle. Keittiön yläpuolelle jää lukutilaa. Talon pesutilat ovat myös yhteydessä ulkotilaan, joka on suojattu sekä itä- että länsipuolelta. 

Kaakon puolella sijaitseva pääsisäänkäynti on katettu kolmen metrin korkeudella sijaitsevalla katoksella. Sen yläpuolella on  luiska, jota pitkin pääsee tieltä taloon teräksestä tehtyä, lineaarinmuotoista ramppia pitkin. Ramppi johdattaa myös maanalaiseen autotalliin, joka sijaitsee asuinkerroksen alapuolella. Autotallista pääseen hissillä asuintiloihin. Varasto- ja huoltotilat sijaitsevat myös kellarikerroksessa. 

Talo näyttää siltä, kuin se olisi osa maisemaa, jossa ei ole käytetty muita "ei-luonnollisia’ elementtejä kuin rappuset,  jotka leikkaavat vihreän ruohorinteen. Talossa on  myös geoterminen lämmityspumppu sekä ilmastointi. Se suojaa talon paksuja seiniä (65 cm) kylmyydeltä ja kuumalta (Italian energialuokitus korkeampi kuin ‘A’) ja auttaa pitämään talon lämmityskustannukset alhaisina, eivätkä myöskään saastuta.   

Toiveenamme oli ympäristöystävällinen koti ja halusimme valita sellaiset rakennus- ja eristysmateriaalit, jotka tekevät kodista kestävän ja joka myös sulautuu ympäristöön.  Vihreät niityt ja puut antavat kehykset ulkokatteelle, joka on tehty tummaksi hapetetusta kuparista sekä  Accoya -puusta. Ainoat elementit, jotka eivät ole luonnon omaa materiaalia, ovat talon kolminkertaiset ikkunat. Seinien kuparia koristaa kevyt pystykuvio, joka elävöittää sen heijastamatonta mattapintaa. Puun pinta puolestaan  taittaa etelästä tulvivaa  valoa. Patiot ovat tehty iroko -puusta ja suuret ikkunat on intergroitu taloon kupariteknologiaa hyväksi käyttäen. Sitä koristaa vihreä vaahtera, joka edustaa palaa luontoa.  

Talon sisällä lattiat on tehty hiekanvärisesta hartsista ja seinät ovat valkoista kipsilevyä. Katot on varustettu niihin upotetuilla valoilla. Rappusten kaiteet ovat myös lasia. Ikkunapuiteet ovat maalattua rautaa ja niiden tavoitteena on ollut korostaa tilan korkeusvaikutelmaa ja jatkuvuutta julkisivujen kanssa. 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Private
Valmistunut: 
2014
Country: 
Italia
Postinumero: 
25065
Kaupunki: 
Lumezzane (BS)

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Katot
Rakennuksen tyyppi: 
Asunto
Käytetty kupari: 
Esihapetettu
Kiinteistö: 
Uusi

Arkkitehti

Name, office: 
Camillo Botticini
Address & description: 
CBA- Camillo Botticini Architetto via Saleri 18 25135 Brescia

Kilpailut

Ajankohta: 
2015
Kategoriat: 
Loppukilpailuun valitut

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy