Etusivu » Referenssit » Adelaide Oval, Australia
Referenssit

Adelaide Oval, Australia

Chris Hodson

Uudet julkisivumateriaalit, kuten pronssi ja kuparista valmistettu verkko nostivat uusitun urheiluareenan, Adelaide Ovalin statusta. Se on yksi Australian tunnetuimmista urheilutapahtumakeskuksista, kuten Mee Kyong Kim,  WALTERBROOKE -arkkitehdeista asian ilmaisee. 

Kansainvälisestikin tunnettu, yksi maailman kauneimmista krikettitapahtumien keskuksista, Adelaide Oval, sijaitsee historiallisten puutarhojen ja runsaspuustoisen puistoalueen pohjoislaidalla, kaupungin keskustan alueella. Paikalla kasvaa viikunapuita, sieltä näkyy tulostaulu ja taustalla erottuvat Pyhän Pietarin katedraalin huiput. Adelaide Ovalin kunnostuksen jälkeen katsomossa on nyt 50000 katsomopaikkaa sekä lisäkenttiä kriketille, australialaiselle jalkapallolle sekä muille urheilu- ja viihdetapahtumille.

Uudet etelä- ja itäkatsomo ovat tyylitään yhtenäiset vuonna 2010 valmistuneen läntisen pääkatsomon kanssa. Kokonaisuus muodostuu joukosta erillisiä paviljonkeja  puistomaisessa ympäristössä. Ne on tehty vahvoista betonielementeistä, pronssilla ja kuparilla verhoilluista julkisivuista, lasitetuista seinistä sekä betonisista istuintasoista ja PTFE -katoista.


Julkisivun väripaletti sisältää hiekkakiven sävyistä betonia, lasia, pronssia ja kuparia. Paletin valintaan oli vaikuttamassa vahvasti paikallinen näkökulma: puistoalueella on jo nyt pronssisia veistoksia, hiekkakiven sävyjä, värillisiä betonimuurauskiahistoriallisten rakennusten lähellä. Rakennuksen pronssi- ja kuparijulkisivut tulevat muuttumaan vähitellen sään vaikutuksesta  ja saavat tummanpunaruskean sävyn, joka sopii hyvin ympäröivän puiston maisemaan.

Kupariverkko kiertää julkisivujen ja portaiden ympärillä herkkänä, kaarevana huntuna myötäillen ristikkoja. Joukko kiinteitä pronssisia osia työntyy hunnun ja verkkoaidanteen läpi. Jokainen on suunnattu siten, että niistä on optimaaliset näkymät Pietarinkirkolle, puutarhaan, joelle sekä muihin keskeisiin paikkoihin, kuten ruokailutiloihin ja baareihin. Sama materiaalikieli näkyy myös sisäisen atriumin tiloissa. 

Niukat värisävyt

William Magareyn huoneen julkisivu, joka sijaitsee sisäänkäynnin ja lipunmyynnin yläpuolella, on ilmaistu kaksoiskaarevalla geometrialla ja se on kallistettu vaakatasossa. Julkisivun kokonaisvolyymia hallitsee eteläpuolen korkea seinä, joka näyttää samalla eteläisen pääsisäänkäynnin. Kaareva muoto on saatu aikaan lukitsemalla yli 4000 yksittäistä pronssikappaletta toisiinsa.  Kukin segmenteistä on jatkuvasti alttiina erilaisille ilmasto-olosuhteille, joka aiheuttaa hienovaraista vaihtelua pinnan sävyille. 

Kupariverkkoon liittyvät rakentamisen yksityiskohdat on sopeutettu Adelaiden paikallisiin olosuhteisiin. Suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä arkkitehdin, urakoitsijan, ansennusyhtiön sekä suunnitteluinsinöörien kanssa. Tärkein seikka rakennesuunnittelussa oli huomioida kiinnitystavat, sillä kesällä lämpötila Adelaidessa on erittäin korkea. Portaiden seinäkket on valmistettu kasettimaisista paneeleista, kun taas lasitettujen julkisivujen elementit valmistettiin täyskorkeista paneeleista, jotka kiristettiin kuparinauhoilla pystysuorien levyjen reunoista.

Adelaide Ovalin kehityshankkeelle on ollut ominaista sen julkisivujen ja katojen ilmeikäs muotokieli sekä sulautuminen ympäröivään maisemaan, samoin kuin luonnonmateriaalien runsas käyttö.  

 

 

Share: 

Rakennus

Omistaja: 
Adelaide Oval SMA
Valmistunut: 
2014
Country: 
Australia
Postinumero: 
5006
Kaupunki: 
North Adelaide SA
Katu: 
War Memorial Dr

Kategoriat

Käyttö: 
Julkisivut
Sisustus
Varjostimet
Läpinäkyvät rakenteet
Rakennuksen tyyppi: 
Urheilu ja vapaa-ajan rakennukset
Käytetty kupari: 
Tavallinen kupari
Pronssi
Kiinteistö: 
Saneerauskohde

Arkkitehti

Name, office: 
Cox Architecture as lead architect in association with WALTERBROOKE and Hames Sharley

Urakoitsija

Otsikko: 
Cladding & Roofing Contractors PTY
Osoite ja kuvaus: 
Copper Products: Nordic Bronze and TECU® Classic Rib Mesh

Jatkamalla näiden sivujen käyttöä hyväksyt tietosuojaehdot. Lisätietoja tästä linkistä.

Hyväksy