Home » References » Wicker Riverside, UK
References

Wicker Riverside, UK

Aedas Architects

The brief called for a mix of uses fronting onto the River Don to create an animated and sustainable development that will significantly contribute to the ongoing regeneration of the Central Riverside and Sheffield.

The scheme delivers 132 one and two bedroom apartments, 160 internal car parking spaces, to be shared between the residential and the adjacent office buildings, and public and private landscaped areas.

The overall scale of the development relates to the scale of the two commercial blocks fronting onto the river, with the building starting at five storeys adjacent the Phase 1 building, wrapping around and then rising up to ten storeys adjacent Phase 2, creating a landmark ‘tower’ element to signpost the development from several key approaches.

The building scale steps away from the Wicker at fifth floor, with a further step in the massing at ninth and tenth floor to create a glazed lantern effect particularly evident in the long distance views from Spital Hill.

The southern elevation faces onto the River Don, and is the prime frontage of the site. This elevation has a large scale copper clad frame element to provide a clear separation of function between the residential and retail. The copper frame floats above the transparent activity zone of the retail, and has balconies contained within to maximise the benefit of the river frontage.

The retail units have been set back at ground level allowing a route in front of the units for pedestrians to congregate along the river front encouraging pedestrian interaction with the Five Weirs Walk.

The south facing landscaped courtyard at podium level offers a communal space for residents to relax and interact whilst enjoying the views across the river. A visual break is created at this podium level, at the base of the ‘tower’, by recessing the accommodation to heighten the drama of the upper block.

The ‘tower’ element leans forward by 11 degrees and is clad in a combination of clear and opaque glass. The scheme includes several measures aimed at creating a sustainable development. These include over one-thousand square metres of semi-intensive green roof, an elevated landscaped podium with water feature and planted trees, bat and bird boxes and an otter holt to be installed in the river bank.

Share: 

Building

Owner: 
Artisan Property Developments
Completion date: 
2008
Country: 
United Kingdom
City: 
Sheffield

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-patinated
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Aedas Architects
Address & description: 
Parsonage Chambers 3 The Parsonage Manchester M3 2HW UK

Copper contractors

Title: 
Specialist copper contractor: Carlton Cladding

Awards

Season: 
2009

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept