Home » References » Restructuring of the Collège Berthelot, Toulouse, Fance
References

Restructuring of the Collège Berthelot, Toulouse, Fance

Nicole Roux-Loupiac

This project involves the complete restructuring of a school located in the city of Toulouse, including the creation of a copper alloy clad porch.

Restructuring has taken into account the existing neighbouring buildings:
  - A nineteenth building on a U-shaped plan with a frontage of 85m on a street elevation 3m
  - An eighteenth century building that leans up against its neighbour.

The design of the new building integrates the restructuring and a new extension, allowing the college for 500 students to evolve.

The restructuring work included the removal of the existing entry and the creation of a large entrance porch through two levels, the porch serving both the college and a theater. The porch defines the entrance and gives an identity to the college.

A south-facing courtyard is created by a long glazed gallery which connects two new concrete stairs which provide access to the new rooms.

A series of steps in front of the gallery allow students to sit in the open air and to enjoy the sun and they are a response to the location and other buildings.  The extension creates a new volume in the west wing of the college.

Share: 

Building

Owner: 
Conseil général de la Haute-Garonne
Completion date: 
2012
Country: 
France
Zip code: 
31400
City: 
Toulouse
Street: 
18 Rue François Longaud

Categories

Applications: 
Facades
Facades/cassettes
Facades/panels
Front doors
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Golden alloy
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Atelier 13 Jean-Philippe Loupiac & Nicole Roux-Loupiac
Address & description: 
19 avenue Debat Ponsan31000 Toulouseagence@atelier-13.fr

Copper contractors

Title: 
Sarl Couffignal
Address & description: 
Sarl Couffignal 31140 Launaguet
Attachments: 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept