Home » References » Residence Z, Germany
References

Residence Z, Germany

Florian Schlueter

A villa of the 1920‘s with a hipped roof had to be extended to become a residence for a family of five. The entrance area had to be upgraded and furnished with storage for bicycles etc. On the other side a generous living room, a bedroom, a bathroom and a fitness studio had to be added to the North at the other side of the building that is averted to the street. In between both interventions a protected exterior space had to evolve in front of the existing building.

To generate this space a pipe-like shell was imposed on the existing building. The new shell is overlapping both sides of the original building. In the South it establishes the entrance area as enclosed exterior space and it adds more volume to the North that is inhabited by the new interior spaces. At the entrance the new shell adapts the traditional hip-roof outline of the existing building which is lowered further down to the West for sun protection.

At the transition to the new interior spaces the roof is folding in irregular triangle geometries. This transformation of the roof ends in a cubic building type. Generated out of functional aspects a very specific and individual structure is developed that spans a transformation from an archetypical pitched roof house to a modern cubic structure. According to the idea of a homogeneous skin the roof surface and the wall surfaces are uniformly cast in the same material.

In regard to the traditionally shingle-clad roofs and roofscapes of the villas of the surrounding neighbourhood the facade is also clad in a shingle-structure. The characteristic slate-shingles of the vicinity are reinterpreted in scale and material: The shell is wrapped in dark-weathered copper sheet whose laying system resembles an enlarged shingle structure.

Just as the existing building is sitting as a concrete element in the new shell and is providing its form - the new living spaces are added as inscribed volumes to the pipe-like shell.

Share: 

Building

Completion date: 
2012
Country: 
Germany
City: 
Frankfurt am Main
Location: 

Categories

Applications: 
Facades/fascia
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Meixner Schlueter Wendt Architects
Address & description: 
Fischerfeldstr. 13Frankfurt am Main  60311GermanyTel: 0049 69 210 860Email: info@meixner-schlueter-wendt.de 

Copper contractors

Title: 
Riegler GmbH

Awards

Season: 
2013

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept