Home » References » Rammamere House, UK
References

Rammamere House, UK

Nicolas Tye Architects

A replacement dwelling within greenbelt and an area of special landscape value, the proposal is designed to maintain the important features of the existing site, allowing the residents to integrate with their surroundings, reflecting the topography of the site right through to the functional layout of the dwelling, and maintaining the mature landscape so it can continue to thrive. 

This contemporary house was designed in line with the client’s desire for a spacious naturally lit home which linked the inside to the outside.  The new home was to replace the small cottage which was not sufficient for the family’s three growing children who each needed separate bedrooms.

We have created a building of high quality design and architecture that respects the sensitive nature of the area and brings back a coherent layout integrated with the site. While presenting a modern but timeless design concept.  The new design steps down with the fall of the site and uses this level change in conjunction with the modularization of the house to create more intimate areas which emphasize and echo the topographical context of the site.  The building materials are white render, metal louvres and elegant glazing systems that respond to the building’s surroundings, blurring the division between inside and out.

The interior is based on the simple concept the journey, more specifically a chorological order of events whilst moving through the house.  The scheme utilizes locally sourced materials and a carefully considered selection of construction materials.  In addition, by investigating the integration of an air source heat pump, rainwater harvesting and grey water recycling systems, we are further aiding the provision of an energy efficient and environmentally friendly scheme.

Share: 

Building

Owner: 
Private dwelling
Completion date: 
2012
Country: 
United Kingdom

Architect

Name, office: 
Nicolas Tye Architects
Address & description: 
the long barn studio limbersey lane maulden bedfordshire mk45 2eainfo@nicolastyearchitects.co.uk

Copper contractors

Title: 
Roles Broderick

Awards

Season: 
2013

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept