Home » References » The Pavilion, Museum in the Park, Stroud, UK
References

The Pavilion, Museum in the Park, Stroud, UK

David Austin and Associates Ltd

The Museum in the Park’s Walled Garden project sought to reclaim the garden which for fifty years was allowed to fall derelict, the only glimpse of its former glory being an ornate wrought-iron gate leading to what had become something of a dumping ground for compost and broken machinery and overgrown with ash trees.

The garden was cleared and David Austin and Associates Ltd appointed post-Planning to review and develop Knox Bhavan Architects’ concept scheme for a Pavilion building, a single-room space for multi-use learning. The client’s brief was for this new building to embody the spirit of a reclaimed artefact and settle immediately into its surroundings, patinated and worn yet catching the light like a piece of hidden treasure.

The materials originally specified were Cor-ten weathering steel and stainless steel for a rusty/shiny contrast. However, oxidised copper and golden copper alloy were quickly deemed preferable, thanks to copper’s relative affordability, durability and resistance to corrosion, as well as its prestigious appearance and ability to capture and enhance the glint of the sun. The building is fully glazed to the south, opening up to the garden with a continuous rooflight over the rear and a large window seat in the west connecting to views up the garden. The client has been delighted with how well the chosen materials fulfil the brief.

DA&A remains involved in the development and implementation of the second phase of the works, creating an Entrance Way linking this new building to the existing museum.

Share: 

Building

Owner: 
Museum in the Park, Stroud District Museum Services
Completion date: 
2014
Country: 
United Kingdom
City: 
Stroud

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Educational
Copper used: 
Pre-oxidised
Golden alloy
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
David Austin and Associates Ltd

Awards

Season: 
2015

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept