Home » References » North Fitzroy Library and Community Hub, Melbourne, Australia
References

North Fitzroy Library and Community Hub, Melbourne, Australia

Gently curving, perforated brass solar screens help to define the character of a key community building in Melbourne, Australia, and also to enhance its sustainability – recognised by a 6-Star highest ‘Greenstar’ rating. Architects GroupGSA tell us more.

The North Fitzroy Library and Community Hub is a three-storey building incorporating a library, Maternal Child Health Facility and a variety of community focused facilities. These include a new home for the City of Yarra’s International House, a cross-generational meeting place for people of different cultures and ethnicities. The design’s flexibility is manifested by distillation of cellular supporting spaces to the south and open flexible spaces to the north.

COMMUNITY FACILITIES

The first floor is divided between maternal and child health facilities, including two playgroup rooms and library. The second floor is focused on community facilities with large divisible spaces, commercial kitchen and shared community office. A rooftop garden, part-shielded by transparent brass screens, connects the northern portion of the second and first floors via a cascading design of planters and informal seating. This garden serves as an extension of both community and library spaces by providing a protected external garden space for interaction and study.

The tapered site presents long facades to the east and west whilst leaving little room for controlled solar access via northern exposure. The design concept overcomes that restriction by introducing a northern facade that is sequentially stepped along the West Axis, allowing controlled northern light to flood the building whilst shielding it from the western and eastern sun.

PERFORATED BRASS SCREENS

The eastern façade allows glimpses into the building – particularly at night – with views out to the public urban space. Much of the glazing is shielded by the curved, vertical screens of perforated brass, each one offset against the next. The pattern formed by the perforations, executed by the fabricator, is based on the dappled light patterns from the trees in the adjacent Edinburgh Gardens and is a reference to these trees, and another gesture of bringing elements of the natural environment into the built form This theme continues internally with perforated brass applied to internal features such as the reception desk.

Share: 

Building

Completion date: 
2017
Country: 
Australia
Zip code: 
VIC 3068
City: 
Fitzroy North
Street: 
182-186 St Georges Rd.
Location: 

Categories

Applications: 
Shading
Transparent structures
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Brass
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
GroupGSA

Copper contractors

Title: 
Craft Metals

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept