Home » References » National Library, Oslo, Norway
References

National Library, Oslo, Norway

Knut Longva

Based on the first prize in an architectural competition in 2002, the project comprises a new extension to the National Library and the covering of the resulting internal courtyard.

The extension contains flexible office space. The ground floor is occupied by The Norwegian Library for Talking Books and Braille. The extension is separated from the existing building, whilst retaining relationship of cornice lines, base height and the sheer proximity of new to old.

The floor plans increase by 200 mm in every direction for each floor. This and the twisted geometry, emphasises the extension as an solitary object, yet connected to the existing building.

The structure of the building consists of columns and floors of concrete. The facades are clad with pre-patinated copper in the colour Nordic Brown. Sun-protection is solved by screens in the same colour as the copper cladding.

Share: 

Building

Owner: 
Entra A S
Completion date: 
2006
Country: 
Norway
City: 
Oslo
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Office buildings
Cultural
National monuments
Educational
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Longva arkitekter

Awards

Season: 
2007

Find out more

Nick Hay
Description: 

National Library

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept