Home » References » Music School and Library in Wolfurt, Austria
References

Music School and Library in Wolfurt, Austria

Fink Thurnher Architekten

Brass case - Sculptural building by Fink Thurnher Architekten in Wolfurt impresses with a facade made of light clinker and brass

The place and its potential

In addition to the small town centre, the “Strohdorf” forms a further cultural centre in Wolfurt. In contrast to the village centre and the upper, rural street (Kirchstraße) there are large areas and partly challenging solitary buildings. The “Sternenplatz” serves as a link between Kirchstraße and Landesstraße, between old and new.

The formation of high-quality, interwoven outdoor spaces and buildings with clear room-forming edges can help to create a quality of stay and thus give the “Strohdorf” its own identity.

Mobility - Public space

The Landesstraße crosses the centre of Strohdorf. The transformation of the street into a "Shared Space" forms the basis of a public space that can be used by all. The differentiated design is achieved by creating rooms of different characters such as the "Sternenplatz" or the “Lesegarten”.

Attractive offers such as bus stops integrated into the building with books available for free use, sufficiently covered bicycle parking spaces in the entrance area and at the same time renouncing allocated parking spaces for cars are the built expression of the municipality's desire for gentle mobility.

The House

The house was designed according to a master plan. Due to its spatial layout, it forms the centre of the quarter, the square and the pivot point between Strohdorf and Sternenplatz.

Due to its use as a library and music school as well as its position outdoors, it is an essential element in the further development of the neighbourhood. This is achieved through the assignment of functions, sculptural design and the high-quality materialisation of the building.

Cast concrete as a primary building material combines the acoustic and climatic requirements of the building with the emotional level and the unspoken wishes of a music and reading house. Untreated, rough sawn oak wood for floors and acoustic ceilings and walls, brass for façade elements as well as ventilated clinker masonry complete the ecologically high-quality material canon.

The library is acoustically decoupled from the music school by a vestibule and staircase. It opens to the west with a shop window to the national road and to the east over a sheltered wooden deck to the fruit-tree harvest and playground.

The sound space of the foyer, as a resonant body, forms the unmistakable acoustic centre of the music school. Like a case, the adjacent rehearsal rooms open up to the Landesstraße and characterize the external impact of the music school towards the Landesstraße.

Energy

The building's design aims to consistently reduce "own" energy consumption in terms of space heating, hot water, appliance and lighting current as well as room and appliance cooling. The following measures are taken into account to achieve the concept approaches:

  • Compact building skin with optimised insulation standard of the opaque components
  • 3-fold thermal insulation glazing
  • Thermal bridge-free construction and airtight building shell
  • Expansion of the storage masses in the building through concrete construction and thus relevant cooling load reduction (amplitude damping) in summer
  • “Passive" night ventilation - cross-flow by using the effect of the chimney in the sound room
  • Daylight-optimised artificial lighting concept and use of energy-efficient light sources - resulting in the lowest values for artificial luminous flux requirements
  • Highly efficient ventilation systems with heat recovery
  • heat via surface low temperature systems => flow temperatures = <35°C for heating
  • Solar power system for self-supply and feeding into the public grid on the roof
Share: 

Building

Owner: 
Gemeinde Wolfurt
Completion date: 
2016
Country: 
Austria
Zip code: 
6922
City: 
Wolfurt
Street: 
Sternenplatz 7
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Educational
Copper used: 
Brass
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Fink Thurnher Architekten
Address & description: 
Bahnhofstraße 7/1 A-6900 Bregenz

Copper contractors

Title: 
V-MET GmbH
Address & description: 
Industriestrasse 11 6832 Sulz Österreich

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept