Home » References » Multifunctional centre, Longarone (BL), Italy
References

Multifunctional centre, Longarone (BL), Italy

Giulia Della Giustina

Built in the 1930s, abandoned for many years, the former elementary school at Soffranco has been restored, adapted and extended.  The building has been transformed into a meeting place for the local community.  The new centre has two meeting rooms, which can be used for public meetings or art exhibitions, as well as outside spaces for recreational activities.

The local stone, Castellavazzo, has been used for the ground floor and for the stairway.  Larch has been used for the multi-purpose room on the first floor level.

As part of the process of bringing the building back into use a number of partition walls and ceilings have been removed, an external volume has been added which houses a staircase which has views of the countryside through narrow windows.  This new volume is on the eastern side of the building, facing into the valley and parallel to the main road that runs along the opposite side of the valley.

Horizontal sections of pre-oxidised copper feature as the cladding material for the new volume, allowing an integration with the colours of the surrounding landscape.  The choice of copper centred on the aesthetics (a natural material that will weather over time) and the economics (100+ years life).  The architects material choices reflect consideration of the building's life cycle, energy and resource consumption, maintenance costs and environmental impacts.

Long, narrow windows, treated as pictorial elements, are an aid to those who take the main road during the hours of darkness.  They form ‘lamps’ that help to define the location of the building and, through their chromatic changing reveal what is happening inside the building.  The project was designed along very simple, uncluttered lines.  The resulting building encompasses history, country life and present community.

Share: 

Building

Owner: 
Comune di Longarone
Completion date: 
2011
Country: 
Italy
Zip code: 
32013
City: 
Longarone
Street: 
Via Soffranco 8
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Public square, park
Cultural
Copper used: 
Pre-oxidised
Estate: 
Upgrade

Architect

Address & description: 
SAAS - Studio Architettura Alessandro Sacchetvia Mezzaterra 6332100 Bellunotel. 0437 942272e mail: alessandrosacchet@yahoo.itGruppo di progettazione: arch. Alessandro Sacchet, arch. Francesca Bogo, arch. Fulvio Caputo, ing. Marco RedolfiDirettore lavori: arch. Alessandro Sacchet

Copper contractors

Title: 
Gela S.n.c
Address & description: 
Via Cima da Conegliano, 31056 Roncade (TV) tel. 0422 707040; fax 0422 840827 e mail: info@gela.it
Description: 

Via Roma, 60, 32013 Longarone (BL)

tel. 0437 575811

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept