Home » References » The McInnes House, Jedburgh, Scotland
References

The McInnes House, Jedburgh, Scotland

Elizabeth Roxburgh Architects

The existing house had been extended several times from the Georgian period to early 20th Century.

The connections between these additions created problematic circulation and we were asked to resolve these issues in addition to creating open living spaces and further bedroom accommodation. The extension is defined by a copper box sitting within the corner of an existing L shaped house. The copper box is separated from the house and lifted up from the ground, the spaces between and underneath in-filled with glass. The copper box is used as a point of reference to orientate and define varies activities including open-plan living space, circulation and exterior living space.

The objective was to create a distinctive extension contrasting with the existing ‘style’ and fabric of the house. A modernist approach was taken but the most distinctive element in the composition is the copper wallplank/rainscreen system. The machined quality of the copper and curtain glazing is an aesthetic more commonly associated with larger non-domestic projects but the sharp lines and the soft warm colouring of the copper sits happily against the existing dwelling house.

The longevity of copper and manner in which it ages in a wet climate was an important factor for our client to consider and the use of a traditional material installed using modern building techniques was an important factor with the Planning Authority. This three dimensional element recognisable by its pre-patinated copper has been designed to both complement and contrast with the existing house.

Share: 

Building

Owner: 
Gillian & Iain McInnes
Completion date: 
2006
Country: 
United Kingdom
City: 
Jedburgh

Categories

Type of building: 
Residential
Copper used: 
Pre-patinated
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Elizabeth Roxburgh Architects
Address & description: 
42 Forbes Road Edinburgh EH10 4ED

Awards

Season: 
2007

Find out more

Nick Hay
Description: 

The McInnes House

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept