Home » References » Lenbachhaus Museum, Munich, Germany
References

Lenbachhaus Museum, Munich, Germany

Foster + Partners explain their major project to transform the experience for visitors to Munich’s Lenbachhaus Museum, where a golden copper alloy intervention enhances the distinctive, ochre coloured facades of the original building.

The Museum’s historic buildings have been carefully restored and the exhibition spaces augmented by a spectacular new wing. As well as radically improving the buildings’ environmental performance, the remodelling has created a new entrance and social spaces, including a restaurant, terrace, education facilities and a dramatic full-height atrium, where the old is articulated within the new.

Built in 1891 as a studio and villa for the artist Franz von Lenbach, the Lenbachhaus Museum has been gradually extended over the last century. However, its buildings were in need of renewal and the museum lacked the facilities to cater to a growing audience of 280,000 people a year. Redefining circulation throughout the site, the project has transformed a complex sequence of spaces of different periods into a unified, legible museum that is accessible and open to all.

Complementary Copper Alloy Intervention

Peeling away the unnecessary historical accretions, a 1972 extension has been removed to reveal the wall of the original villa, which has been sympathetically restored in ochre render. The different historical elements are then unified along Richard-Wagner Street by a new gallery pavilion, containing two levels of exhibition space. The new building is intended as a ‘jewel box’ for the treasures of the gallery – it is clad in metal tubes of an alloy of copper and aluminium, their colour and form designed to complement the villa’s rich ochre hue and textured facades.

Inside the new building, a sequence of intimate galleries display the Museum’s internationally renowned ‘Blue Rider’ collection of early twentieth-century Expressionist paintings, echoing the domestic scale of their original setting in the villa Lenbach. As many of the works of art were painted in ‘plein-air’, indirect natural light has been deliberately drawn into the upper level galleries to create the optimum environment for their display.

A new entrance has been created adjacent to the restaurant, accessed via a new landscaped piazza to the east of the museum – this move reclaims the courtyard garden, turning it from a pedestrian thoroughfare into a tranquil space for visitors. The restaurant is open outside of the Museum’s opening hours and its seating continues outside, helping to enliven the surrounding streets and attracting new visitors into the galleries.

The new social heart of the building is a dramatic top-lit atrium, with ticket and information desks, access to a new temporary exhibition space on the ground floor and a grand, cantilevered stair to the upper level galleries. Clearly articulating the old within the new, its impressive volume incorporates the ochre exterior wall of the original villa and is scaled to accommodate large-scale works of art. The Museum commissioned the artist Olafur Eliasson for a site specific work titled Wirbelwerk. During the day, sunlight washes the white walls via a long, slender opening at roof level and horizontal louvres cast changing patterns of light and shade within the space.

As well as repairing the fabric of the existing buildings, one of the main aims of the project has been to radically improve the museum’s environmental performance. A water-based heating and cooling system within the floors has been implemented – using significantly less energy than an air based heating, this represents an innovative step in a gallery context. Rainwater is also collected and recycled and lighting has been replaced and upgraded with low-energy systems.

Developing the Facade

Golden copper alloy sheets formed into 10cm diameter cylindrical bars around 4m high are the defining feature of the second and third floor façade of the southern extension. Behind these cylindrical bars, the façade is clad in concave sheets of the same copper alloy. The western face of the building, along Richard-Wagner-Straße, offers a particularly compelling view of how this metal façade structures the building. The cylindrical bars highlight the completely new sections of the building, whereas the section based on an underlying historic structure presents a series of concave golden panels and existing structures that have been integrated into the new building are clad in flat sheets.

Share: 

Building

Owner: 
Lenbachhaus Museum
Completion date: 
2013
Country: 
Germany
Zip code: 
80333
City: 
München
Street: 
Luisenstraße 33
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Golden alloy
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Foster & Partners

Copper contractors

Address & description: 
Copper Product: TECU Gold

Awards

Season: 
2015

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept