Home » References » Leegkerk Church, The Netherlands
References

Leegkerk Church, The Netherlands

awg architecten

awg architecten has designed a new education and exhibition space, a conference room and polyvalent areas in, on and around a freestanding golden cube inside the monumental church.

The historic Leegkerk church, a national monument, dates from the thirteenth and sixteenth centuries. It was originally conceived as a place for contemplation, assembly and refuge on high ground. Leegkerk church is inextricably linked to the locale and to the people of the province of Groningen.

The foundations “Stichting Oude Groninger Kerken” and “Bijzondere Locaties Groningen” realized that Leegkerk church merited a new function as a center for appreciation of the environment and their (cultural) history. The foundations saw that the church needed to be integrated into their (super)regional recreational/educational networks. Furthermore it was essential that the church retain its original, “traditional” multifunctional spaces for social, cultural and spiritual activities. The range of facilities and their quality - both technical and ‘emotive’ – necessitated preeminent treatment. The architecture firm awg architecten, from Antwerp, designed a new interior to achieve these ends and to add a new layer to the church’s long and significant history.

The aim of the plan was to come up with a design for multiple functionality. Certain (prosaic) additions that are necessary for the church’s infrastructure are now housed in a free-standing volume that was constructed to be as compact as possible: a golden cube, a treasure chest as it were, a shrine. New (revolving) golden cabinets between the nave and the choir function as rotating room dividers. Ample space for modern pursuits is reconfirmed thanks to these additions.

The golden color of the material, a copper-aluminum alloy, grew into the project as a result of the search for a material versatile enough to refer to ecclesiastical architecture; to radiate a rich, warm character; to illuminate (to mirror, or to reflect); to symbolize the pure, the precious; to embody mystery; to intrigue and attract.

Setting the cube at the center of the church, detached from any walls, defines functional zones and maximizes spatial experience. Placing the education and exhibition space on top of this volume, accessible by an almost monumental staircase, accentuates its broad range of possible functions. From this “balcony/stage” it is possible not only to oversee the church interior but also to overlook the landscape of Groningen from an entirely new perspective.

Share: 

Building

Owner: 
Stichting Oude Groninger Kerken
Completion date: 
2012
Country: 
Netherlands
City: 
Leegkerk
Location: 

Categories

Applications: 
Facades/panels
Interior
Type of building: 
Churches, religious
Copper used: 
Golden alloy
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
awg architecten
Address & description: 
Paardenmarkt 85AntwerpBelgium 

Awards

Season: 
2013

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept