Home » References » KUMU - Art Museum of Estonia
References

KUMU - Art Museum of Estonia

Hannele Numminen

The design of the museum is based on the winning entry of an international architectural competition, which was settled in 1994.

After various delays it was granted building permission in summer 2002.The building was completed in December of 2005, and the museum´s inauguration took place in February this year (2007).

The impressive site with a 20-metre-high lime stone slope is located at the south end of the Kadriorg Park, some 3 km from Tallinn city centre. In order to leave the park as intact as possible and not to threaten the dominant position of the nearby Kadriorg Palace, the large museum building was placed in the slope, partly underground.

The curved wall encloses the courtyard and the outdoor sculpture exhibition. The same wall divides the museum building into two different parts. Outside the curve are, for instance, the administrative personnel's rooms and the conservation facilities, and inside are the lobby and exhibition halls. The design aims at simplicity and clarity. The exhibition halls are simple and unassuming, placing the artwork at centre stage. The ascetism of the interior continues in the exterior, which relies on the power of plain geometric forms.

The main facade materials are limestone, green-patinated copper and glass. Green patinated copper was one of the main facade materials in the competition phase in 1994 when means to achieve such patination did not exist. Nordic Green, which resembles the natural patination of copper in the Scandinavian and Baltic climates, was only being developed at Outokumpu (Luvata) at the time.

The copper panels, which are 625mm high and 2100mm wide, were horizontally seamed with angle seams and vertically with lock joints. The panels were manufactured using Nordic Brown copper and manually finished with a green patination agent to give the natural look of an uneven patination.

Share: 

Building

Owner: 
Art Museum of Estonia/The Government of Estonia
Completion date: 
2005
Country: 
Estonia
City: 
Tallinn
Street: 
Weizenbergi 34
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Facades/panels
Panels
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Pre-patinated
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Pekka Vapaavuori Vapaavuori Architects
Address & description: 
Itäinen Rantakatu 64 20810 Turku Finland

Awards

Season: 
2007
Categories: 
Shortlisted
Highly commended

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept