Home » References » IPSSAR School Extension, Italy
References

IPSSAR School Extension, Italy

Enzo Eusebi

The project works on an old school building from the 1970s, a building separated from the urban fabric which used to accommodate a middle school.

Having abandoned the idea of adding on the usual elevation, due to the impossibility of bearing a new load, Enzo Eusebi opted for a structurally self-contained design both conceptually and in terms of the stylistic idiom. The addition, composed of four structures, is designed like a complex structure placed on steel columns straddling the old school. In this respect, the use of different materials and stylistic design give the work a double architectural identity featuring a system of relations between old and new that opens it up to a clear-cut historical reading. Overcoming contextual constraints through the irregular prismatic structures of great dynamic energy, the complex creates a destabilising urban scene in which natural elements - the sea and surrounding nature - are "splintered" as they come into contact with the kaleidoscopic stereometry of architectural artifice. A place of study and learning. Not just as a container but also as a mental structure in which ethics are embodied through aesthetics, is a space in which all the forces in play find a harmonious balance. A project is always a test to be passed, a challenge in search of some alternative to the bland and banal. The new structure's elaborate structural configuration transfers new dynamics into the hotel services industry through new ways of perceiving the nature of space, inquiring into alternative visions that contemplate continuity between the inside and outside. A key role is played by colour-material variations in structural surfaces as a system for the instant identification of different functional purposes: Tecu patina for the structure holding the reception lounge, wine bar, and multimedia kitchens: Tecu zinn for the services area, storerooms for foodstuffs, refrigeration units. changing rooms and teaching kitchens on special bases: the square-based structure accommodating the special rooms. library and conference room is clad with a wooden sunscreen. while the maintenance path through the entire complex, acting as a connection between the structures and adjacent terraces.

Share: 

Building

Owner: 
Provincia di Ascoli Piceno
Completion date: 
2006
Country: 
Italy
City: 
San Benedetto del Tronto
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Pre-patinated
Other
Estate: 
Upgrade

Architect

Name, office: 
Enzo Eusebi Nothing Studio
Address & description: 
Via Marco Polo 1A Martinsicuro (TE) Italy 64014

Awards

Season: 
2007

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept